17/11/20
De EU-lidstaten hebben zich ertoe verbonden om vanaf 1 januari 2021 de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden (de EU-lijst) te gebruiken bij de implementatie van ten minste één van deze vier wetgevende maatregelen, de zogenoemde “defensieve fiscale maatregelen”:
Met het oog op de deadline van 1 januari 2021 heeft PwC een publicatie opgesteld van de defensieve fiscale maatregelen die in elke EU-lidstaat van toepassing zijn of voorgesteld zijn.
De resultaten in deze publicatie zijn gebaseerd op de input van de leden van PwC's EU Direct Tax Group (“EUDTG”) uit 25 landen (Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Zweden en het VK).
Voor meer informatie verwijzen we naar de Engelse versie van dit artikel.
De publicatie is hier beschikbaar.
Een transactie met betrekking tot een land dat is opgenomen in de EU-lijst kan in meer dan één EU-lidstaat geraakt worden door een defensieve fiscale maatregel. Daarom is het van belang dat u deze (voorgestelde) maatregelen voor elke EU-lidstaat in beeld hebt. PwC kan u hierbij helpen, met behulp van ons brede Europese netwerk.
De laatste update van de factsheet kijkt niet alleen naar de nationale ontwikkelingen rondom beneficial ownership, maar ook naar de ontwikkelingen bij de...
Het overzicht biedt, onder andere, inzicht in de verschillende opties die de EU-lidstaten hebben gebruikt bij de implementatie van ATAD.
De Nederlandse substance-eisen in de vennootschapsbelasting en de dividendbelasting krijgen een nieuwe rol in de antimisbruikbepalingen.
In deze zaken gaf het HvJ EU een uitleg van het begrip 'beneficial owner' en van het begrip 'misbruik' bij betaling van rente/dividend door een Deense aan een...