Fiscale maatregelen voor ondersteuning koopkracht in 2022

18/03/22

Om de gevolgen van de stijgende energiekosten te dempen stelt het kabinet het volgende voor: verlaging van het btw-tarief op energie, verlaging van de accijns op benzine en diesel en verhoging van de energietoeslag.

Hoewel de definitieve maatregelen van het Belastingplan 2022 pas een paar maanden geleden zijn vastgesteld, heeft het kabinet nu de eerste nieuwe maatregelen aangekondigd in verband met de recente negatieve koopkrachtontwikkeling en de stijgende energieprijzen. De financiële dekking voor de koopkrachtsteun vindt het kabinet voor een deel in de hogere gasbaten (meer opbrengst per m3). Voor wie denkt dat hiermee het 'kwartje van Kok' dan toch nog is teruggegeven, bedenk dat dit pakket tijdelijk is.

Het kabinet sloot bij de aankondiging van deze maatregelen niet uit dat het later dit jaar nog verdere koopkracht ondersteunende maatregelen neemt. Wij houden u op de hoogte van de andere fiscale maatregelen die wellicht nog van kracht gaan worden en van de eventuele verlengingen van de nieuwe maatregelen naar 2023.

Voorgestelde maatregelen

Btw

Het kabinet stelt voor de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) tijdelijk te verlagen van 21 procent naar 9 procent. Deze maatregel geldt voor de periode 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022.

Het kabinet is in gesprek met de energiebranche om het effect van de btw-verlaging zo snel mogelijk bij huishoudens terecht te laten komen. Er is nog niet bekend hoe dit praktisch gaat uitwerken bijvoorbeeld met de btw-component van de energie voorschotnota's en de jaarafrekeningen. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Accijns

Het kabinet stelt voor de accijns op benzine en diesel tijdelijk te verlagen met 21 procent. Als gevolg daarvan daalt het accijnstarief van benzine met 17,3 cent per liter en het accijnstarief van diesel met 11,1 cent. De verlaging van de accijnzen geldt voor de periode 1 april 2022 tot en met 31 december 2022.

Ook de accijns op LPG (waaronder vloeibaar propaan en butaan) en LNG wordt met 4,1 cent per liter verlaagd.

Het kabinet maakt met het besluit de accijnzen te verlagen een uitzondering op afspraken uit het Coalitieakkoord waarbij groene gewoonten fiscaal worden gestimuleerd en vervuilende keuzes juist duurder worden gemaakt.

Verhogen energietoeslag via gemeenten

Huishoudens op bijstandsniveau krijgen een tegemoetkoming van circa 800 euro om de gestegen energiekosten op te vangen. De verwachting is dat de Tweede Kamer op zeer korte termijn de wetswijziging om de eenmalige tegemoetkoming mogelijk te maken, ontvangt. De gemeenten betalen de eenmalige uitkering van 800 euro dan uit aan hun inwoners met een minimuminkomen, onder wie bijstandsgerechtigden en AOW’ers zonder aanvullend pensioen.

Contact

Jochem Kijftenbelt

Jochem Kijftenbelt

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 801 92 27

Niels Muller

Niels Muller

Partner, Energy transition and sustainable energy, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 160 08 61

Volg ons