20/07/22
Dit artikel is gebaseerd op de informatie zoals deze op 15 juli 2022 bekend was.
Op 15 juli 2022 heeft de Staatssecretaris van Financiën het Besluit ter beschikking stellen van personeel geactualiseerd. In dit Besluit licht de staatssecretaris toe onder welke voorwaarden personeel btw vrij kan worden uitgeleend. Met name voor de zorg, het onderwijs en de sociaal-culturele sector wordt een aantal aanscherpingen doorgevoerd. Daarnaast biedt het Besluit ook kansen.
Op 26 juli van 10:00 tot 11:00 uur en 30 augustus van 16:30 tot 17:30 uur organiseren wij digitale vraag-antwoordsessies over het nieuwe Besluit. Aanmelden kan via deze website.
De belangrijkste wijziging ten opzichte van het bestaande Besluit is de definitie van de ‘redelijke kostenvergoeding’. Bij verschillende vormen van btw-vrijgesteld detacheren van personeel geldt als voorwaarde dat naast de brutoloonkosten, een redelijke kostenvergoeding mag worden berekend. Deze vergoeding wordt in dit Besluit gemaximeerd op 5% van de brutoloonkosten van de uitgeleende werknemer. Onze ervaring is dat dit percentage voor de praktijk te laag is. Slechts in een beperkt aantal gevallen (met name bij niet-structurele uitleen) zien wij binnen het Besluit mogelijkheden voor enige flexibiliteit.
Ten opzichte van het bestaande Besluit zijn ook de volgende wijzigingen relevant voor zorginstellingen en instellingen in de sociaal-culturele sector:
In het Besluit wordt beschreven dat het Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB) van een ziekenhuis kwalificeert als een inrichting zoals bedoeld in artikel 11, eerste lid, onderdeel c van de Wet op de omzetbelasting 1968. Dit wijkt af van het standpunt dat nu vaak door de Belastingdienst wordt ingenomen.
Deze wijziging opent de mogelijkheid voor een ziekenhuis en een MSB om een beroep te doen op toepassing van het zogenoemde VAVO-arrest. Met een succesvol beroep daarop kan op onderlinge verrekeningen tussen ziekenhuis en MSB, een btw-vrijstelling worden toegepast, terwijl daar nu nog btw-heffing aan de orde kan zijn.
Praktisch is voor u in ieder geval belangrijk om op korte termijn de bestaande en eventueel gehanteerde standaard- detacheringscontracten te toetsen aan de nieuwe voorwaarden. Indien overeenkomsten niet (langer) aan de voorwaarden voor toepassing van de vrijstelling voldoen, is het van belang om vast te stellen wat het effect is voor het verleden. Het Besluit is daar niet duidelijk over.
Meer in het algemeen geldt dat het uitlenen van personeel voor de meeste instellingen één van de belangrijkste fiscale risico’s vormt. Voorzover dit risico wordt beheerst met een Tax Control Framework, is het van belang om het Framework daarop aan te passen. Indien dit nog niet het geval is, moet bij de inrichting daarvan uiteraard rekening worden gehouden met dit Besluit.
Om op het punt van het detacheren van personeel in control te komen en te blijven maakt een aantal instellingen al gebruik van een van onze tools. Naast een uitkomst over btw-belaste of btw-vrijgestelde detachering creëert de tool na het beantwoorden van een beperkt aantal vragen tevens een voor de betreffende detachering passende overeenkomst.
Voor ziekenhuizen met een MSB raden wij aan om na te gaan of zij voor die samenwerking een beroep op het VAVO-arrest kunnen doen om heffing van btw op onderlinge diensten te voorkomen.
Op 26 juli van 10:00 tot 11:00 uur en 30 augustus van 16:30 tot 17:30 uur organiseren wij digitale vraag-antwoordsessies. Tijdens deze webcast lichten wij de wijzigingen en het belang voor de praktijk nader toe en heeft u de mogelijkheid om uw vragen te stellen. Aanmelden kan via deze website. Uw vragen kunt u uiteraard ook stellen aan uw reguliere btw-contactpersoon van PwC.