De mate waarin de Nederlandse arbeidsmarkt verandert, hangt sterk samen met de dynamiek rondom flexibel werk en de snelheid waarin de beroepsbevolking nieuwe, digitale vaardigheden kan of moet leren. Omdat beide ontwikkelingen zeer onzeker zijn, heeft PwC vier scenario’s ontwikkeld van hoe de arbeidsmarkt er in 2025 zou kunnen uitzien.
De scenario’s zijn terug te vinden in het rapport Reshaping work. Future scenarios for the labour market in the Netherlands. Elk scenario leidt tot andere uitkomsten als het gaat om bijvoorbeeld de samenstelling van de beroepsbevolking (een verdeling tussen vast, flexibel en zelfstandig) en de arbeidsproductiviteit.
De publicatie is bedoeld om alle partijen die hiermee te maken hebben, werkgevers, (flexibele) werknemers en de overheid, meer inzicht te geven in de gevolgen van mogelijke ontwikkelingen en besluiten, zodat zij daar rekening mee kunnen houden in hun beslissingen. Het rapport spreekt geen voorkeur uit voor één van de scenario’s.
Afhankelijk van het scenario kan het aandeel van flexibele arbeid en zelfstandigen stijgen naar 57 procent van de beroepsbevolking of stabiel blijven op de huidige 39 procent. De arbeidsproductiviteit die de afgelopen jaren gemiddeld met 0,8 procent toenam, zou jaarlijks met 1,8 procent kunnen stijgen of met slechts 0,3 procent.
De scenario’s zijn opgesteld langs twee assen van onzekerheden. De eerste onzekerheid is de vraag of de verplichtingen van werkgevers ten opzichte van ‘flexwerkers’ en zzp'ers zal toenemen of afnemen. In dit rapport is deze groep ‘flexers’ gedefinieerd als iedereen zonder contract voor onbepaalde tijd.
Op dit moment liggen de grootste risico’s van flexwerken, zoals uitval door ziekte, werkloosheid, maar ook de verantwoordelijkheid voor om- en bijscholing, bij deze flexwerkers of zzp’ers. Het rapport gaat ervan uit dat als werkgevers (een deel van) die risico’s overnemen het aantal flexwerkers groter wordt. Uit eerder onderzoek is namelijk gebleken dat een groot deel van de werkenden behoefte heeft aan het zelf indelen van de dag en de loopbaan. Als het verschil tussen vast en flex minder groot is dan nu, zou een groter deel van de werkers voor een meer flexibele arbeidsrelatie kiezen.
De andere as beweegt zich langs de vraag in welk tempo Nederland de zogenoemde ‘skillstransitie’ door zal gaan. Vooral digitalisering, maar ook ontwikkelingen als de overgang naar duurzame energie, zorgen ervoor dat er van de beroepsbevolking langzamerhand andere vaardigheden worden gevraagd. De vraag hoe snel de skillstransitie zal verlopen, is mede afhankelijk van de vraag hoe urgent dit probleem bij werkgevers, werknemers en overheid ervaren wordt. Het PwC-onderzoek How to make vulnerable jobs ready for the future stelt dat 1,6 miljoen banen dreigen te verdwijnen door onder andere automatisering en dat omscholing cruciaal is om te voorkomen dat deze mensen ook daadwerkelijk aan de zijlijn komen te staan.
De twee onzekerheden - het al dan niet vergroten van de verantwoordelijkheden van de werkgevers ten opzichte van flexwerkers en het tempo van de skillstransitie - leiden tot vier scenario's.
Jan Willem Velthuijsen
Energy Transition Economist, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)62 248 32 93