Expatregeling wordt 27%-regeling

17/09/24

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2024. 

Onder voorwaarden kunnen buitenlandse werknemers in aanmerking komen voor de expatregeling. Wanneer de expatregeling van toepassing is, kan maximaal 30% van het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking onbelast vergoed worden. Deze forfaitaire vergoeding ziet op extra kosten die deze werknemers maken om in Nederland te kunnen werken, zoals extra kosten voor huisvesting en levensonderhoud. De expatregeling heeft als doelstellingen om schaarse en deskundige werknemers aan te trekken, het Nederlandse ondernemingsklimaat aantrekkelijk en competitief te houden en de administratieve lasten voor werkgevers en werknemers te verminderen. 

Sinds 1 januari 2024 bouwt de 30%-regeling na 20 maanden af. Slecht voor de eerste 20 maanden kan nog maximaal 30% van het belastbare loon, tot maximaal 30% van de WNT-norm (2024: 233.000 euro), belastingvrij worden vergoed. In de daaropvolgende 20 maanden kan de regeling tot ten hoogste 20% van het belastbare loon worden toegepast. De 20 maanden daaropvolgend slechts tot ten hoogste 10% van het belastbare loon. Na 60 maanden is de maximale looptijd van de 30%-regeling verstreken. Deze versobering kreeg veel kritiek vanuit het bedrijfsleven en er volgde een motie om op basis van de evaluatie van de 30%-regeling te zoeken naar een alternatief dat minder schadelijk is voor het ondernemingsklimaat. 

30%-regeling wordt 27%-regeling

Via de tweede nota van wijziging bij het Belastingplan 2025 zijn aanvullende maatregelen genomen die niet meer in het pakket Belastingplan 2025 konden worden opgenomen. Zoals aangekondigd is in deze tweede nota van wijziging de versobering naar 30-20-10-regeling teruggenomen, voordat deze effectief in de praktijk is toegepast. 

Wel vindt er vanaf 2027 op een andere manier een versobering plaats. Het maximale percentage wat forfaitair belastingvrij vergoed mag worden, wordt voor de gehele periode van maximaal 60 maanden verlaagd naar 27%. Voor de jaren 2025 en 2026 blijft het maximale forfait voor alle ingekomen werknemers 30%.

Verhoging salarisnorm 30%-regeling

Om een deel van de kosten van het terugdraaien van de versobering te dekken wordt de salarisnorm verhoogd. De salarisnorm die geldt als voorwaarde voor toepassing van de 30%-regeling zal per 1 januari 2027 worden verhoogd van 46.107 euro naar 50.436 euro (gebaseerd op de bedragen van 2024, deze bedragen worden hierna nog elke jaar geïndexeerd). Voor werknemers jonger dan 30 jaar met een mastergraad wordt de salarisnorm van 35.048 euro verhoogd naar 38.338 euro (ook deze bedragen gelden voor 2024 en worden nog jaarlijks geïndexeerd).

Overgangsrecht 27%-regeling en verhoogde salarisnormen

Er gaat een overgangsregeling gelden voor werknemers die vóór 2024 al de 30%-regeling toepassen. Zowel de verlaging naar een maximale forfaitaire vergoeding van 27% als de verhoogde salarisnormen hebben gedurende de gehele looptijd van de 30%-regeling geen impact op deze expats. Indien de toepassing van de 30%-regeling ondertussen wordt verbroken, geldt de overgangsregeling niet meer.

Bij de tweede nota van wijziging is het overgangsrecht op aanbeveling van de Raad van State uitgebreid. Ook voor de werknemers die in 2024 voor het eerst gebruikmaken van de 30%-regeling blijft de huidige (geïndexeerde) salarisnorm gedurende de rest van de looptijd van de expatregeling gelden. De verlaging van de maximale belastingvrije vergoeding van 30% naar 27% gaat voor deze werknemers wel per 2027 gelden.  

Mogelijkheid om werkelijke extraterritoriale kosten te vergoeden

Door de daling van het maximaal te vergoeden forfaitaire percentage van 30% naar 27%, is de kans iets groter dat de werkelijke kosten die samenhangen met de werkzaamheden in Nederland hoger zijn dan het belastingvrij te vergoeden forfaitaire percentage. In dat geval is het nog steeds mogelijk om de werkelijke extraterritoriale kosten (ET-kosten) te vergoeden in plaats van gebruik te maken van het forfait. De werkgever moet deze kosten dan wel kunnen aantonen. De kosten moeten daarnaast ook per werknemer bijgehouden worden in de loonadministratie. De keuze voor de toepassing van de werkelijke vergoeding of het forfait dient in het eerste loontijdvak van ieder kalenderjaar genomen te worden, met uitzondering van de eerste vier maanden van het eerste jaar van de tewerkstelling.

Afschaffing partiële buitenlandse belastingplicht

Vorig jaar is ook het wetsvoorstel aangenomen om per 2025 de partiële buitenlandse belastingplicht af te schaffen. De partiële buitenlandse belastingplicht houdt in dat onder de expat regeling er een keuzemogelijkheid bestond om voor box 2 en box 3 gezien te worden als buitenlands belastingplichtige, ondanks een fiscale woonplaats in Nederland. 

De afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht blijft wel in stand. Wel geldt er nog een overgangsregeling voor expats die al vóór 2024 gebruik maken van de 30%-regeling. Zij kunnen tot en met uiterlijk 2026 gebruik maken van de partiële buitenlandse belastingplicht.

 

Wat betekent dit voor uw organisatie?

Het terugdraaien van de versobering van de 30%-regeling is positief nieuws voor zowel de expats en hun werkgevers als de uitvoerbaarheid van de expatregeling. Een vast percentage voor de gehele looptijd van de expatregeling is makkelijker toe te passen in de salarisadministratie en geeft meer duidelijkheid en stabiliteit voor de expats. Wel is het belangrijk om goed te administreren en communiceren, welke werknemers per 2027 onder het verlaagde percentage van 27% vallen en voor welke werknemers op basis van het overgangsrecht het maximale percentage van 30% en de lagere salarisnormen van toepassing blijven.  

 

Contact us

Emina Mujkic

Emina Mujkic

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 396 55 63

Maaike Damen

Maaike Damen

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 117 61 13

Daniël Sternfeld

Daniël Sternfeld

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 089 28 89

Maaike Sips

Maaike Sips

Senior Manager Knowledge Centre Tax, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)6 5375 55 65

Volg ons