Tweede Kamer stemt in met Multilateraal Verdrag (MLI)

17/02/19

Het MLI is een van de onderdelen van het zogeheten BEPS-project van de OESO. Met dit project beoogt de OESO belastingontwijking door grondslagerosie en winstverschuiving door multinationale ondernemingen tegen te gaan. Enkele onderdelen van het BEPS-project kunnen gevolgen hebben voor de toepassing van reeds bestaande, bilaterale belastingverdragen die landen zijn overeengekomen. Het MLI moet een soepele transitie mogelijk maken van de verdragsgerelateerde onderdelen van het BEPS-project naar deze bilaterale belastingverdragen. Op die manier hoeft niet elke wijziging die voortkomt uit het BEPS-project vervolgens bilateraal te worden overeengekomen.

Het BEPS-project van de OESO

Het BEPS-project van de OESO bevat vijftien actiepunten ter bestrijding van grondslaguitholling en winstverschuiving. Tot deze actiepunten behoren onder meer het ontwerpen van een belastingstelsel dat ook geschikt is in een digitaliserende economie, de bestrijding van hybride mismatches, controlled foreign company (CFC)-regelgeving, renteaftrekbeperkende maatregelen, het tegengaan van verdragsmisbruik, vaste inrichtingenenproblematiek, verbeterde Transfer Pricing-regelgeving, verbeterde transparantie, verbeterde geschillenbeslechting en arbitrage, en dus ook de invoering van een MLI.

Het Multilateraal Instrument (MLI)

Van de vijftien actiepunten van het OESO BEPS-project houden enkele verband met de toepassing van bilaterale belastingverdragen. De invoering van de aanbevelingen uit deze actiepunten kan tot gevolg hebben dat reeds bestaande, bilaterale belastingverdragen moeten worden aangepast. Om te voorkomen dat zo’n 3.500 tot 4.000 bilaterale belastingverdragen individueel moeten worden heronderhandeld om deze aan te passen aan de uitkomsten van het OESO BEPS-project, heeft de OESO het MLI ontwikkeld. Met het MLI kunnen bestaande bilaterale belastingverdragen ineens worden aangepast aan het OESO BEPS-project. Dit gebeurt alleen indien de betrokken landen daarover overeenstemming hebben bereikt.

Het MLI bevat voorschriften op deze gebieden

  • Constructies met hybride structuren (“hybrid mismatches”);
  • Verdragsmisbruik;
  • Ontwijking van de kwalificatie als vaste inrichting;
  • Verbeteren van geschillenbeslechting; en
  • Arbitrage.

Nederland moet het MLI eerst ratificeren, wil Nederland het MLI kunnen toepassen op de bestaande belastingverdragen die Nederland met andere landen is overeengekomen. Met het aanvaarden van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer op 12 februari 2019 is de eerste stap gezet van deze ratificatieprocedure. Wel heeft de Tweede Kamer één amendement aangenomen. Dit amendement heeft betrekking op de door de OESO voorgestelde maatregelen ter bestrijding van de ontwijking van de kwalificatie als vaste inrichting. Het amendement beoogt te voorkomen dat als gevolg van deze maatregelen internationale dubbele belasting ontstaat. Voorts bepleit het amendement een adequate geschillenbeslechting in geval van een kwalificatieconflict.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Het MLI kan voor u gevolgen hebben wanneer uw onderneming deel uitmaakt van een multinationale groep, en deze groep te maken heeft met een of meer van de bovengenoemde onderwerpen van het BEPS-project en/of de onderwerpen van het MLI. Ook is voor u van belang wanneer het MLI precies voor Nederland gaat gelden. In dit verband moet onderscheid worden gemaakt tussen twee begrippen: op welk moment treedt het MLI voor Nederland in werking, en op welk moment vindt het MLI voor Nederland toepassing. Het antwoord op beide vragen staat in algemene termen beschreven in het MLI, en is uiterst complex. We lichten het toe.

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het MLI, is de Eerste Kamer aan zet. Zodra de Eerste Kamer heeft ingestemd met het MLI, kan Nederland het MLI ratificeren. Enkele maanden nadat Nederland het MLI heeft geratificeerd, treedt het MLI voor Nederland in werking.

Op welk moment het MLI voor Nederland toepassing vindt, is volledig afhankelijk van het antwoord op vragen als: hebben andere landen het MLI ook geratificeerd en, zo ja, wanneer? Geniet uw onderneming buitenlands inkomen in de vorm van dividenden, interest of royalty’s? Of geniet uw onderneming andersoortig buitenlands inkomen, zoals winst uit een buitenlandse vaste inrichting? Gelet op de complexiteit van deze toekomstige wetgeving raden wij u aan om contact op te nemen met uw PwC adviseur als uw onderneming nu een beroep doet op toepassing van belastingverdragen.

Contact

Michel van Dun

Michel van Dun

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 042 11 99

Volg ons