Stabiliteit en financiële zekerheid, gecombineerd met een gezonde werk-privébalans. Dat is wat jong talent tussen 18 en 35 jaar oud op dit moment aantrekt in hun (toekomstige) werkgever. Het is één van de belangrijkste bevindingen uit ‘What does young talent want? - PwC Workforce Preference Study Netherlands (WFPS)’, het onderzoek dat PwC binnenkort voor het tweede achtereenvolgende jaar publiceert. Dit jaar namen 2137 studenten en starters deel.
Door de maatschappelijke veranderingen krijgen jongeren ook andere voorkeuren. Het bieden van interessant en uitdagend werk blijft de belangrijkste factor waarmee werkgevers jong talent kunnen aantrekken. Het bieden van een goed basissalaris, mogelijkheden voor flexibel werk en ondersteuning bij wellbeing zijn echter gestegen op de lijst van voorkeuren van jong talent. Een aansprekende bedrijfsreputatie is niet meer genoeg om jongeren naar organisaties te trekken.
PwC’s NextGen scan biedt direct inzicht in de match tussen uw organisatie en de werkgerelateerde voorkeuren van jong talent.
De jongere generatie in Nederland zoekt een lokale arbeidsmarkt waar stabiliteit op lange termijn belangrijk is. Zij zoekt naar baanzekerheid, een fatsoenlijk basissalaris en een goed pensioen. Jong talent richt zich, met de blik op de lange termijn, op een gezonde balans tussen werk en privé. Het wil een voorspelbare werklast, maar wel flexibiliteit in de manier waarop het dit werk inricht.
Uit de onderzoeksresultaten komt een duidelijke boodschap naar voren: de respondenten beoordelen het basissalaris het op één na belangrijkste aspect van werk. Andere beloningselementen worden veel minder gewaardeerd. Prestatieprikkels zoals bonussen en variabele beloning zijn tot een zeker niveau aantrekkelijk; maar niet-financiële beloningselementen worden minder gewaardeerd.
Jongeren worden niet langer aangetrokken door de status of de reputatie van een bedrijf, maar veel meer door de activiteiten, producten en diensten van een onderneming. Het aantrekken van jong talent begint met het aanbieden van werk dat interessant en uitdagend is, waarin de persoon zich kan ontwikkelen en dat nieuwe carrièremogelijkheden binnen het bedrijf biedt.
De resultaten van de Workforce Preference Study gaven inzicht in de voorkeuren van jong talent, maar de drijfveren achter deze voorkeuren waren nog onbekend. Om inzicht te krijgen in de motivatie achter de voorkeuren van jong talent, bracht PwC een groep getalenteerde mensen met verschillende perspectieven samen in een interactief evenement waar de implicaties van de WFPS voor zowel young professionals als organisaties werden besproken. Tijdens het evenement werd duidelijk dat individuele voorkeuren, zoals een goed basissalaris, voortkomen uit een behoefte aan persoonlijke veiligheid. Daarnaast werd tijdens het evenement het belang van onderwerpen als inclusie, diversiteit en duurzaamheid benadrukt. Deze inzichten laten zien dat voordat de meeste jongeren opkomen voor maatschappelijke vraagstukken op hun werk, een veilige basis cruciaal is. Organisaties moeten jong talent een veilige haven bieden, waar zij de kans krijgen hun werk vorm te geven. Jong talent zal deze vrijheid gebruiken om bij te dragen aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Benieuwd naar het event en de resultaten? Download hier de Workforce Preference Study 2022.
Naast de generieke uitkomsten voor jong talent, hebben we ook gekeken naar de verschillen in de werkgerelateerde ‘wensenlijstjes’ tussen jongeren met verschillende studieachtergronden. Daarvoor hebben we zogenoemde persona’s opgesteld op basis van een studie in ‘finance & accounting’, ‘science’, technology, engineering & mathematics’ (STEM) en ‘social science’.
Jongeren met een achtergrond in ‘finance & accounting’ vinden beloning gebaseerd op prestaties het meest belangrijk. Mensen met een STEM-profiel hechten er veel waarde aan dat werkgevers overwerk betalen. Jong talent afgestudeerd in één van de sociale wetenschappen zet inclusie & diversiteit bovenaan het lijstje van hun werkvoorkeuren.