18/03/21
Ter gelegenheid van de publicatie op 22 februari 2021 van de bijgewerkte versie van de EU-lijst van niet-coöperatieve jurisdicties op belastinggebied (de EU-lijst) heeft PwC een geactualiseerd overzicht opgesteld van de "defensieve fiscale maatregelen" die door de EU-lidstaten worden toegepast of voorgesteld. De EU-lidstaten hebben tevens op politiek niveau toegezegd de lijst vanaf 1 januari 2021 te zullen gebruiken bij ten minste 1 van 4 specifieke wetgevingsmaatregelen:
Dit zijn de zogenaamde defensieve fiscale maatregelen.
De publicatie is hier beschikbaar. Uit het onderzoekswerk blijkt dat 22 EU-lidstaten in januari 2021 ten minste één defensieve fiscale maatregel hebben ingevoerd of voorgesteld. Dit in tegenstelling tot de vorige publicatie (november 2020), toen slechts 9 EU-lidstaten ten minste één defensieve fiscale maatregel hadden ingevoerd of voorgesteld.
De resultaten van deze publicatie zijn gebaseerd op de input van de leden van PwC's EU Direct Tax Group ("EUDTG").
Op 5 december 2017 heeft de Raad van de Europese Unie (de Raad) de eerste EU-lijst opgesteld. De EU-lijst bestaat uit (niet EU) landen die oneerlijke belastingpraktijken aanmoedigen, met uitholling van de inkomsten van de lidstaten uit de vennootschapsbelasting tot gevolg. Volgens de Raad is de EU-lijst "een instrument om onder andere aan te pakken: a) belastingfraude of -ontduiking, b) belastingontwijking en c) witwassen van geld." Sinds december 2017 is de EU-lijst meermaals herzien, waarbij de meest ingrijpende wijzigingen plaatsvonden in maart 2019 en februari 2020. Vanaf 2020 wordt de lijst twee keer per jaar bijgewerkt.
Met ingang van 22 februari 2021 bestaat de EU-lijst uit de volgende jurisdicties: Amerikaans-Samoa, Anguilla, Dominica, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychellen, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu.
Voor meer interessante observaties verwijzen wij u naar de bijgewerkte publicatie.
Een transactie met betrekking tot een land dat in de EU-lijst is opgenomen, kan belangrijke gevolgen hebben, niet alleen in de EU-lidstaat waar u woont, maar ook in andere EU-lidstaten waar activiteiten worden verricht. Aangezien de EU-lijst tweemaal per jaar zal worden bijgewerkt, kan de plaatsing van een land op de lijst bovendien onmiddellijke gevolgen hebben in bepaalde EU-lidstaten wat hun defensieve fiscale maatregelen betreft. Daarom moet u de defensieve fiscale maatregelen die in elke EU-lidstaat van toepassing zijn of worden voorgesteld, kunnen volgen, evenals de (beleids)ontwikkelingen met betrekking tot de EU-lijst. Met behulp van het brede Europese netwerk van PwC kunnen wij u hierin bijstaan.