18/04/24
Vanaf 22 juni 2024 gaat, in lijn met de EU-richtlijn, de Nederlandse Wet Richtlijn openbaarmaking winstbelasting (public country-by-country reporting) in. Dit is een verplichte, openbare rapportage voor grote, internationale ondernemingen. Er moet voor het eerst worden gerapporteerd voor boekjaren die beginnen op of na 22 juni 2024. Deze ingangsdatum nadert snel en daarom is het belangrijk om de impact op uw onderneming te begrijpen.
De rapportageverplichting geldt voor onderstaande categorieën ondernemingen, met een (groeps)omzet van minimaal EUR 750 miljoen in het betreffende- en het voorafgaande jaar:
Wanneer uw organisatie in een van deze categoriën valt, zal informatie zoals betaalde winstbelasting, aantal werknemers en inkomen per land moeten worden gerapporteerd.
Country-by-country rapportage werd voor het eerst geïntroduceerd in Nederland in 2016, als gevolg van de aanbevelingen in de Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) Action 13 van de OESO. Het vereist dat Nederlandse fiscale ingezetenen die de uiteindelijke moedermaatschappij zijn van een internationale groep, bepaalde financiële informatie (bijvoorbeeld betaalde vennootschapsbelasting, omzet, winst en werknemers) per land aan de Nederlandse belastingdienst rapporteren.
In december 2023 keurde de Eerste Kamer de wetgeving goed om de EU-richtlijn inzake openbare rapportage per land vanaf 2021 te implementeren. Op 1 maart 2024 werd het aanvullende implementatiebesluit gepubliceerd.
In lijn met de richtlijn, vereist deze nieuwe, Nederlandse wetgeving dat internationale groepen met een totale geconsolideerde omzet van ten minste 750 miljoen euro, ongeacht of ze hun hoofdkantoor in de Europese Unie hebben of niet, o.a. de vennootschapsbelasting (en gerelateerde informatie) die zij in elke EU-lidstaat betalen openbaar maken. Bovendien zijn zij verplicht dezelfde informatie openbaar te maken betreffende landen die ofwel op de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden staan (de “EU-zwarte lijst”) ofwel gedurende twee opeenvolgende jaren op de lijst staan van rechtsgebieden die nog niet voldoen aan alle internationale belastingnormen, maar hebben zich wel gecommitteerd aan hervormingen (de “grijze lijst van de EU”).
De rapportage start voor boekjaren die beginnen op of na 22 juni 2024. Voor ondernemingen die een boekjaar hebben dat gelijk is aan het kalenderjaar betekent dit dat zij eerst over 2025 zullen rapporteren. De rapportage moet uiterlijk op 31 december 2026 openbaar worden gemaakt (op de website van de organisatie en via het handelsregister van de Kamer van Koophandel).
In februari 2024 publiceerde het Australische ministerie van Financiën een bijgewerkt wetsontwerp voor public CbCR. De update brengt de Australische voorgestelde wetgeving meer in lijn met het EU-regime. Het wetsvoorstel zal naar verwachting op 1 juli 2024 worden geïmplementeerd en zal, net als de Public CbCR van de EU, mondiale gevolgen hebben. Bovendien heeft de Financial Accounting Standards Board (FASB) in de VS unaniem nieuwe maatregelen voor belastingtransparantie goedgekeurd.
In het licht van deze ontwikkelingen op het gebied van public CbCR/belastingtransparantie heeft de Financial Accountability and Corporate Transparency (FACT) Coalition – een onpartijdige alliantie van meer dan 100 staats-, nationale en internationale organisaties – de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verzocht om public CbCR op te nemen in de SEC-belastinginformatie voor bepaalde grote belastingplichtigen, op basis van de normen van het Global Reporting Initiative (GRI). Dit zou de mondiale public CbCR-beweging een nog bredere impact geven.
De PwC CEO Survey toont zorgen Nederlandse CEO's over veranderende fiscale regelgeving. PwC roept op tot dialoog over een aantrekkelijk ondernemingsklimaat.
Is uw organisatie klaar voor public CbCR en kunt u uw public CbCR data gebruiken om uw ESG-ambities te onderbouwen?
Country-by-Country Reporting executed correctly and thinking ahead.