Subsidiemogelijkheid duurzame inzetbaarheid werknemers

31/05/24

De Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) is een tijdelijke subsidieregeling die bedoeld is om de duurzame inzetbaarheid van werknemers gedurende hun hele loopbaan te vergroten en om oudere werknemers met zwaar werk de mogelijkheid te bieden om eerder te stoppen met werken. De regeling loopt tot 2025 en biedt subsidie voor activiteiten die bijdragen aan de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van werknemers van het begin van hun carrière tot aan hun pensioenleeftijd. 

Vader werkt thuis terwijl twee kinderen in de woonkamer spelen.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Werkgevers kunnen een subsidieaanvraag indienen voor projecten die de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers bevorderen. Dit kunnen bijvoorbeeld projecten zijn die gericht zijn op het ontwikkelen van instrumenten, methoden of nieuwe werkprocessen in het kader van duurzame inzetbaarheid, het organiseren van scholing, het uitvoeren van onderzoek, of activiteiten die werknemers meer regie geven over hun loopbaan of ondersteunen bij een leven lang leren. 

Daarnaast kunnen werkgevers ook subsidie aanvragen voor het toepassen van de regeling voor vervroegde uittreding (RVU), waarmee zij werknemers tot maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd kunnen laten stoppen. Dit kan een oplossing zijn voor werkgevers die te maken hebben met een vergrijzend personeelsbestand en een hoge werkdruk. Wel is het een voorwaarde dat werkgevers die gebruikmaken van de RVU-regeling ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun overige werknemers. De totale subsidieaanvraag moet daarbij minimaal voor 25% voor duurzame inzetbaarheid zijn.

Achtergrond

Bij een subsidieaanvraag zijn voor duurzame inzetbaarheid 50% van de kosten van een activiteit subsidiabel, en bij het aanvragen van subsidie voor RVU 25%. Het minimale subsidiebedrag dat door een werkgever aangevraagd kan worden is 75.000 euro. Daarnaast is er een vaste vergoeding van 5.000 euro voor het uitvoeren van een bedrijfsanalyse of 20.000 euro voor een sectoranalyse indien het een sector- brede aanvraag betreft, die inzicht geeft in de knelpunten en kansen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vervroegd pensioen. De uitvoer van een bedrijfs- of sectoranalyse is een verplichting voor een verdere MDIEU-aanvraag. De eerstvolgende subsidieronde kan aangevraagd worden tussen 2 en 27 september 2024. 

De MDIEU-regeling is bedoeld om te voorzien in de behoefte om niet alleen medewerkers die aan het einde van hun loopbaan zijn te ontzien, maar om medewerkers gedurende hun hele loopbaan veilig een gezond te laten werken. Een initiatief op duurzame inzetbaarheid gaat niet alleen om het ontzien van uw werknemers, maar om het stimuleren van bewust bezig zijn met gezondheid op de werkvloer. Door hier actief aandacht aan te besteden steekt uw organisatie ook in op het behoud van mensen, uw positionering op de arbeidsmarkt, en bijvoorbeeld het terugdringen van verzuim. Door deze subsidieregeling biedt de Rijksoverheid een kans om uw organisatie direct een goede start met duurzame inzetbaarheid te geven. 

Hoe kunt u zich voorbereiden op een subsidieaanvraag? Als u als werkgever gebruik wilt maken van deze regeling, is het belangrijk om tijdig te beginnen met het voorbereiden van uw subsidieaanvraag. U moet hiervoor een aantal stappen doorlopen, zoals het uitvoeren van een bedrijfsanalyse, het opstellen van een activiteitenplan met een begroting, het registreren als subsidieaanvrager op het Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid, en het indienen van de subsidieaanvraag.

Contact us

Sabine Taalman

Sabine Taalman

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 75 055 61

Volg ons