Ruimere btw-vrijstelling voor aanvullende zorgdienstverlening

02/02/22

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft geoordeeld dat 24-uurs diensten verleend door een fiscale eenheid btw van zorginstellingen aan andere zorginstellingen onder een btw-vrijstelling vallen. Zowel voor diensten aan intramurale als aan extramurale cliënten. Hiermee legt het Gerechtshof ’s Hertogenbosch de toepassing van de btw-vrijstelling op nauw met de zorg samenhangende diensten ruimer uit dan momenteel in de praktijk plaatsvindt.

Wat betekent dit voor uw instelling / organisatie?

Op grond van deze uitspraak kan op meer zorg gerelateerde prestaties die tussen zorginstellingen worden verricht een btw-vrijstelling worden toegepast. Met name vanwege een toename in de outsourcing van zorgtaken (zoals triage op afstand), is dit een uitspraak die perspectief biedt.

Wij raden zorginstellingen aan om op basis van deze uitspraak te beoordelen of zij niet ten onrechte btw berekent of betaalt op verrichte of ingekochte zorg gerelateerde prestaties. Wij helpen u graag bij deze beoordeling. Voor vragen hierover of over andere vragen, kunt u uiteraard contact met ons of met uw reguliere PwC-adviseur opnemen.

Achtergrond

De belanghebbende is een fiscale eenheid btw die bestaat uit twee (zorg) stichtingen en drie BV’s. Belanghebbende houdt zich bezig met het verzorgen en verplegen van intramurale cliënten. Via een van de BV’s worden 24-uurszorgdiensten op afstand verricht aan externe zorginstellingen. Het gaat om 24-uurs reactieve zorg op afstand (bereikbaarheid, personenalarmering, dwaaldetectie) en 24-uurs proactieve zorg op afstand (luisterzorg, cameratoezicht). De door de technische middelen gegenereerde alarmsignalen worden door centralisten die kwalificeren als Verzorgende IG (hierna: VIG-er) behandeld. Zij beoordelen of er (zorg)opvolging nodig is. De BV verricht deze zorgopvolging niet zelf; de opvolgzorg wordt door de afnemers (externe zorginstellingen) zelf geregeld.

In geschil is of voor de 24 uurs-diensten verleend aan intra- en extramurale cliënten van externe zorginstellingen een btw-vrijstelling geldt. Het hof oordeelt dat het verlenen van de 24-uurs diensten verleend aan intramurale cliënten valt onder de btw-vrijstelling voor het verzorgen en het verplegen van in een inrichting opgenomen personen dan wel onder de sociaal-culturele btw-vrijstelling. De 24-uurs diensten verleend aan extramurale cliënten vallen onder de sociaal-culturele btw-vrijstelling.

Nauw samenhangende diensten

De door de BV verleende 24 uurs-diensten vallen, op zichzelf bezien, niet onder de bewoording ‘medische verzorging’ of ‘(ziekenhuis)verpleging’. Het hof oordeelt echter dat de diensten wel kwalificeren als een nauw samenhangende dienst met het verzorgen en verplegen van in een inrichting opgenomen personen. De 24 uurs-diensten zijn namelijk onontbeerlijk voor het verrichten van de verzorging en verpleging en dragen er aan bij dat deze verzorging en verpleging onder optimale omstandigheden kan worden verricht. Het hof voegt hieraan toe dat dit ook geldt voor de 24-uurs diensten waarbij de centralisten geen opvolgzorg inschakelen.

De 24-uurs diensten verleend door belanghebbende aan intramurale cliënten van andere zorginstellingen vallen primair daarom onder de btw-vrijstelling voor het verzorgen en het verplegen van in een inrichting opgenomen personen

Sociaal-culturele btw-vrijstelling

Op grond van de sociaal-culturele btw-vrijstelling zijn aangewezen leveringen en diensten vrijgesteld van btw, mits geen winst wordt beoogd en niet een ernstige verstoring van concurrentieverhoudingen optreedt. Een van de aangewezen posten is post B13: de leveringen en diensten die als zodanig worden verricht door ziekenhuizen, poliklinieken, psychiatrische inrichtingen en dergelijke inrichtingen, voor zover deze leveringen en diensten niet reeds kunnen worden gerangschikt onder de btw-vrijstelling voor het verzorgen en het verplegen van in een inrichting opgenomen personen.

Het hof oordeelt dat voor zover de 24-uurs diensten van belanghebbende niet kunnen worden aangemerkt als het verzorgen en het verplegen van in een inrichting opgenomen personen of als handelingen die daarmee nauw samenhangen, de 24-uurs diensten zijn vrijgesteld op grond van de sociaal-culturele btw-vrijstelling. De 24-uurs diensten voor extramurale cliënten van externe zorginstellingen vallen volgens het hof onder de sociaal-culturele btw-vrijstelling op grond van post B13, omdat de 24-uurs diensten niet wezenlijk verschillen van de diensten die verleend worden aan externe zorginstellingen die intramurale zorg verlenen.

De sociaal-culturele vrijstelling op grond van post B13 is een ‘vangnetbepaling’ op grond waarvan de dienstverlening van intramurale zorginstellingen is vrijgesteld, die niet reeds valt onder de reguliere btw-vrijstelling voor het verzorgen en verplegen van opgenomen personen.

Uitleg begrip ‘inrichting’

In de praktijk (en in deze casus) stelt de Belastingdienst over het algemeen dat de btw-vrijstelling voor het verzorgen en verplegen van in een inrichting opgenomen personen enkel van toepassing is op de rechtspersoon die kwalificeert als inrichting en niet geldt voor de gehele fiscale eenheid. Het hof oordeelt in dit kader echter dat het begrip inrichting niet wordt getoetst op het niveau van de dienstverrichter, de BV, maar op het niveau van de fiscale eenheid waar de BV onderdeel van uitmaakt. De fiscale eenheid kan zodoende, in zijn geheel, als een inrichting worden aangemerkt die zich bezighoudt met het verzorgen en verplegen van opgenomen personen.

Contact

Einte van der Wal

Einte van der Wal

Partner, Tax Lead, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 094 06 32

Remko Hagedoorn

Remko Hagedoorn

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 025 87 12

Rick van Bergenhenegouwen

Rick van Bergenhenegouwen

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 396 30 85

Volg ons