De Nederlandse mergers & acquisitions-markt (M&A) veranderde aanzienlijk in 2024, vooral voor private equity (PE). Na een piek in het PE-aandeel in de eerste helft van 2023, waarbij PE 54 procent van alle deals voor haar rekening nam, zagen we in 2024 een daling in volume en waarde. Dit kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder hoge rentetarieven en geopolitieke onzekerheden die de wereldwijde markt beïnvloedden. In Nederland hadden we te maken met relatieve inactiviteit door verschillen tussen vraag en aanbod, trage processen en veel deals die niet doorgingen. Toch waren er enkele opmerkelijke grote deals, zoals de overname van Aareon door TPG Capital voor 3,9 miljard euro in de IT-sector en de overname van Beequip door Apollo voor 1,4 miljard euro in de financiële sector.
De vooruitzichten voor de Nederlandse M&A-markt in 2025 zijn positief. Renteverlagingen hebben sinds juni 2024 een gunstiger klimaat gecreëerd en we verwachten een stabieler renteklimaat. Omdat er ook veel kapitaal beschikbaar is zal het investeerdersvertrouwen verbeteren, wat zal leiden tot hogere investeringen. Hoewel het begin van het jaar mogelijk uitdagend zal zijn, zijn we optimistisch over de kansen in het middensegment, met grotere deals in de tweede helft van 2025.
'In de loop van 2025 wordt het M&A-landschap voor private equity dynamisch, vanwege een stabiliserend renteklimaat en veel beschikbaar kapitaal. Er zullen grote investeringsmogelijkheden zijn in belangrijke sectoren zoals de IT, software, halfgeleiders en energietransitie.'
Cornelis Smaal, private equity leader PwC NederlandIn 2025 zien we verschillende factoren die de M&A-activiteiten op de Nederlandse markt beïnvloeden. De verwachting is dat het stabielere renteklimaat een belangrijke stimulans zal zijn voor het sluiten van deals. Geopolitieke stabiliteit en de uitkomst van de Amerikaanse presidentscampagne zullen waarschijnlijk ook van invloed zijn op het transactieklimaat, waarbij optimisme over deregulering en een sterkere dollar Amerikaanse bedrijven stimuleren om wereldwijd overnames te doen, ook in Europa.
Investeren en desinvesteren wordt steeds belangrijker voor bestuurders, nu Limited Partners (LP's) te maken krijgen met soms stagnerende cashflows vanuit de fondsen in combinatie met afgegeven commitments naar nieuwe fondsen. Sommige fondsen die in de afgelopen twee jaar exits hebben uitgesteld, naderen nu het einde van hun bestaanscyclus. Daardoor gaan investeerders op zoek naar stabiliteit door te investeren in grote, stabiele, meer voorspelbare private equity-fondsen. Op de markt voor grote assets kunnen volledige exits nog steeds een uitdaging zijn. Dit leidt tot meer zogeheten continuation-fondsen, vooral in de Benelux. Continuation-fondsen stellen privé-investeerders in staat kapitaal terug te geven aan LP’s die om cashflows vragen, terwijl andere LP's hun investeringen kunnen voortzetten. Een andere trend die we zien, is dat er feeder-fondsen worden opgericht, waardoor meer individuen kunnen deelnemen in private equity-fondsen, met kleinere bedragen. Dit stimuleert de kapitaalinstroom in deze sector.
Sommige subsectoren hebben een bovengemiddelde impact op het PE-investeringsklimaat, inclusief IT-services, software (specifiek SaaS-bedrijven), de halfgeleidersector en energietransitie; in die laatste sector vooral op het gebied van infrastructuur. Het middensegment blijft concurrerend. Een goed voorbeeld is de recente overname van Schuberg Philis door Bridgepoint, een IT-bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfskritische IT-diensten, cloud-native-oplossingen en digitale transformatie.
Consolidatie blijft een belangrijk thema voor de M&A-markt in 2025. Private equity-bedrijven zoeken actief naar mogelijkheden voor consolidatie en uitbreiding, vooral in sectoren als accountants- en boekhoudkantoren. Ondanks de toenemende controle van de AFM vanwege zorgen over de onafhankelijkheid en kwaliteit van audits, zoeken PE-firma's naar mogelijkheden om deze sectoren te consolideren. Hierdoor realiseren ze schaalvoordelen en verbeteren ze hun dienstverlening en operationele efficiëntie. Consolidatie zal een cruciale rol spelen in het vormgeven van het M&A-landschap, waarbij PE-bedrijven hun expertise gebruiken om uitdagingen op het gebied van regelgeving het hoofd te bieden en groeikansen te benutten.
Het aantal gedwongen fusies en overnames zal waarschijnlijk toenemen naarmate assets die herfinanciering vereisen niet aan de budgetprognoses voldoen. Volgens de Bijzonder Beheer Barometer van PwC stijgt het aantal faillissementen in Nederland sinds begin 2022. Dit komt door verouderde bedrijfsmodellen, onvoldoende managementkwaliteit en aanhoudende corona-schulden. De detailhandel en groothandel worden het zwaarst getroffen door dalende koopkracht en hoge prijzen voor energie, arbeid en huur. Het faillissement van Blokker in 2024 is hier een voorbeeld van.
Andere sectoren, zoals de industrie en de energiebedrijven, hebben het ook moeilijk, vooral als ze afhankelijk zijn van subsidies en nu op obstakels stuiten. Private equity zal naar verwachting een positieve invloed hebben op herstructureringskansen, vooral in een uitdagend economisch klimaat. Het huidige herstructureringsbeleid heeft zijn beperkingen en benadrukt de behoefte aan effectievere maatregelen om onnodige faillissementen te voorkomen.
Voor PE-firma’s zijn verschillende strategische overwegingen belangrijk voor het sluiten van deals in 2025. Optimaliseer je portfolio door niet-kern- of slecht presterende bedrijfsonderdelen af te stoten. Stroomlijn je portfolio en verkoop te grote assets aan private equity; de afsplitsing van Hanab (voorheen V&N Group) met de overname door Triton is hier een voorbeeld van.
Richt je op waardecreatie door operationele transformaties door te voeren. Dit verhoogt de efficiëntie en productiviteit van de bedrijven in je portfolio en rechtvaardigt hoge waarderingen. Deze proactieve managementaanpak is gericht op het verhogen van de winst door de omzetgroei te versnellen of kosten te verlagen.
Integreer ESG (Environmental, Social & Governance) in je M&A-activiteiten. Dit verhoogt dealwaarderingen en investeringsresultaten. Volgens PwC's Global Private Equity Responsible Investment Survey 2023 beschouwt zeventig procent van de PE-bedrijven ESG als een van drie belangrijkste succesfactoren voor waardecreatie. Deze verschuiving toont dat ESG-factoren nu een integraal onderdeel zijn van de dealcyclus, van sourcing en due diligence tot post-acquisitie-implementatie en dealvoorwaarden.
Zoek actief naar ESG-gerelateerde kansen. Integreer ze in je exitstrategie, benut groene stimulansen en trek groene financiering aan. Het integreren van ESG leidt tot kostenreductie, productiviteitsverbetering en nieuwe inkomstenstromen. Dit verhoogt op de lange termijn de financiële waarde. Bovendien verlagen hogere ESG-scores de kapitaalkosten, wat bedrijven verder stimuleert om prioriteit te geven aan ESG.
Vernieuwing van het bedrijfsmodel is ook essentieel, vooral in sectoren die grote veranderingen ondergaan, zoals technologie en energie. PE-bedrijven moeten wendbaar blijven en hun strategie en de bedrijfsmodellen van hun portefeuillebedrijven aanpassen om te profiteren van nieuwe kansen en risico's te beperken. Effectief leiderschap en het vermogen om zich aan te passen aan veranderingen in AI, klimaat en nieuwe regelgeving zijn cruciaal voor een bloeiend bedrijf. Naleving van regelgeving is vooral belangrijk in het licht van de toenemende controle door regelgevende instanties. Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan alle relevante regelgeving om mogelijke juridische en financiële gevolgen te vermijden.
'Succesvolle deals voor private equity-bedrijven zullen afhangen van portfolio-optimalisatie en waardecreatie. Om te slagen in een dynamisch M&A-landschap is het verder van cruciaal belang om bedrijfsmodellen aan te passen aan nieuwe kansen in technologie en energie, waarbij bedrijven er tegelijkertijd voor moeten zorgen dat aan de regelgeving wordt voldaan.'
Cornelis Smaal, private equity leader PwC NederlandVolgens PwC’s 28e CEO Survey zijn CEO's in de private equity-sector veel optimistischer over de wereldwijde economische groei dan vorig jaar. Ze maken zich echter steeds meer zorgen over factoren die de omzet en winstgevendheid van hun bedrijf op korte termijn kunnen beïnvloeden. Ongeveer 29 procent van de CEO's in de private equity-sector zijn het meest bezorgd over macro-economische volatiliteit en inflatie, wat overeenkomt met het wereldwijde gemiddelde. De druk om hun bedrijf te vernieuwen is aanzienlijk, wat in de afgelopen vijf jaar heeft geleid tot ingrijpende maatregelen, met gevolgen voor het bedrijfsmodel. Een groot aantal CEO's is van plan om AI verder te integreren in hun organisatie, in de verwachting dat dit de efficiëntie en winstgevendheid zal verbeteren. Bovendien hebben 69 procent van de CEO’s de afgelopen vijf jaar klimaatvriendelijke investeringen gedaan, waarbij meer dan de helft een hogere omzet rapporteerde als resultaat hiervan.
Samenvattend kende de Nederlandse M&A-markt in 2024 verschillende uitdagingen, maar de vooruitzichten voor 2025 zijn optimistischer. Een stabieler renteklimaat, aanhoudend hoge niveaus van beschikbaar kapitaal en geopolitieke stabiliteit zullen naar verwachting de M&A-activiteit stimuleren. Er zal naar verwachting meer geïnvesteerd worden in belangrijke subsectoren zoals IT, software, halfgeleiders en energietransitie. Strategische overwegingen voor PE-bedrijven zijn onder andere portfolio-optimalisatie, waardecreatie en vernieuwing van het bedrijfsmodel. Om volledig te profiteren van de kansen in 2025 moeten M&A-professionals zich blijven concentreren op het optimaliseren van hun portfolio's, met een sterke nadruk op waardecreatie en wendbaarheid in hun bedrijfsmodellen.