18/09/24
Op Prinsjesdag, dinsdag 17 september 2024, presenteerde het kabinet het Belastingplan 2025. Hierin is onder meer aangekondigd dat het verlaagde btw-tarief van 9 procent op culturele goederen en diensten, boeken, tijdschriften, sport en logies per 1 januari 2026 zal worden afgeschaft. Deze prestaties zullen dan onderworpen zijn aan 21 procent btw. Zie hierover ons Belastingnieuws bericht. Dit zal grote gevolgen hebben voor ondernemers in de culturele sector, media, sport, hotels, vakantiewoningen en mogelijk ook uitzendbureaus. Ondernemers die nu het verlaagde btw-tarief toepassen zullen tijdig moeten anticiperen op deze veranderingen. Wij hebben voor u alvast de 10 belangrijkste aandachtspunten bij wijziging van het verlaagde tarief op een rijtje gezet. Neem voor meer informatie of vragen contact op met uw PwC adviseur.
Overweeg de impact van de btw-verhoging op de prijsstelling en bepaal of en hoe dit moet worden doorberekend aan de consument. De consumentenprijzen zullen moeten worden vastgesteld inclusief 21% btw.
Zorg dat uw administratieve systemen, zoals kassasystemen en boekhoudsoftware, tijdig worden bijgewerkt om de btw-verhoging correct te verwerken.
De facturen moeten in orde zijn en het juiste bedrag exclusief btw, het juiste btw-tarief en het juiste btw-bedrag vermelden. Controleer dit tijdig om foute facturen te voorkomen. Voor prestaties aan consumenten geldt meestal geen factuurplicht, dit is met name relevant voor verkopen aan zakelijke klanten.
Ondernemers die nu het 9% toepassen, rapporteren dit in rubriek 1b van de btw-aangifte. Na de verhoging naar 21% moet de verschuldigde btw in rubriek 1a worden opgenomen.
Bij het opstellen van offertes voor prestaties die (deels of geheel) in het jaar 2026 plaatsvinden, is het van belang om rekening te houden met het juiste btw-tarief. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen zoals concert- of seizoenkaarten.
Ook bestaande, langlopende contracten kunnen te maken krijgen met de btw-tariefsverhoging per 1 januari 2026. Het is van belang om de impact hiervan vast te stellen en waar nodig met (zakelijke) klanten te bespreken.
Bepaal de impact van vooruitbetalingen vóór 1 januari 2026. Het is van belang om tijdig vast te stellen of en hoe de voorgestelde overgangsregeling hierop van toepassing is.
Analyseer de btw-behandeling van het verstrekken of verkopen van vouchers vóór de tariefswijziging. In sommige gevallen is het mogelijk om van het verlaagde tarief gebruik te maken, zelfs als de werkelijke levering of dienst pas na 1 januari 2026 plaatsvindt.
Consumenten en ondernemers zonder recht op aftrek of met een beperkt btw-aftrekrecht, zoals scholen en zorgondernemingen, kunnen overwegen om bepaalde inkopen nog voor de tariefswijziging te doen.
Ondernemers die personeelsuitjes organiseren of personeelsgeschenken doen zoals concertkaartjes of hotelovernachtingen, kunnen door tijdige inkoop mogelijk een btw-voordeel behalen.
Vanaf 1 januari 2026 zal een aftrekherziening gaan gelden op bepaalde diensten aan onroerende zaken ('onroerende investeringsdiensten').
Het verlaagde btw-tarief van 9% wordt afgeschaft voor o.a. culturele goederen en diensten, logies, boeken en sport. Deze prestaties vallen vanaf 1 januari 2026...
Belastingplan 2025. Wat kunt u verwachten? Bekijk het overzicht van de belangrijkste verwachte fiscale maatregelen.