23/06/20
In ons nieuwsbericht van 30 maart 2020 zijn wij ingegaan op de btw-gevolgen van de coronamaatregelen voor de zorgsector. Op 14 april 2020 heeft de staatssecretaris aanvullende goedkeuringen gepubliceerd over het uitlenen van zorgpersoneel en de verstrekking van medische hulpgoederen en apparatuur.
Deze goedkeuringen zijn verlengd in het besluit noodmaatregelen coronacrisis en kunnen met terugwerkende kracht worden toegepast vanaf 16 maart 2020 en zullen gelden tot 1 oktober 2020.
In het steun- en herstelpakket dat op 28 augustus 2020 is gebpuliceerd zijn deze maatregelen verlengd tot 31 december 2020. We verwijzen ook naar ons bericht van 3 september 2020 over de verlenging van de coronamaatregelen voor btw.
Als gevolg van de coronacrisis is er veel extra personeel nodig in de zorg, om het gewenste personeel op de juiste plaats in te zetten wordt er vanuit andere instellingen personeel aan zorginstellingen uitgeleend.
Het is volgens de staatssecretaris ongewenst dat deze uitleen van personeel leidt tot extra financiële of administratieve lasten. Daarom is besloten de uitleen van zorgpersoneel onder versoepelde voorwaarden buiten de heffing van de btw te houden. Zonder deze goedkeuring zou in veel gevallen btw berekend moeten worden, welke door de zorginstelling niet kan worden teruggevraagd.
Dit zijn de versoepelde voorwaarden voor het toepassen van een btw-vrijstelling:
Deze maatregelen hebben bovendien geen invloed op de aftrek van voorbelasting van de uitlener. Daarmee wordt voorkomen dat als gevolg van het feit dat de uitlenende partij btw-vrijgestelde prestaties verricht, het recht op aftrek van btw zou worden beperkt (normaal gesproken is dat het geval bij het verrichten van btw-vrijgestelde prestaties). Kortom, een wenselijke versoepeling voor de praktijk die het vanuit btw-perspectief gemakkelijker maakt om (zorg) personeel in- en uit te lenen.
Zorginstellingen doen in deze crisis hun uiterste best om voldoende medische hulpgoederen aanwezig te hebben om de verpleging en verzorging van zieken te waarborgen. Diverse partijen helpen hieraan mee door hulpgoederen gratis ter beschikking te stellen.
Op basis van de huidige btw-regels wordt het gratis weggeven van goederen (‘onttrekken aan de onderneming’), zoals bijvoorbeeld mondkapjes, gelijkgesteld met een levering en is over de waarde van die onttrekking btw verschuldigd. Indien de goederen aan relaties worden verstrekt, kan de btw op de inkoop van die goederen worden beperkt. Ook dit is volgens de staatssecretaris ongewenst.
Daarom is goedgekeurd dat het verstrekken van gratis medische hulpgoederen- en apparatuur (onder voorwaarden) geen gevolgen heeft voor de heffing of de aftrek van btw. De belangrijkste voorwaarden zijn:
In dit nieuwsbericht hebben wij enkele btw-goedkeuringen van het beleidsbesluit van de staatssecretaris toegelicht welke van toepassing zijn voor de zorgsector. Voor vragen hierover of over de overige steunmaatregelen waar u in de zorgsector (en in andere sectoren) een beroep op kunt doen, kunt u uiteraard contact met ons of met uw reguliere PwC-adviseur opnemen.
Ter bestrijding van de Covid-19-uitbraak staat de Europese Commissie tijdelijk een vrijstelling toe voor de invoer van medische hulpmiddelen.
Veranderende btw-regelgeving vanuit de EU heeft direct invloed op uw nationale en grensoverschrijdende transacties. Daarnaast werken wijzigingen in bijvoorbeeld...