ANBI's dienen bepaalde informatie op hun website te publiceren om in aanmerking (te blijven) komen voor de ANBI-status. Het gaat dan bijvoorbeeld om de statutaire doelstelling, het fiscaal nummer en een financiële verantwoording. In ons PwC Actueel bericht van 18 januari 2021 gaven wij al aan dat de wijze waarop grotere ANBI's aan deze publicatieplicht moeten voldoen is gewijzigd.
De praktijk laat zien dat al snel sprake is van een grotere ANBI. Grotere ANBI's zijn niet-fondsenwervende instellingen met totale lasten in een boekjaar van EUR 100.000 of meer én fondsenwervende instellingen met totale baten in een boekjaar van EUR 50.000 of meer. Wij adviseren om te beoordelen of uw ANBI ook als zodanig kwalificeert en actie te ondernemen. Uitgaande van een boekjaar dat gelijk is aan het kalenderjaar, moet het (ingevulde) standaardformulier al op (uiterlijk!) 30 juni 2021 op de (gemeenschappelijke) website van uw ANBI staan.
Als uw instelling geen grotere ANBI is, dan kunt u voor uw publicatieplicht wel gebruik maken van de standaardformulieren, maar u bent dat niet verplicht.
Vanaf 1 januari 2021 zijn grotere ANBI's verplicht om voor de publicatieplicht gebruik te maken van een standaardformulier. De standaardformulieren zijn inmiddels gepubliceerd op de website van de Belastingdienst en aldaar te downloaden. Ook kunt u de standaardformulieren opvragen bij de verschillende brancheorganisaties. Het standaardformulier moet u voor het eerst invullen op basis van de jaarcijfers over het boekjaar dat is geëindigd op of na 31 december 2020.
Afhankelijk van het type ANBI is een apart standaardformulier beschikbaar. Zo zijn er standaardformulieren voor ANBI’s algemeen, fondsenwervende instellingen, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, zorginstellingen, kerkgenootschappen en vermogensfondsen. Als uw ANBI als goed doel is erkend door toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dan kunt u ook het Erkenningspaspoort als standaardformulier hanteren. Religieuze ANBI’s die aangesloten zijn bij het Interkerkelijk Contact Overheidszaken (CIO), kunnen gebruik maken van het standaardformulier op basis van het CIO-convenant.
Consultatiedocument gepubliceerd over regels om vast te stellen of Nederlandse Vpb en bronheffingen van toepassing zijn op (buitenlandse) rechtsvormen.
DAC7 breidt de reikwijdte van de automatische uitwisseling van informatie uit tot digitale platforms binnen en buiten de EU en introduceert nieuwe regels voor...
De meeste EU-lidstaten hebben in januari 2021 ten minste één defensieve fiscale maatregel goedgekeurd of voorgesteld.
Een overzicht van de recente nieuwe regels voor een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI’s) en de giftenaftrek
Mitra Tydeman
Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)63 024 66 06
Pjotr Anthoni
Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)61 091 73 45