Minder dan 5 aandeelhouders? Dan moet u mogelijk rapporteren voor FATCA/CRS

12/07/21

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 12 maart 2021, maar nog steeds actueel.

De Common Reporting Standard (CRS) vraagt financiële instellingen hun klanten te identificeren en na te gaan in welk land zij belastingplichtig zijn. Deze wetgeving heeft veel gemeen met de eerder ingevoerde Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA). FATCA verplicht financiële instellingen wereldwijd hun Amerikaanse klanten te identificeren en bepaalde gegevens te rapporteren aan de lokale belastingdienst.

Entiteiten die in familiebezit zijn en slechts een klein aantal aandeelhouders of deelnemers hebben, waren uitgezonderd van de rapportageverplichtingen op basis van FATCA en CRS. Met ingang van 23 juni 2020 is deze uitzondering vervallen. Uiterlijk 31 juli 2021 moet aan de Belastingdienst worden gerapporteerd om te voldoen aan de FATCA en CRS verplichtingen.

De internationale richtlijnen voor de CRS zijn op verzoek van de G20 opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en vervolgens is CRS opgenomen in een richtlijn van de Europese Unie (DAC2). De Nederlandse CRS wetgeving is op 1 januari 2016 in werking getreden.

Entiteiten met een klein aantal aandeelhouders niet langer uitgezonderd

Sinds de invoering van FATCA en CRS heeft de Nederlandse overheid een uitzondering gemaakt op deze rapportingsplicht voor entiteiten die in familiebezit zijn en slechts een klein aantal aandeelhouders of deelnemers hebben. De overheid stelde hiermee dat deze entiteiten voor zowel FATCA als CRS als passieve Non-Financial Entities (NFE’s) kunnen worden behandeld. Dat is gunstig omdat passieve NFE’s zelf niet hoeven te rapporteren, wel gaf dit verplichtingen aan financiële instellingen waar een passieve NFE klant is. Deze uitzondering werd gebaseerd op de bedrijfsactiviteiten en het aantal eigenaren van een entiteit.

De OESO heeft duidelijk gemaakt dat deze interpretatie niet in overeenstemming is met de uitvoering van de CRS, vervolgens is de uitzondering uit de FATCA/CRS leidraad gehaald. Daardoor geldt nu onverkort voor deze entiteiten dat als hun activa bestaan uit liquide middelen of beleggingen, zij kwalificeren als een beleggingsentiteit en daarmee als financiële instelling. Dit kan ook gelden voor een houdstermaatschappijen van dergelijke entiteiten, met uitzondering van trusts. Dit is nu dus ook het geval voor familiefondsen met een klein aantal aandeelhouders of deelnemers, ook al presenteren ze zich niet als beleggingsentiteiten en trekken geen kapitaal van derden aan. Gevolg van deze kwalificatie is dat zij moeten zich registreren bij de Nederlandse en Amerikaanse belastingdienst (IRS) en klanten onderzoeksprocedures en rapportage procedures moeten inbouwen. Daarnaast moeten zij hun tegenpartijen, zoals banken, informeren over hun gewijzigde FATCA/CRS-status.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Als uw bedrijf een beperkte aandeelhouderskring heeft en de activa bestaan uit kasgelden of beleggingen, is dat niet langer automatisch een passieve NFE. De entiteit kan daardoor als financiële instelling kwalificeren, met bijbehorende rapportage verplichtingen. Als u betrokken bent bij een dergelijke entiteit en deze maakte gebruik van de nu vervallen uitzondering, dan moet u nagaan of de entiteit is gaan kwalificeren als financiële instelling.

Als de entiteit is gaan kwalificeren als financiële instelling, dan moet deze zich registreren bij de Belastingdienst en zijn aandeelhouders of participanten conform de CRS- en FATCA-regels met terugwerkende kracht vanaf 23 juni 2020 gaan identificeren. Indien er aandeelhouders of participanten in de entiteit zijn, die niet in Nederland woonachtig zijn (voor CRS) of de Amerikaanse nationaliteit hebben (US person zijn voor FATCA), zal de entiteit ten aanzien van deze personen informatie moeten verstrekken aan de Nederlandse belastingdienst. Omdat van deze entiteiten de kwalificatie wijzigt, zullen ze ook nieuwe self-certification-formulieren moeten verstrekken aan de financiële instellingen, waar zij rekeningen aanhouden. 

Hoe kan PwC u helpen?

Wij beschikken over een internationaal netwerk van experts die u naar behoefte kunnen ondersteunen. Zij hebben al ervaring opgedaan met FATCA- en CRS-projecten in zowel de analyse- als de implementatiefase. Bij de volgende stappen kunnen wij u helpen:

  • Het evalueren van de juridische entiteiten om te bepalen welke entiteiten te maken krijgen met FATCA en CRS.
  • Het bepalen van de vereisten onder FATCA en CRS.
  • Het analyseren van de huidige status van uw processen en systemen op basis van de FATCA- / CRS-vereisten.
  • Het uitvoeren van een ‘gap-analyse’ die aangeeft waar u uw huidige processen en systemen moet aanpassen om te kunnen voldoen aan de vereisten van FATCA en CRS.
  • Het opstellen en uitvoeren van een projectplan om de gewenste veranderingen te ontwikkelen en te realiseren.

Contact

Jasper van Schijndel

Jasper van Schijndel

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 072 54 25

Volg ons