Regeerprogramma 2024: de fiscale maatregelen op een rij

13/09/24

Het kabinet heeft het regeerprogramma gepresenteerd op 13 september 2024. Dit regeerprogramma vormt de basis voor de komende regeerperiode en is de uitwerking door het kabinet van het eerder door de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB gesloten Hoofdlijnenakkoord. In het regeerprogramma is een aantal concrete fiscale maatregelen opgenomen. Daarnaast bevat het een aantal nog uit te werken voornemens voor fiscale maatregelen.

Opvallend is dat een aantal recente lastenverzwaringen voor ondernemers deels worden teruggedraaid, zoals de afschaffing van de inkoopfaciliteit in de dividendbelasting en de verhoging van de energiebelasting. Voor particulieren wil het kabinet de lasten op arbeid en vermogen verlagen. Hierna vindt u een overzicht van de - nu bekende - fiscale maatregelen en fiscale voornemens uit het regeerprogramma.

Wat betekent dit voor u en uw organisatie?

Dit regeerprogramma geeft de koers aan van het kabinetsbeleid, en bevat ook al bepaalde concrete maatregelen. Natuurlijk staat nog niets vast totdat deze plannen in wetsvoorstellen zijn gegoten waar de Tweede en Eerste Kamer mee hebben ingestemd. Wij verwachten dat komende Prinsjesdag, aanstaande dinsdag 17 september 2024, enkele voorstellen onderdeel zullen uitmaken van het Belastingpakket 2025. Het regeerprogramma gaat echter niet alleen over komend jaar maar beslaat de hele regeerperiode van kabinet-Schoof. En andersom geldt ook dat er voor Prinsjesdag veel meer maatregelen zijn aangekondigd dan in het regeerprogramma zijn opgenomen.

Het kabinet streeft naar lastenverlichting vanaf 2025 voor werknemers en ondernemers en naar meer bestaanszekerheid voor mensen die in de knel zitten. Ook wil het kabinet een impuls geven aan de woningbouw, werkt het aan koopkrachtverbetering en zet het de toekomst voor landbouw en visserij hoog op de agenda.

Op het vlak van klimaat zien we een tweesporenbeleid: op veel vlakken worden milieubelastingen en accijnzen verlaagd en subsidies beperkt, maar er worden ook (nieuwe) heffingen ingevoerd. Tot slot merken we op dat het vestigingsklimaat voor ondernemers - in elk geval op het fiscale vlak - op de agenda staat.

Prinsjesdag 2024

Komende dinsdag, 17 september 2024, is het weer Prinsjesdag. Dan zal de Miljoenennota en het Belastingpakket 2025 verschijnen, waarin het beleid en de fiscale maatregelen voor het komend jaar worden bekendgemaakt. Traditiegetrouw brengen wij u dan weer op de hoogte van wat dit voor u en uw organisatie betekent. Houd daarom onze Belastingplan-pagina in de gaten! Of meld u hier aan voor onze Prinsjesdag-specials.

Overzicht fiscale maatregelen in het regeerprogramma

Hieronder treft u een overzicht aan van de verschillende maatregelen die zijn genoemd in het regeerprogramma.

Lastenverlichting lage en middeninkomens

Er komt een extra tarief in de inkomstenbelasting, gecombineerd met een verlaging van het tarief in de eerste schijf. Het kabinet financiert deze lastenverlichting deels door het verlagen van de algemene heffingskorting.

Aanpassingen in het toeslagenstelsel

Het kabinet is voornemens om het kindgebonden budget en de huurtoeslag te verhogen. Het kabinet wil de kinderopvangtoeslag vervangen door een hoge inkomensonafhankelijke vergoeding voor alle werkende ouders. Het plan is dat de overheid deze vergoeding rechtstreeks betaalt aan kinderopvangorganisaties en niet meer terugvordert bij ouders. Hierdoor moeten ouders meer zekerheid krijgen over dit stuk van hun financiën.

Zorgkosten

Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft tot 2027 385 euro, en gaat vanaf 2027 fors omlaag naar 165 euro. Lagere inkomens krijgen straks meer zorgtoeslag. Een stijgende zorgpremie wordt gecompenseerd via een verlaging van de inkomstenbelasting en voor bedrijven via de AOF-premie (arbeidsongeschiktheidsfonds).

Versterking positie arbeidsmigranten en flexwerkers

Het kabinet wil de positie van arbeidsmigranten op de arbeidsmarkt versterken en flexwerkers meer werk- en inkomenszekerheid bieden conform het arbeidsmarktpakket. Lees meer over de bescherming van flexwerkers in ons Belastingnieuwsbericht 'Publicatie wetsvoorstel beoordeling arbeidsrelaties'.

Kennismigranten/kenniswerkers

Om gerichter kennismigranten aan te trekken en misbruik tegen te gaan, onderzoekt het kabinet de effectiviteit en uitvoerbaarheid van verschillende varianten voor het verhogen of aanscherpen van de eisen van de kennismigrantenregeling. Bijvoorbeeld door aanpassing van de salariscriteria of de voorwaarden waaronder bedrijven als erkend referent worden aangemerkt.

Fiscale behandeling eigen woning blijft ongewijzigd

Zoals aangekondigd in het Hoofdlijnenakkoord laat het kabinet de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait ongewijzigd. Het kabinet gaat met gemeenten onderzoeken of en hoe de stijging van de gemeentelijke woonlasten (OZB) kunnen worden gemaximeerd.

Tegenbewijsregeling voor box 3

Zoals de staatssecretaris eerder heeft aangekondigd, werkt het kabinet naar aanleiding van de juni 2024-arresten van de Hoge Raad - waarin het begrip ‘werkelijk rendement’ wordt ingevuld - aan een tegenbewijsregeling voor box 3-belastingplichtigen. Dit is in de vorm van het formulier ‘Opgaaf Werkelijk Rendement’ waarmee belastingplichtigen vanaf medio 2025 hun werkelijk rendement kunnen aantonen. Een tegenbewijsregeling biedt belastingplichtigen, waaronder verhuurders van woningen, de mogelijkheid om het werkelijke rendement over hun hele vermogen, en niet alleen over de beleggingen in vastgoed, bij de fiscus op te geven. Lees meer over de tegenbewijsregeling in ons Belastingnieuwsbericht ‘Box 3: tegenbewijsregeling, analyse arrest en vervolgproces’.

Klimaat en energie

Het kabinet houdt vast aan de bestaande afspraken voor 2030 en 2050, en de maatregelen en aangekondigde investeringen die zijn vastgelegd, ‘met de aanpassingen uit het Hoofdlijnenakkoord’. In het tweede kwartaal van 2025 presenteert het kabinet het Klimaatplan, met daarin het beleid voor de komende 10 jaar gericht op klimaatneutraliteit in 2050.

Op het gebied van klimaat en energie neemt het kabinet de volgende specifieke maatregelen, of heeft het voornemen daartoe:

  • CO2-heffing industrie: de door het vorige kabinet voorgestelde verhoging van het tarief van de CO2-heffing industrie wordt niet ingevoerd. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat een ongelijker speelveld met o.a. andere EU-lidstaten ontstaat.
  • Energiebelasting: zoals ook in het Hoofdlijnenakkoord aangegeven, worden de door het vorige kabinet voorgestelde verhogingen in de 1e en 2e schijf energiebelasting op aardgas niet ingevoerd.
  • Salderingsregeling: conform het Hoofdlijnenakkoord wordt deze regeling voor kleinverbruikers met ingang van 1 januari 2027 beëindigd.
  • Indirecte kostencompensatie (IKC) emissiehandel: het kabinet overweegt een verlenging van de IKC, een subsidie voor kosten die vanwege het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS) is doorgerekend in de elektriciteitsprijzen. De beslissing daarover volgt naar verwachting bij de Voorjaarsnota 2025.
  • Plasticbelasting: per 2028 wordt een heffing op plastic ingevoerd.

Economie en ondernemingsklimaat

Het kabinet wil het ondernemingsklimaat verbeteren en de regeldruk terugdringen. Een stabiel en voorspelbaar (fiscaal) beleid wordt belangrijk geacht, en expliciet wordt daarbij genoemd het reguliere tarief voor de vennootschapsbelasting, een aantrekkelijke fiscale kenniswerkersregeling, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de innovatiebox.

Concreet doet het kabinet hiervoor de volgende voorstellen: 

  • De door het vorige kabinet in de Voorjaarsnota beoogde verlaging van de mkb-winstvrijstelling voor ondernemers in de inkomstenbelasting wordt teruggedraaid.
  • De faciliteit in de dividendbelasting voor inkoop van eigen aandelen blijft behouden.
  • Mogelijk komt er een fiscale regeling voor medewerkersparticipaties bij 
    startups en scale-ups.

Verhoging maximale renteaftrek vennootschapsbelasting

De earningsstrippingregel beperkt de aftrek van de rentekosten momenteel tot 20 procent van de fiscale EBITDA van de belastingplichtige. Rente tot 1 miljoen euro is niet in aftrek beperkt (althans niet op basis van deze renteaftrekbeperking). Het kabinet stelt nu voor het percentage van 20 procent te verhogen naar 25 procent met ingang van 2025. Hierdoor wordt weer een groter bedrag aan rente op vreemd vermogen aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.  

Auto's

Volgend voorjaar komt het kabinet met een plan voor de hervorming van de autobelastingen, om de lasten op autorijden eerlijk te verdelen over elektrische en brandstofauto's. Nieuwe aanschafsubsidies voor personenvoertuigen stoppen in elk geval per 2025. In de motorrijtuigenbelasting (MRB) blijft de gewichtscorrectie voor elektrische auto's gedeeltelijk bestaan (vanaf 2026).

Vliegen

De vliegbelasting wordt vanaf 1 januari 2027 gedifferentieerd naar afstand om hogere uitstoot van lange afstandsvluchten zwaarder te belasten.

Overdrachtsbelasting gaat omlaag

Zoals eerder in de media aangekondigd gaat het algemeen tarief van de overdrachtsbelasting voor beleggers in woningen (woningen die de koper niet zelf gaat bewonen) omlaag van 10,4 procent naar 8 procent.

Het wordt een interessante Prinsjesdag, waarop we sommige van deze en nog vele andere maatregelen terug gaan zien in wetvoorstellen.

Contact us

Mariska van der Maas

Mariska van der Maas

Director Knowledge Centre Tax, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 422 10 29

Pjotr Anthoni

Pjotr Anthoni

Senior Tax Manager Knowledge Centre, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 091 73 45

Volg ons