03/12/19
Sinds de zomer van 2018 heeft de Belastingdienst meerdere in- en externe partijen geconsulteerd (bedrijfsleven, medewerkers, beroepskoepelorganisaties en wetenschap) en een eerste stap gezet richting een meer geaccepteerde benadering in haar toezichtstaak. Transparantie is hier het sleutelwoord.
In het Jaarplan 2020 van de Belastingdienst wordt kort en bondig uitgelegd welke veranderingen in de aanpak van HT worden doorgevoerd. De belangrijkste verandering is de introductie van drie categorieën grote ondernemingen binnen de individuele convenanten.
De eerste categorie zal bestaan uit de top 100 grote ondernemingen, waarbij het convenant zal vervallen en plaats zal maken voor een individueel toezichtplan. De tweede categorie bestaat uit controleplichtige ondernemingen waarvoor een gemoderniseerd en aangescherpt individueel HT convenant geldt met een looptijd van drie jaar. De derde groep bestaat uit niet controleplichtige ondernemingen (en de ondernemingen die niet wensen deel te nemen aan het individueel convenant) die in de toekomst alleen nog via hun geaccrediteerd fiscaal dienstverlener een convenant (HT FDC) kunnen afsluiten met een looptijd van vijf jaar. PwC beschikt overigens over dit HT FDC.
De Belastingdienst zet hiermee concreet in op enerzijds maatwerk waar nodig en anderzijds massaproductie wanneer dat kan. Linksom of rechtsom, dit houdt in dat er veel gaat veranderen voor uw fiscale beheersing. Hoe beter u zich aan de voorkant organiseert, hoe efficiënter het toezicht kan plaatsvinden.
Wij nemen u graag mee in wat deze doorontwikkeling concreet voor u gaat betekenen, of u nu onder de bedoelde top-100-onderneming valt, een niet beursgenoteerde onderneming drijft, of in de publieke sector actief bent. In dit kader organiseren wij een reeks seminars met als thema moderne fiscale beheersing. De reeks trapt op 28 januari in Utrecht af, en doet vervolgens Eindhoven (begin maart), Amsterdam, en Rotterdam aan. In dit eerste seminar lichten wij samen met de Belastingdienst de ontwikkelingen vanuit de fiscus toe, alsmede wat u eraan kunt doen om fiscaliteit te beheersen. Na deze eerste reeks seminars volgen later nog een aantal verdiepingssessies die op specifieke elementen ingaan.
Belastingplan 2025. Wat kunt u verwachten? Bekijk het overzicht van de belangrijkste verwachte fiscale maatregelen.
Op donderdag 14 november 2019 heeft de Tweede Kamer het Pakket Belastingplan 2020 en de wetsvoorstellen ATAD2 en DAC6 aangenomen.
Op 18 oktober 2019 zijn veel vragen beantwoord over het wetsvoorstel tot verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen voor bepaalde...