De Nederlandse gezondheidszorgsector heeft de afgelopen jaren een toename laten zien in fusie- en overnameactiviteiten in middelgrote bedrijven. Subsectoren zoals tandheelkunde, oogheelkunde, diergeneeskunde en kinderopvang consolideren om schaalvoordelen, verbeterde operationele efficiëntie en een sterker serviceaanbod te realiseren.
Verschillende factoren dragen bij aan deze trend. Het voortdurende tekort aan zorgprofessionals dwingt zorgaanbieders tot het implementeren van digitale oplossingen die operaties optimaliseren en kostenefficiënte en hoogwaardige zorg leveren. Verder stimuleren stijgende kosten als gevolg van inflatie, gecombineerd met stagnerende overheidsfinanciering, zorgaanbieders om innovatieve methoden te verkennen voor het verbeteren van efficiëntie en het verlagen van kosten.
Dit heeft als gevolg dat gezondheidszorgaanbieders prioriteit zullen geven aan de acquisitie van telehealth, healthtech, medtech en digitale activa, waarbij de focus vooral ligt op AI-gebaseerde diensten. Deze strategie stelt hen in staat om de efficiëntie in zorgverlening te verbeteren en daarbij zal het omarmen van digitale gezondheidsoplossingen cruciaal zijn voor het verbeteren van patiëntuitkomsten en het behouden van een concurrentievoordeel in een evoluerend zorglandschap. Bovendien faciliteert deze strategie kosteneffectieve, waardegebaseerde zorgmodellen en beperkt het de impact van stijgende arbeidskosten.
Uitdagingen blijven echter bestaan, zoals veranderende wetgeving, bezuinigingen en tegenvallende opbrengsten. Daarnaast kunnen de voortdurende discussies over de rol van private equity in de zorgsector van invloed zijn op de waarderingen en investeringsbeslissingen. Dit geldt voor klinieken, medische servicecentra en groepspraktijken in verschillende landen, waaronder Nederland.
‘We verwachten een toenemende M&A-activiteit in de gezondheidszorg in 2025. Onder andere verwachten we activiteit gericht op digitale oplossingen en telehealth-mogelijkheden. Deze verschuiving zal zorgverleners in staat stellen om de efficiëntie in de zorgverlening te verbeteren, effectief in te spelen op opkomende operationele uitdagingen en een concurrentievoordeel te behouden in een evoluerend zorglandschap.’
Gijs van LeeuwenHealthcare deals-leider PwC NederlandEen opmerkelijke transactie in de Pharma- en Life Sciences-sector (PLS) vond plaats in december 2024, toen Goldman Sachs Asset Management een meerderheidsbelang verwierf in het Nederlandse farmaceutische bedrijf Synthon van BC Partners. Hoewel kleinere deals en alternatieve samenwerkingen naar verwachting het bredere fusie- en overnamelandschap zullen kenmerken, blijft de sector klaar voor voortdurende groei.
De biotechnologiesector zal in 2025 blijven groeien. De sector biedt onder andere kansen voor middelgrote bedrijven met sterke omzetpotentie, vooral voor bedrijven met geneesmiddelenproeven in Fase 3. Oncologie blijft een belangrijk therapeutisch gebied met nieuwe kankerbehandelingen die tot strategische acquisities leiden. De trend van capaciteitsuitbreiding in oncologie en gentherapie, zoals gezien in 2024, zal doorgaan via partnerschappen en acquisities die technologische expertise en therapeutische producten versterken. Cradle, een Nederlandse leverancier van AI-platforms, haalde vorig jaar bijna zeventig miljoen euro op om biologen te ondersteunen bij het ontwerpen van verbeterde eiwitten en het versnellen van R&D door middel van generatieve AI.
Ondanks een voorzichtig investeringsklimaat zullen grote farmaceutische bedrijven hun portefeuilles willen uitbreiden en nieuwe inkomstenstromen willen genereren. Deze zoektocht zal leiden tot een veelbelovend fusie- en overnamelandschap met grotere deals en samenwerkingsinitiatieven zoals joint ventures. Verlies van exclusiviteit zal grote farmaceutische bedrijven ertoe aanzetten om innovatieve biotechbedrijven in de late fase te benaderen, gericht op specifieke therapeutische gebieden en het verbeteren van hun innovatiepijplijnen. De overname van Ceban Pharmaceuticals door Medios AG illustreert de voortdurende trend naar Europese uitbreiding, portfoliodiversificatie en het realiseren van synergiën binnen de gespecialiseerde pharma-sector.
Nederlandse bedrijven zullen ook moeten navigeren door verstoringen in mondiale toeleveringsketens als gevolg van tarieven en beleid ter bevordering van de terugkeer van de geneesmiddelenproductie. Dit zal verdere fusie- en overnameactiviteit stimuleren, met name inspanningen om de productie te verplaatsen of internationale samenwerkingsverbanden aan te gaan. Aanpassingsvermogen zal cruciaal zijn om concurrerend te blijven en een stabiele toevoer van essentiële producten te garanderen.
Een verwachte daling van de wereldwijde rentetarieven kan leiden tot beursgangen en kapitaalverhogingen voor fusies en overnames in de PLS-sector. Deze kapitaalinstroom stelt bedrijven in staat toegang te krijgen tot innovatieve R&D-bronnen en groei-initiatieven te ondersteunen, wat hen goed positioneert voor toekomstig succes.
Ten slotte wordt het steeds gebruikelijker dat bedrijven joint ventures, licentieovereenkomsten en samenwerkingsmodellen aangaan. Hiermee kunnen zij zowel risico's als beloningen delen, terwijl zij tegelijkertijd de ontwikkeling en commercialisering van nieuwe producten versnellen.
De Pharma & Life Sciences-sector verwacht een veelbelovende M&A-markt met grote farmaceutische bedrijven die strategische samenwerkingen en acquisities zoeken. Zij richten zich onder andere op oncologie en innovatieve biotechbedrijven om hun portefeuilles en innovatiepijplijnen te versterken.
Matt ReindlPharma & Life Sciences en Medtech leider PwC NederlandMet dalende rentetarieven en verbeterende economische omstandigheden, wordt verwacht dat private equity (PE) zijn invloed in de PLS- en healthcare-sectoren zal versterken. PE-firma's hebben een sleutelrol gespeeld in het consolideren van gefragmenteerde submarkten, waaronder zelfstandige behandelcentra (ZBC's), tandheelkunde, oogheelkunde en diergeneeskunde. Zo verwierf IVC Evidensia, een Britse veterinaire dienstenaanbieder in bezit van EQT, vorig jaar verschillende Nederlandse veterinaire bedrijven. Deze trend benadrukt de focus van PE op het opschalen van deze sectoren. Daarnaast tonen hun investeringen in health-tech en digitale activa het transformatieve potentieel van innovaties in de zorgverlening aan.
Verder zullen vroege-stadium venture capital-fondsen zoals Forbion, EQT Life Sciences, Gilde Healthcare en BioGeneration Ventures blijven investeren en innoveren binnen de vroege stadia van de PLS-sector.
Het fusie- en overnamelandschap in de Nederlandse pharma & life sciences- en healthcare -sectoren is klaar voor een dynamisch 2025. Consolidatie, digitale innovatie en strategische partnerschappen worden gezien als de belangrijkste drijfveren. Bedrijven die deze trends effectief benutten, zullen goed gepositioneerd zijn om te gedijen in deze veranderende markt.