06/10/22
Op Prinsjesdag 2022 heeft het kabinet, zoals eerder aangekondigd, gereageerd op het rapport van het Interdepartementale beleidsonderzoek (IBO) over vermogensverdeling, getiteld: 'Licht uit, spot aan: de vermogensverdeling'. Dit heeft geresulteerd in fiscale maatregelen in het pakket Belastingplan 2023 en aankondigingen van meer fiscale maatregelen komende tijd. Zowel de gepresenteerde als de aangekondigde fiscale maatregelen zetten we voor u op een rij met de laatste ontwikkelingen naar aanleiding van de nota van wijziging op het Belastingplan 2023.
De kabinetsreactie op de CPB-evaluatie van de bedrijfsopvolgingsregeling volgt op zijn vroegst in november 2022.
Zie over het IBO-rapport ons eerdere bericht 'IBO-rapport: fiscale opties voor betere vermogensverdeling’. Lees meer over de fiscale maatregelen uit het Belastingplan 2023 op onze Belastingplanpagina.
Het kabinet geeft met zijn reactie op het rapport duidelijk aan dat het van mening is dat de belasting op inkomen uit arbeid omlaag moet, daar waar de belasting op inkomen uit vermogen omhoog zou moeten. Op die manier wil het kabinet de vermogensongelijkheid in Nederland tegengaan.
De kern van de reactie is een aantal concrete stappen om deze verschuiving van belastingheffing vorm te geven. Daarnaast wil het kabinet de vermogensverdeling in Nederland periodiek in kaart brengen om die kennis explicieter te kunnen meenemen in de besluitvorming.
Het uitgangspunt dat het kabinet benoemt in de reactie, is dat werk moet lonen. De ruimte om de lasten op arbeid te verlagen, zoekt het kabinet in het zwaarder belasten van vermogen. Hierbij kiest het kabinet voor een gefaseerde aanpak. In het coalitieakkoord en de Voorjaarsnota 2022 had het kabinet de volgende maatregelen al aangekondigd:
Hier voegde het kabinet op Prinsjesdag 2022 in de Miljoenennota 2022 nog de volgende maatregelen aan toe:
Volgens het kabinet is sprake van fiscale onevenwichtigheden, waarvan met name de top van de vermogensverdeling profiteert. Het kabinet wil het globaal evenwicht herstellen en tevens inkomen uit arbeid en inkomen uit vermogen evenwichtiger belasten.
In verband met zijn taakstellende opdracht om structureel 550 miljoen euro op te halen aan extra belastingopbrengsten, vermeldt het kabinet dat zijn reactie op de CPB-evaluatie van de BOR in november zal volgen. Het uitgangspunt bij een eventuele aanpassing van de BOR zal zijn het ondersteunen van de continuïteit van familiebedrijven, door reële bedrijfsopvolgingen eenvoudiger en eerlijker te maken en oneigenlijk gebruik tegen te gaan.
Los van de taakstellende opdracht is het kabinet voornemens jaarlijks een lijst te presenteren met “opmerkelijke belastingconstructies”. Onder opmerkelijke belastingconstructies schaart het kabinet zowel belastingarbitrage als opmerkelijk gebruik van fiscale regelingen.
De beperking van de aftrek van periodieke giften (zoals hiervoor beschreven) voert het kabinet in naar aanleiding van een opmerkelijke belastingconstructie. Het kabinet benadrukt dat het filantropie ondersteunt en het belang van periodieke giften ondersteunt, maar is van mening dat het niet meer mogelijk zou moeten zijn om uitzonderlijk hoge inkomens volledig te verrekenen met excessieve periodieke giften aan met name zelf opgerichte ANBI’s.
Het kabinet neemt de aanbeveling ter harte om de herziening van het boxenstelsel in de inkomstenbelasting op de lange termijn te onderzoeken, maar geeft wel aan dat zijn prioriteit op dit moment ligt bij het vormgeven van het toekomstige stelsel van box 3 op basis van werkelijk rendement. Centraal bij het onderzoek naar het boxenstelsel zal staan de neutrale behandeling van inkomsten uit werk en verschillende vermogensvormen.
Het kabinet omarmt de beleidsrichting ‘meten is weten’, waarin wordt voorgesteld de ontwikkelingen in vermogensverdeling consistent, in samenhang en periodiek in beeld te brengen, om op die manier de kennis explicieter te kunnen meenemen in de besluitvorming. Onderdeel hiervan is een aantal beleidsopties:
Pjotr Anthoni
Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)61 091 73 45
Mitra Tydeman
Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)63 024 66 06