EU Gateway: Overzicht Defensive Belastingmaatregelen in EU27

27/08/24

De meeste EU-lidstaten gebruiken momenteel de EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden bij de toepassing van bepaalde belastingmaatregelen in hun wetgeving. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen voor de niet-aftrekbaarheid van kosten gemaakt in een vermeld rechtsgebied, regels voor gecontroleerde buitenlandse vennootschappen, bronbelastingmaatregelen en beperking van de deelnemingsvrijstelling op aandeelhoudersdividenden.

Het EU Gateway-team van PwC Nederland heeft een overzicht opgesteld van de verschillende maatregelen in elke EU-lidstaat. Het overzicht toont een verscheidenheid aan benaderingen door de EU-lidstaten bij het toepassen van de EU-lijst in hun belastingmaatregelen. Dit overzicht is fundamenteel voor een begrip van de belastingmaatregelen in de hele EU. Het biedt duidelijkheid over en inzicht in de implementatie van deze maatregelen, wat bedrijven helpt om compliant en geïnformeerd te blijven.

Het overzicht is hier beschikbaar.

Foto van strand met kliffen, genomen uit een hoge posite.

Wat betekent dit voor uw organisatie?

De aanwezigheid van een entiteit in een rechtsgebied opgenomen in de EU lijst, of de uitvoering van een inkomende of uitgaande transactie met dergelijke rechtsgebieden, kan in de meeste EU-lidstaten leiden tot de toepassing van defensieve belastingmaatregelen. Bedrijven die van plan zijn zich binnen de EU te vestigen of handel te drijven met EU-lidstaten, moeten de potentiële risico's erkennen bij het omgaan met entiteiten of transacties die verband houden met rechtsgebieden opgenomen in het EU lijst. 

Bovendien kan de opname van een rechtsgebied, gezien de EU-lijst twee keer per jaar wordt herzien, directe gevolgen hebben voor specifieke EU-lidstaten met betrekking tot hun defensieve belastingmaatregelen. Het is essentieel om deze maatregelen te monitoren. Dit geldt zowel voor maatregelen die al in werking zijn als voor maatregelen die nog ingevoerd moeten worden. Ook is het belangrijk om de ontwikkelingen in het beleid die betrekking hebben op de EU-lijst bij te houden.

Het uitgebreide netwerk van PwC in heel Europa maakt het mogelijk voor het EU Gateway-team om u ondersteuning te bieden op deze gebieden. Bij PwC Nederland begrijpen we deze uitdagingen. Daarom hebben we EU Gateway gelanceerd, dat gewijd is aan het bieden van gecoördineerde ondersteuning aan klanten die hun weg zoeken in het complexe EU-belasting- en juridische landschap. Ons uitgebreide netwerk van belasting- en juridische specialisten biedt op maat gemaakte ondersteuning, zodat u de complexe EU-regelgeving effectief begrijpt en naleeft.

U kunt meer informatie vinden op onze speciale EU Gateway-website.

De EU-lijst

De EU-lijst van niet-coöperatieve rechtsgebieden (de EU-lijst) is een instrument van de Europese Unie om eerlijke belastingconcurrentie te bevorderen en schadelijke belastingpraktijken aan te pakken. De EU-lijst omvat niet-EU-rechtsgebieden die ofwel niet hebben deelgenomen aan een constructieve dialoog met de EU over belastingbeheer, ofwel niet hebben voldaan aan hun verplichtingen om de nodige hervormingen door te voeren. 

Om als coöperatief te worden beschouwd voor belastingdoeleinden, worden rechtsgebieden gescreend door de EU Gedragscodegroep (Bedrijfsbelasting) op de volgende criteria:

  1. belastingtransparantie,
  2. eerlijke belastingheffing en
  3. implementatie van anti-BEPS-maatregelen.

De lijst wordt twee keer per jaar bijgewerkt.

Op basis van de laatste versie van de EU-lijst (20 februari 2024) worden de volgende rechtsgebieden als niet-coöperatief beschouwd:

  • Amerikaans-Samoa
  • Anguilla
  • Antigua en Barbuda
  • Fiji
  • Guam
  • Palau
  • Panama
  • Rusland
  • Samoa
  • Trinidad en Tobago
  • Amerikaanse Maagdeneilanden
  • Vanuatu

Contact us

Vassilis Dafnomilis

Vassilis Dafnomilis

Senior Manager Tax, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 399 87 29

Volg ons