NL: Openbare country-by-country reporting vanaf 22 juni 2024

18/04/24

Vanaf 22 juni 2024 gaat, in lijn met de EU-richtlijn, de Nederlandse Wet Richtlijn openbaarmaking winstbelasting (public country-by-country reporting) in. Dit is een verplichte, openbare rapportage voor grote, internationale ondernemingen. Er moet voor het eerst worden gerapporteerd voor boekjaren die beginnen op of na 22 juni 2024. Deze ingangsdatum nadert snel en daarom is het belangrijk om de impact op uw onderneming te begrijpen.

Iemand fietst richting een bosrand over een smalle weg met aan weerszijden lang gras.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

De rapportageverplichting geldt voor onderstaande categorieën ondernemingen, met een (groeps)omzet van minimaal EUR 750 miljoen in het betreffende- en het voorafgaande jaar:

  1. De uiteindelijke moedermaatschappij die aan de top staat van een grote groep (en voldoet aan de omzetgrens);
  2. Een zelfstandige onderneming die niet tot een groep behoort (maar wel voldoet aan de omzetgrens);
  3. Middelgrote en grote bedrijven die dochteronderneming zijn van een bedrijf dat niet in een EU-lidstaat is gevestigd (en dat op dat niveau aan de omzetgrens voldoet) en het aangewezen EU-bedrijf is om de rapportage te doen; of
  4. Kwalificerende vaste inrichtingen/filialen met een zelfstandige omzet van € 12 miljoen die behoren tot een groep waarvan de uiteindelijke moedermaatschappij buiten de EU is gevestigd.

Wanneer uw organisatie in een van deze categoriën valt, zal informatie zoals betaalde winstbelasting, aantal werknemers en inkomen per land moeten worden gerapporteerd.

Public CbCR in Nederland

Country-by-country rapportage werd voor het eerst geïntroduceerd in Nederland in 2016, als gevolg van de aanbevelingen in de Base Erosion and Profit Shifting (BEPS) Action 13 van de OESO. Het vereist dat Nederlandse fiscale ingezetenen die de uiteindelijke moedermaatschappij zijn van een internationale groep, bepaalde financiële informatie (bijvoorbeeld betaalde vennootschapsbelasting, omzet, winst en werknemers) per land aan de Nederlandse belastingdienst rapporteren.

In december 2023 keurde de Eerste Kamer de wetgeving goed om de EU-richtlijn inzake openbare rapportage per land vanaf 2021 te implementeren. Op 1 maart 2024 werd het aanvullende implementatiebesluit gepubliceerd.

In lijn met de richtlijn, vereist deze nieuwe, Nederlandse wetgeving dat internationale groepen met een totale geconsolideerde omzet van ten minste 750 miljoen euro, ongeacht of ze hun hoofdkantoor in de Europese Unie hebben of niet, o.a. de vennootschapsbelasting (en gerelateerde informatie) die zij in elke EU-lidstaat betalen openbaar maken. Bovendien zijn zij verplicht dezelfde informatie openbaar te maken betreffende landen die ofwel op de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden voor belastingdoeleinden staan (de “EU-zwarte lijst”) ofwel gedurende twee opeenvolgende jaren op de lijst staan van rechtsgebieden die nog niet voldoen aan alle internationale belastingnormen, maar hebben zich wel gecommitteerd aan hervormingen (de “grijze lijst van de EU”).

De rapportage start voor boekjaren die beginnen op of na 22 juni 2024. Voor ondernemingen die een boekjaar hebben dat gelijk is aan het kalenderjaar betekent dit dat zij eerst over 2025 zullen rapporteren. De rapportage moet uiterlijk op 31 december 2026 openbaar worden gemaakt (op de website van de organisatie en via het handelsregister van de Kamer van Koophandel).

Mondiale ontwikkelingen

In februari 2024 publiceerde het Australische ministerie van Financiën een bijgewerkt wetsontwerp voor public CbCR. De update brengt de Australische voorgestelde wetgeving meer in lijn met het EU-regime. Het wetsvoorstel zal naar verwachting op 1 juli 2024 worden geïmplementeerd en zal, net als de Public CbCR van de EU, mondiale gevolgen hebben. Bovendien heeft de Financial Accounting Standards Board (FASB) in de VS unaniem nieuwe maatregelen voor belastingtransparantie goedgekeurd.

In het licht van deze ontwikkelingen op het gebied van public CbCR/belastingtransparantie heeft de Financial Accountability and Corporate Transparency (FACT) Coalition – een onpartijdige alliantie van meer dan 100 staats-, nationale en internationale organisaties – de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) verzocht om public CbCR op te nemen in de SEC-belastinginformatie voor bepaalde grote belastingplichtigen, op basis van de normen van  het Global Reporting Initiative (GRI). Dit zou de mondiale public CbCR-beweging een nog bredere impact geven.

Contact us

Maarten de Wilde

Maarten de Wilde

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 419 67 89

Volg ons