PwC’s overzicht van defensieve fiscale maatregelen in de EU

17/11/20

De EU-lidstaten hebben zich ertoe verbonden om vanaf 1 januari 2021 de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden (de EU-lijst) te gebruiken bij de implementatie van ten minste één van deze vier wetgevende maatregelen, de zogenoemde “defensieve fiscale maatregelen”:

  1. niet-aftrekbaarheid van kosten die gemaakt zijn in op de lijst vermelde landen
  2. regels voor Controlled Foreign Companies (CFC), om kunstmatig uitstel van belasting via laagbelaste offshore-entiteiten te beperken
  3. bronbelasting maatregelen om oneigenlijke belastingvrijstelling of -teruggave aan te pakken
  4. beperking van de deelnemingsvrijstelling bij winstuitkeringen 

Met het oog op de deadline van 1 januari 2021 heeft PwC een publicatie opgesteld van de defensieve fiscale maatregelen die in elke EU-lidstaat van toepassing zijn of voorgesteld zijn.

De resultaten in deze publicatie zijn gebaseerd op de input van de leden van PwC's EU Direct Tax Group (“EUDTG”) uit 25 landen (Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden en het VK).

Voor meer informatie verwijzen we naar de Engelse versie van dit artikel. 

De publicatie is hier beschikbaar.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Een transactie met betrekking tot een land dat is opgenomen in de EU-lijst kan in meer dan één EU-lidstaat geraakt worden door een defensieve fiscale maatregel. Daarom is het van belang dat u deze (voorgestelde) maatregelen voor elke EU-lidstaat in beeld hebt. PwC kan u hierbij helpen, met behulp van ons brede Europese netwerk.

Contact

Knowledge Centre

Rotterdam, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 43 51

Vassilis Dafnomilis

Senior Manager Tax, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 399 87 29

Volg ons