’s Ochtends op de voorpagina van het FD: dé deal waar jij – samen met het team – weken aan hebt gewerkt. Die adrenalineshot werkt beter dan een kop koffie, in ieder geval als je het aan Gijs van Leeuwen, Director PwC Deals (FDD), en James Egan, Manager PwC Deals (FDD), vraagt. De impact die je met je werk maakt, is precies wat beiden zo aantrekt in het Financial Due Diligence (FDD) vak. Voor James was dit zelfs de reden om het bedrijfsleven achter zich te laten en in april 2022 de stap naar FDD te zetten.
“Fusies en overnames hebben mij altijd geïnteresseerd”, vertelt James enthousiast. “Bij dit soort deals komen gigantische bedragen kijken en het is een enorme operatie om twee bedrijven – even simpel gezegd – samen te voegen. Hiervoor werkte ik bijna 9 jaar in verschillende financiële functies bij Amerikaanse multinationals. Na een tijdje miste ik hier de impact die mijn werk had op ontwikkelingen in de maatschappij. Bij FDD heeft jouw werk juist veel invloed. De waarde die wij aan een bedrijf toekennen, heeft bijvoorbeeld invloed op het bedrag dat geboden wordt of op de lening die een koper bij de bank kan afsluiten. Daarom besloot ik de switch naar FDD te maken, voor mij dus een heel nieuw werkveld.”
Voor Gijs is het ‘nieuwe’ er ondertussen vanaf, maar zijn hart gaat nog steeds sneller kloppen van een grote deal. Hij is sinds 2003 bij PwC, en sinds 2010 in dit vakgebied, al maakte hij 7,5 jaar geleden wel een uitstapje naar het bedrijfsleven. “Na het behalen van mijn propedeuse op het HBO begon ik direct bij PwC”, licht Gijs toe. “Na 11 jaar – waarvan 2 in New York – was ik toe aan iets anders en zei ik de consultancywereld gedag. Al snel kwam ik erachter dat het gras in werkelijkheid helemaal niet groener was aan de overkant. Ik miste de adrenaline, het jonge team, het werken met klanten en de enorme focus op je eigen ontwikkeling. Ook de afwisseling ontbrak. Ik was veelal met dezelfde werkzaamheden bezig, terwijl ik het juist gaaf vind om telkens aan een nieuwe deal te werken en bij een ander bedrijf in de keuken te kijken. Om die redenen keerde ik na twee jaar terug in het consultancyvak en bij PwC.”
Ook de manier waarop met data wordt gewerkt, trok Gijs terug naar FDD: “Hier heb je een hele analytische rol. We graven net zo lang in de cijfers tot we het verhaal hierachter hebben gevonden. Dat doe je minder in bijvoorbeeld een controlling functie, vaak ben je dan meer bezig met de rapportering en de totstandkoming van de cijfers.” “Voor mij was dit ook een belangrijke reden voor de overstap”, vult James aan. “Ik wilde voor mijn eigen ontwikkeling dieper op de dataverwerking ingaan. Je kunt bijvoorbeeld alle data die je hebt in een Excel stoppen, maar dat is helemaal niet handig. Hier leer je juist hoe je die data op een efficiënte manier verwerkt en vervolgens ook toepast, daar ligt volgens mij de toekomst. Het is mijn doel om hier alles over te leren.”
De onboardingsfase bij PwC is daarin de eerste stap. “De onboarding is goed georganiseerd”, vertelt James verder. “Je krijgt direct een buddy toegewezen die je met van alles helpt, van kleine praktische zaken tot inhoudelijke vraagstukken. Daarnaast heb je allerlei e-learnings tot je beschikking en organiseert PwC regelmatig kennissessies. Hierin bespreken we bijvoorbeeld de trends in verschillende industrieën of gaan we dieper in op de theorie aan de hand van praktische voorbeelden. Je leert hierdoor veel over de inhoud van het vak.” Als ervaringsdeskundige heeft Gijs ook direct een goed advies voor James. “Stel altijd al je vragen en voel je daartoe niet bezwaard”, tipt Gijs. “Je bent hier om te leren. Daarbij weet ik zeker dat iedereen je graag helpt.”
Die behulpzaamheid viel James ook direct op: “De onderlinge samenwerking is heel goed, er is totaal geen haantjesgedrag en ik kan inderdaad al mijn vragen stellen. Je merkt dat het team echt voor elkaar klaarstaat, dat vind ik mooi om te zien. Daarnaast ben je geen nummertje en wordt continu gekeken wat PwC voor jou kan betekenen. Hierdoor voelt het vanaf moment één als een warme en menselijke organisatie.” Ook de focus op de werk-privébalans helpt hierbij. “Niemand zal beweren dat je in deze sector een negen-tot-vijf baan te pakken hebt”, vertelt Gijs lachend. “Maar we vinden het wel belangrijk dat je de ups en downs afwisselt. Als je lekker wilt sporten, de hond uitlaten of gewoon een boek wilt lezen, dan moet dat kunnen. Uiteindelijk zorgt iedereen op zijn eigen manier voor een goede balans en daar is ruimte voor.”
De overstap naar een nieuwe baan, en wellicht zelfs een heel nieuw werkveld, is altijd spannend. Daar kunnen Gijs en James over meepraten, toch raden ze iedereen aan om je hierdoor niet te laten tegenhouden. “Wie niet waagt, wie niet wint”, sluit Gijs af. “Blijven zitten waar je zit, is altijd de veilige keuze. Maar ik ben ervan overtuigd dat het goed is om af en toe verder te kijken, ook al kom je er misschien – net zoals ik – achter dat het toch niet bij je past. En misschien vind je juist wat je al die tijd al miste.” “Dat zou ik ook zeggen”, knikt James instemmend. “Maak gewoon de stap. Dat klinkt heel makkelijk, maar pas als je het doet weet je of het de juiste is geweest. Twijfel je daar wel eens over? Dan kun je me altijd bellen om hierover te praten!”