Opheffen verlaagd btw-tarief vanaf 1 januari 2026

17/09/24

Het verlaagde btw-tarief (9%) wordt afgeschaft voor o.a. culturele goederen en diensten, logies, boeken en sport. Vanaf 1 januari 2026 vallen deze prestaties onder het algemene btw-tarief (21%). Er komt een overgangsregeling om misbruik te voorkomen. Het verlaagde tarief voor o.a. kamperen, attractieparken en bioscopen blijft bestaan.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

De opheffing van het verlaagde btw-tarief van 9% op deze prestaties zal grote gevolgen hebben voor ondernemers in onder meer de culturele sector, media, sport, hotel en vakantiewoningen. Ondernemers die nu het verlaagde btw-tarief toepassen zullen tijdig moeten anticiperen op deze veranderingen en de impact op onder meer de prijsstelling, administratie, facturatie en btw-aangifte. Het is de vraag in hoeverre de btw-verhoging naar 21% kan worden doorberekend aan de consument.

Ingetrokken verlaagde tarieven

De volgende categorieën van goederen en diensten zullen vanaf 1 januari 2026 zijn onderworpen aan het algemene btw-tarief van 21%.

  • Kunst en cultuur
    Hieronder valt de invoer van kunstvoorwerpen, voorwerpen voor verzamelingen en antiquiteiten, levering van kunstvoorwerpen door de maker, diens rechtverkrijgende, of aftrekgerechtigde ondernemers.
  • Musea en toneel
    Het verlenen van toegang tot musea, muziek- en toneeluitvoeringen zal onder het tarief van 21% vallen. Het gaat onder meer om concerten, muziekfestivals, toneeluitvoeringen, dansvoorstellingen, musicals, cabaretvoorstellingen en optredens van komieken, sneltekenaars, goochelaars en DJs.
  • Boeken en tijdschriften
    Het algemene 21%-tarief zal gelden voor het uitlenen en leveren van fysieke en digitale boeken. Daarnaast gaat het om (digitale) fotoboeken, stripboeken, kleurboeken, schoolboeken, digitaal onderwijsmateriaal op fysieke dragers, dagbladen, weekbladen en tijdschriften.
  • Sport
    Het geven van gelegenheid tot sportbeoefening zal met 21% btw belast worden. Hierbij kan gedacht worden aan commerciële sportscholen. Ook het verlenen van toegang tot sportwedstrijden, sportdemonstraties en dergelijke zal naar het algemene 21% btw-tarief gaan. Deze wijziging raakt met name de commerciële sportorganisaties. De btw-vrijstelling voor sportorganisaties zonder winstoogmerk blijft in stand. Sporten bij een niet-commerciële sportvereniging wordt dus niet door deze wijziging geraakt.
  • Logies
    Aan het 21%-tarief zal worden onderworpen: het verstrekken van logies zoals hotels, vakantieparken, accommodatieverhuur via platforms, pensions, verhuur van gemeubileerde vakantiewoningen en gemeubileerde stacaravans (met uitzondering van kamperen). Ook het verstrekken van logies in (safari)tenten en kortdurende logiesverstrekking aan studenten, werknemers en asielzoekers valt hieronder.

Uitzonderingen

Het kabinet acht het gewenst om een aantal categorieën niet te treffen en kiest ervoor in die gevallen het verlaagde btw-tarief te handhaven. Dit geldt voor de volgende categorieën:

  • Kamperen
    Voor het geven van gelegenheid tot kamperen blijft het 9%-tarief in stand. Het gaat er hierbij om dat de huurder zijn eigen tent, camper of caravan meeneemt.
  • Dagrecreatie
    Het verlenen van toegang tot attractieparken, speel- en siertuinen, circussen, dierentuinen en bioscopen blijft onderworpen aan het 9%-tarief.

Overgangsregeling

Er komt een overgangsregeling om te voorkomen dat ondernemers door middel van vooruitbetalingen het verlaagde tarief toepassen voor prestaties na 1 januari 2026. Niet nader is aangegeven hoe de overgangsregeling uitwerkt voor seizoenskaarten, abonnementsvormen en doorlopende diensten. Ook over single purpose vouchers die vóór 1 januari 2026 worden overgedragen zijn geen nadere aanwijzingen gegeven. Uit de wetsgeschiedenis kan worden afgeleid dat in Nederland toegangskaartjes voor bijvoorbeeld musea als single purpose vouchers zijn aan te merken. Bij single purpose vouchers geldt dat de prestatie waarop de voucher betrekking heeft, geacht wordt plaats te vinden wanneer de voucher wordt overgedragen. Het op dat moment geldende btw-tarief is op deze overdracht van toepassing; de overgangsregeling doet daar naar onze mening niet aan af. Neem gerust contact op met uw PwC-adviseur om de gevolgen hiervan te bespreken.

Doel van de wijziging

Deze wijziging heeft tot doel om de belastingopbrengsten met ruim 2 miljard euro per jaar te verhogen. Bovendien beoogt het kabinet het belastingstelsel te vereenvoudigen door het aantal prestaties waarvoor het verlaagde tarief geldt, te reduceren. De aanpassingen zouden zorgen voor een meer consistente belastingheffing op diverse goederen en diensten, aangezien het algemene btw-tarief breder wordt toegepast.

Het is echter de vraag of de voorgestelde maatregelen deze doelstellingen bereiken. De uitzonderingen voor bijvoorbeeld kamperen en bioscopen zullen ongetwijfeld leiden tot discussies en mogelijk zelfs tot gerechtelijke procedures. Het valt bovendien te bezien of de beoogde opbrengst van ruim 2 miljard euro per jaar werkelijk zal worden behaald.

Contact us

Ad van Doesum

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)88 792 51 98

Simon Cornielje

Simon Cornielje

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 387 92 81

Jochem Kijftenbelt

Jochem Kijftenbelt

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 801 92 27

Volg ons