Nieuwe rapportageverplichting voor Payment Service Providers per 1 januari 2024

04/03/22

Betalingsdienstaanbieders in de EU worden per 1 januari 2024 verplicht om langs elektronische weg registers bij te houden met betalingsgegevens van grensoverschrijdende betalingen en deze registers uit te wisselen met een nieuw op te richten centrale EU-database. Het doel van deze nieuwe rapportageverplichting is het bestrijden van btw-fraude.

Inleiding

De voorgestelde regels die vanaf 1 januari 2024 in werking zullen treden, creëren aanvullende administratieve verplichtingen voor Europese betalingsdienstaanbieders. In het geval van 25 of meer grensoverschrijdende betalingen per begunstigde, ontstaat voor de betalingsdienstaanbieder een registratieverplichting om betalingsgegevens bij te houden in registers en deze registers te delen met lokale belastingautoriteiten. 

De lokale belastingautoriteiten wisselen deze data op hun beurt uit met het nieuw opgerichte Central Electronic System of Payment information (‘CESOP’). De gegevens in deze centrale EU-database zijn toegankelijk voor een geautoriseerde groep gebruikers, de zogeheten Eurofisc-verbindingsambtenaren.

Achtergrond

Binnen het bredere kader van de digitale economie en de moeilijkheden die (lid)staten ondervinden om elektronische handel in de belastingheffing te betrekken, worden voor lidstaten steeds meer instrumenten gecreëerd om btw-verplichtingen te controleren. De registratieverplichting zoals bepaald in de Richtlijn betalingsdienstaanbieders is weer een nieuw instrument en is in het leven geroepen ter bestrijding van btw-fraude. Beoogd wordt om belastingautoriteiten beter inzicht te verschaffen in grensoverschrijdende geldstromen en het accuraat vaststellen van economische activiteiten.

Betalingsdienstaanbieders

De nieuwe regels zijn gericht op alle binnen de EU actieve betalingsdienstaanbieders. Voor de invulling van, onder andere, het begrip betalingsdienstaanbieders wordt aangesloten bij de definitie zoals opgenomen in de PSD2-richtlijn. Het gaat daarbij in beginsel om kredietinstellingen, betalingsinstellingen, instellingen voor elektronisch geld, en postcheque- en girodiensten. 

Verder vallen ook kleine betalingsdienstaanbieders met minder dan 3 miljoen euro omzet en in specifieke gevallen handelsagenten en elektronische communicatienetwerken of -diensten onder de reikwijdte van de nieuwe regels. 

Betalingen

De registratieverplichting is beperkt tot grensoverschrijdende betalingen. Binnenlandse betalingen blijven in beginsel buiten de werking van de nieuwe regels. Tussen betalingen door consumenten of ondernemers wordt geen onderscheid gemaakt. Een betaling is grensoverschrijdend wanneer de betaler in een lidstaat is gevestigd en de begunstigde in een andere lidstaat, derde land of derdelandsgebied is gevestigd.

Registratieverplichting

Het uitgangspunt is dat de registratieverplichting rust op de betalingsdienstaanbieders van zowel de betaler als de begunstigde. Een vrijstelling bestaat voor de betalingsdienstaanbieder van de betaler, indien één van de betalingsdienstaanbieders van de begunstigde in een lidstaat is gevestigd. De registratieverplichting rust dan enkel op de betalingsdienstaanbieders van de begunstigde. 

Rapportage

De registers worden beschikbaar gesteld aan de lokale belastingautoriteiten in de lidstaat van ontvangst, dit omvat de lidstaten waar de betalingsdienstaanbieder betaaldiensten aanbiedt. Dit vereiste gaat verder dan het hebben van bijkantoren of een vaste inrichting in een andere lidstaat. De registers moeten uit eigen beweging worden aangeleverd. Het uiteindelijke digitale format van de registers en de wijze van aanleveren moet nog verder worden uitgewerkt door de wetgever. Doordat de regels zijn gebaseerd op een EU-richtlijn, welke per lidstaat moet worden geïmplementeerd en de richtlijn niet voorziet in een format of wijze van aanleveren zal dit in beginsel per lidstaat leiden tot een eigen invulling hiervan.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Op 20 januari j.l. is de consultatieperiode voor het conceptwetsvoorstel implementatie richtlijn betalingsdienstaanbieders gesloten. Daarmee gaat het wetgevingsproces een nieuwe fase in en is de praktijk aan zet om zich gereed te maken voor een zorgvuldige uitvoering van de nieuwe verplichtingen. 

De eerste indrukken zijn dat de uitvoering voornamelijk een IT gedreven project wordt, met het ophalen en verzamelen van betalingsgegevens in de systemen van de betalingsdienstaanbieder. De fiscale beoordeling zit verscholen of en in hoeverre de betalingsdienstaanbieder een registratieverplichting heeft. Op dit moment is het voor betalingsdienstaanbieders van belang om te inventariseren of zij beschikken over de betalingsgegevens die de registers moeten bevatten. Daarnaast kunnen zij nadenken over de te voeren werkwijze in het centraal verzamelen van de betalingsgegevens om de uitwisseling met belastingautoriteiten te vereenvoudigen.

Contact

Joost Vermeer

Joost Vermeer

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 219 58 86

John Abadier

John Abadier

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 102 61 58

Volg ons