01/05/23
De huidige fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten worden in de loop van de komende twee jaar versoberd, met ook een enkele versoepeling van de voorwaarden voor de toepassing. Het kabinet heeft in de Voorjaarsnota 2023 een aantal concrete maatregelen opgenomen om de ‘doelmatigheid en uitvoerbaarheid’ van de faciliteiten te verbeteren en zo veel mogelijk knelpunten voor ondernemers weg te nemen. Een van de maatregelen is het standaard aanmerken van aan derden verhuurde onroerende zaken als beleggingsvermogen. Deze maatregel was al eerder door het kabinet aangekondigd en zal als onderdeel van het komende Belastingplan per 2024 in werking treden. De andere maatregelen zijn beoogd in werking te treden vanaf 2025.
De Voorjaarsnota geeft de voornemens van het kabinet aan. Hierover wordt nog in de Tweede Kamer gedebatteerd en vervolgens zullen de voornemens moeten worden omgezet in een wetsvoorstel en het parlementaire traject doorlopen. Specifiek voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten wordt de Tweede Kamer eind juni 2023 nader geïnformeerd over de uitkomsten van een lopend vervolgonderzoek naar deze faciliteiten. De meeste van de voorgenomen maatregelen zullen naar verwachting volgend jaar met Prinsjesdag in het Belastingpakket 2025 worden opgenomen.
In de komende jaren worden de huidige fiscale faciliteiten voor bedrijfsopvolging versoberd. Te beginnen vanaf 1 januari 2024 met het standaard kwalificeren van aan derden verhuurd vastgoed als beleggingsvermogen, waardoor dit vastgoed per definitie buiten de faciliteiten valt. Daarnaast is het voornemen om de opbouw van de bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting (BOR) vanaf 2025 aan te passen, waarbij tot 1,5 miljoen euro 100% is vrijgesteld en voor het meerdere 70% in plaats van 83% wordt vrijgesteld. Daarmee wordt deze faciliteit voor de grotere (familie)bedrijven beperkt in omvang. Daarentegen is ook het voornemen om de dienstbetrekkingseis af te schaffen en de bezits- en voortzettingseis te versoepelen zodat deze de flexibiliteit van ondernemingen minder beperken.
Hoewel nog niet geheel vaststaat of de wijzigingen vanaf 1 januari 2025 worden ingevoerd , lijkt het erop dat de omvang van de faciliteiten kleiner wordt, naast een gedeeltelijke versoepeling van de voorwaarden. Het is belangrijk om hier in uw bedrijfopvolgingsplannen rekening mee te houden.
Hierna vindt u een beknopte opsomming van de voor te stellen maatregelen voor de bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting (BOR) en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting (DSR).
Zoals in de inleiding aangegeven, loopt op dit moment een onderzoek, in vervolg op de evaluatie van het CPB. Het kabinet zal de Tweede Kamer eind juni 2023 nader informeren over de uitkomsten hiervan. Dan volgt hopelijk een gedetailleerdere toelichting op de nu beoogde maatregelen.
Vervolgens zal het Belastingplan 2024 de maatregel bevatten ter zake van de kwalificatie van aan derden verhuurd vastgoed, met beoogde inwerkingtreding per 2024. De overige maatregelen zullen, zoals het nu lijkt, worden opgenomen in het Belastingplan 2025 met als beoogde inwerkingtreding 2025.