Btw-aftrek op bouwkosten bij plaatsing zonnepanelen

28/07/21

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft eerder al geoordeeld dat het plaatsen van zonnepanelen op een dak kan leiden tot (extra) recht op aftrek van voorbelasting met betrekking tot de onroerende zaak waarop de zonnepaneel is bevestigd. 

In dit arrest wordt verduidelijkt dat voor particulieren in beginsel geen recht op aftrek van btw bestaat op de kosten die verband houden met de bouw van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen. 

Daarentegen zien wij voor ondernemers wel degelijk mogelijkheden om tot een (extra) recht op aftrek van inkoop-btw op onroerend goed te komen. Met name voor ondernemers met een beperkt aftrekrecht is deze ontwikkeling interessant.

Achtergrond Hoge Raad uitspraak

In deze zaak heeft een particulier een nieuwbouwwoning met zonnepanelen op het dak gekocht. De zonnepanelen vormen niet een geïntegreerd onderdeel van het dak en beslaan een oppervlakte van 48 vierkante meter. Van de door zonnepanelen opgewekte elektriciteit, wordt tweederde deel niet zelf gebruikt, maar ‘aan het net geleverd’. Verder wordt van het bruto nuttig bruikbaar vloeroppervlak van de woning, 9,4% als werkkamer verhuurd aan een BV. 

De particulier heeft verzocht om teruggaaf van tweederde deel van de betaalde btw bij aankoop van de woning inclusief zonnepanelen, een en ander overeenkomstig het aandeel van de opgewekte energie die aan het net wordt teruggeleverd.

De inspecteur heeft een teruggaaf van de btw op de aanschaf en installatiekosten van zonnepanelen toegestaan. Daarnaast is de Inspecteur uitgegaan van een aftrek van btw op de aankoop van de woning naar rato van het vloeroppervlak dat als werkkamer wordt verhuurd (9,4%). Met de vierkante meters dak die nuttig worden gebruikt door de zonnepanelen heeft de inspecteur geen rekening gehouden.

Rechtstreeks en onmiddellijk verband

De Hoge Raad neemt in overweging dat een recht op aftrek van btw uitsluitend bestaat voor zover een rechtstreeks en onmiddellijk verband bestaat tussen de aankoop en de belaste handelingen die verricht worden. Bij de beoordeling of sprake is van een rechtstreeks en onmiddellijk verband, moet onder andere de reden waarvoor een goed wordt verworven in aanmerking worden genomen. De reden tot verwerving moet objectief verband houden met de (economische) ondernemersactiviteiten van de belastingplichtige.

Het is aan de belastingplichtige om te bewijzen dat een dergelijk verband aanwezig is.

Belang verwerving als ondernemer

De Hoge Raad redeneert in deze zaak dat de door de particulier gemaakte kosten voor de woning ook gemaakt zouden zijn, indien geen zonnepanelen zouden zijn aangeschaft. Oftewel, de uitgaven zijn niet gemaakt ten behoeve van de ondernemersactiviteiten, maar juist voor privédoeleinden van de particulier.

Dat betekent naar onze mening niet dat een ondernemer geen (extra) recht op aftrek van inkoop-btw kan realiseren op de investering in een onroerende zaak waarop de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Anders dan de particuliere zonnepanelen ondernemer, zal een reguliere ondernemer de investering in onroerend goed welhaast per definitie doen ten behoeve van zijn ondernemersactiviteiten (en niet voor privédoeleinden). 

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Het arrest gaat uitsluitend in op de positie van privépersonen, maar staat er niet aan in de weg dat ondernemers (extra) recht op aftrek van inkoop-btw kunnen hebben op de investering in onroerend goed waarop zonnepanelen zijn geïnstalleerd (die belast worden gebruikt). Met name voor ondernemers met een beperkt aftrekrecht biedt deze uitspraak handvatten om tot aftrek van inkoop-btw op de investering in onroerend goed te komen.

Indien uw organisatie nieuwbouwprojecten heeft lopen waarop zonnepanelen zijn of worden geplaatst, raden wij aan om na te gaan in hoeverre aanvullend recht op aftrek van btw bestaat. Wij kijken graag met u naar de mogelijkheden.

Contact

Einte van der Wal

Einte van der Wal

Partner, Tax Lead, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 094 06 32

Volg ons