21/12/21
Dit artikel is gebaseerd op de informatie zoals deze op 17 december 2021 bekend was.
De Belastingdienst heeft op 17 december 2021 de eerder gepubliceerde en nu geupdate ' Leidraad toezicht Grote Ondernemingen (2021)' aangevuld met de 'Good Practices Fiscale Beheersing' (december 2021). Deze twee publicaties worden in samenhang met elkaar gelezen. Met de introductie van doorontwikkeling horizontaal toezicht heeft de Belastingdienst een viertal doelen geformuleerd:
De publicaties geven een invulling aan het eerste doel. Daarbij zijn de ‘Good Practices’ een lang verwacht antwoord op de vragen die in de praktijk leven rondom de inrichting van fiscale beheersing via een Tax Control Framework (TCF). De informatie is nuttig voor organisaties die deelnemen aan het horizontaal toezicht, maar ook voor organisaties die meer informatie willen over de opzet van een TCF.
De ‘Good Practices’ zijn opgesteld met behulp van de vakgroep Tax Assurance van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, waaraan ook twee medewerkers van PwC deelnemen.
Deze publicaties zijn in eerste instantie gericht aan de medewerkers van Belastingdienst Grote Ondernemingen. De Belastingdienst vindt het daarnaast ook logisch en effectief om naar belastingplichtigen en hun adviseurs transparantie te geven over de manier waarop de Belastingdienst aankijkt tegen de taakverdeling tussen de Belastingdienst als toezichthouder, de organisatie als belastingplichtige en de adviseur.
De ‘Good Practices’ bieden handvatten voor de inrichting van het TCF bij een brede groep van organisaties: de zogeheten Topposten (Top 100) en Groot (Type A) en Middelgroot (Type B). Dit voor profit en non-profit organisaties. De publicatie bevat geen minimumvereiste, limitatieve beschrijving of wettelijke verplichting tot het inrichten van een TCF. Het document is relevant voor organisaties die (willen) deelnemen aan horizontaal toezicht, omdat het een beeld geeft van datgene wat de Belastingdienst verwacht bij het inrichten van de fiscale beheersing. Het document is ook relevant voor organisaties die niet (willen) deelnemen aan horizontaal toezicht, maar die beter willen begrijpen wat een TCF is. De Belastingdienst is (en blijft) een stakeholder en daarom is het aanbevolen om een TCF in te richten. Het is van belang voor organisaties om te realiseren dat een TCF altijd maatwerk is, waarbij de ‘Good Practices’ een belangrijke richting kunnen geven.
De Belastingdienst hanteert een zestal basisprincipes van waaruit het TCF wordt opgebouwd.
De zes basisprincipes volgens de Belastingdienst zijn:
Deze basisprincipes zijn herkenbaar omdat deze grotendeels overeenkomen met de methodologie die door PwC in de praktijk wordt gebracht, en in lijn zijn met de OECD richtlijnen omtrent het TCF. Daarom kan PwC uitstekend ondersteunen bij het inrichten van de fiscale beheersing van uw organisatie.
De Belastingdienst geeft in het document door middel van een reflectie op de praktijkvoorbeelden ook inzicht in hoe het toezicht wordt ingericht bij de beschreven categorie belastingplichtige.
Op 11 januari 2022 houdt de Belastingdienst een intern webinar voor haar medewerkers en op 13 januari 2022 het externe webinar voor belastingplichtigen en hun adviseurs. PwC-er Frans Cremers is uitgenodigd om als een van de sprekers (namens de NOB en PwC) enkele ‘good practices’ toe te lichten in het interne webinar. Namens NOB zullen op 13 januari ook enkele sprekers een toelichting verzorgen. U kunt zich aanmelden voor het externe webinar via de link: https://www.onlineseminar.nl/belastingdienst/webinar/16583c73-30e8-4bc0-bbd4-5bf67cb42c45/good-practices-fiscale-beheersing/#watch-player