Groeiend optimisme en vertrouwen in de sportsector

Wereldwijd PwC-onderzoek onder vijfhonderd sportbestuurders

Ondanks de huidige economische uitdagingen heerst er binnen de wereldwijde sportsector een groeiend optimisme en vertrouwen voor de toekomst. Voor de komende drie tot vijf jaar wordt een groei van 6,6 procent van de wereldwijde inkomsten voorspeld. Dat blijkt uit een PwC-enquête onder vijfhonderd sportbestuurders in 43 landen.

Het onderzoek laat zien dat de sportsector zich goed heeft hersteld van de coronapandemie. De groeiramingen voor belangrijke inkomstenstromen als mediarechten, sponsoring, kaartverkoop en merchandise zitten alweer op de niveaus van voor de pandemie.

In onze publicatie ‘The state of the sports industry’ belichten we zes thema’s die een goed beeld geven van de belangrijkste kansen en uitdagingen waarmee sportbestuurders momenteel worden geconfronteerd. Hoewel de conclusies in het onderzoek een wereldwijd  perspectief geven, zien we belangrijke parallellen in de Nederlandse sportsector. 

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

Sportinvesteringen

  • Private-equityhuizen en andere institutionele beleggers laten zich steeds actiever gelden in de sportsector. Noord-Amerikaanse investeerders zetten daarbij vaak in op profclubs die actief zijn op het hoogste niveau, ook buiten de Verenigde Staten. Bij Europese investeerders zijn juist competities populair.
  • Ook in Nederland is deze ontwikkeling zichtbaar. In september 2022 werd het Amerikaanse private-equityhuis The Common Group grootaandeelhouder van voetbalclub Vitesse en een jaar eerder werd ADO Den Haag overgenomen door investeringsmaatschappij Globalon Football Holdings (GFH).
  • 83 procent van de ondervraagde sportbestuurders verwacht dat investeringen door institutionele beleggers de komende drie tot vijf jaar blijven toenemen. Zij zien daardoor meer mogelijkheden om in te zetten op nieuwe (technologische) ontwikkelingen. 

Vrouwensport

  • De afgelopen jaren is de vrouwen sport begonnen aan een sterke opmars. Denk daarbij  aan het succes van grote evenementen als het Europees kampioenschap voetbal en het wereldkampioenschap rugby.
  • 71 procent van de experts verwacht voor vrouwensport de komende drie tot vijf jaar een omzetgroei van meer dan vijftien procent. Daarbij kan een groter bereik door meer media-aandacht de groei nog meer versterken.
  • Het EK vrouwenvoetbal in Nederland in 2017 heeft een dergelijk vliegwiel veroorzaakt. Door onder andere de grotere media-aandacht, het sportieve succes en de verdere professionalisering kunnen we nu terugkijken op een belangrijke periode van ontwikkeling voor de sport.

Medialandschap

76 procent van de respondenten gelooft dat grote techbedrijven als Amazon, Google en Apple beter gepositioneerd zijn dan traditionele mediabedrijven om de strijd om sportrechten de komende jaren te winnen.

Duurzaamheid in de sport

39 procent van de sportbestuurders geeft de voorkeur aan een evenwichtige benadering van de ESG-thema’s (environmental, social en governance). De komende jaren willen ze vooral inzetten op ‘environment’, aangezien daar het meeste valt de winnen voor sportorganisaties.

Web3 in sport

De helft van de respondenten meent dat de op blockchain gebaseerde technologie ‘Web3’ de komende jaren een belangrijke rol gaat spelen voor hun organisatie. Maar interessant genoeg verklaart 74 procent dat ze op dit moment daarvoor nog geen strategie hebben.

Slimme stadions

De meeste sportorganisaties zien de voordelen van slimme technologie in stadions, maar 65 procent van de ondervraagde sportbestuurders geeft aan dat de benodigde investeringen de adoptie ervan in de weg staan.

The state of the sports industry

Download het volledige onderzoek voor meer inzichten

Contact us

Marjolein Buiter

Marjolein Buiter

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 104 17 00

Volg ons