A-merken

PwC’s NL Consumer Insights Survey 2019

Aanbieders van consumptiegoederen moeten rechtstreeks gaan verkopen aan Nederlandse klanten

Aanbieders van consumptiegoederen moeten overwegen om hun direct-to-consumer (DTC)-verkoopkanalen uit te breiden, of om snel e-commerce-initiatieven te ontwikkelen, als ze nog niet aan DTC doen. De tiende jaarlijkse Global Consumer Insights Survey (GCIS) van PwC bevestigt dat Nederlandse consumenten daarvoor openstaan. In sommige sleutelcategorieën zouden twee van de vijf consumenten overwegen om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen (zie figuur 1).

Figuur 1: Nederlandse consumenten klaar om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen

Nederlandse consumenten klaar om rechtstreeks bij de fabrikant te kopen

Direct-to-consumer voorwaarde voor langetermijnsucces

Het opbouwen van directe relaties met Nederlandse consumenten stelt aanbieders van consumptiegoederen niet alleen in staat om meer van de waardeketen in handen te krijgen, maar ook om de markt beter te ‘lezen’ en in te spelen op veranderingen. Met directe klantrelaties kunnen bedrijven eerder nieuwe trends oppikken, sneller gefragmenteerde consumentengegevens verzamelen en hun aanbod beter afstemmen op belangrijke marktsegmenten. Sterker nog: ze kunnen alles stroomlijnen, van productontwikkelingscycli tot marketingmethoden. DTC is dus niet langer optioneel voor bedrijven, maar een voorwaarde voor langetermijnsucces in de consumptiegoederensector.

A-merken winnen van huismerken

Als Nederlanders gaan winkelen, kijken ze meestal niet naar de artikelen van het huismerk. Ze vullen hun mandje voornamelijk met producten van A-merken. De Global Consumer Survey biedt helder inzicht in hun voorkeuren. Zo kiest bijna de helft (47%) van de Nederlandse respondenten die koffie kopen voor de gevestigde merken. Meer dan de helft verkiest bekende merken boven de frisdrank van het huismerk van een winkel. En onder shampookopers is de voorkeur voor A-merken zelfs nog sterker (zie figuur 2).

Toenemende concurrentie van nichemerken

Dit betekent echter niet dat de producenten van topmerken vrij spel hebben. Ze staan voortdurend onder druk van specialiteitenmerken in alle soorten supermarktcategorieën. Voor elk vak met frisdrank van A-merken is er bijvoorbeeld toenemende concurrentie van nichemerken en start-ups die alles bieden, van caloriearme sapjes tot nieuwe soorten energiedrankjes. Dat Nederlandse consumenten de voorkeur geven aan A-merken, betekent niet dat ze huismerken geheel links laten liggen. Integendeel. Zo laat het onderzoek van PwC zien dat de helft van de Nederlandse consumenten koekjes en wasproducten van huismerken koopt.

Meer over de Nederlandse resultaten

Winkelen in Nederland in 2019

Technologie heeft de relatie tussen klanten en bedrijven zo sterk veranderd dat de consument het nu voor het zeggen heeft en een goede winkelervaring belangrijker is dan ooit. Dat blijkt uit de tiende jaarlijkse Global Consumer Insights Survey (GCIS) van PwC. Bedrijven moeten een nieuwe klantmetriek gaan gebruiken, waarin rekening wordt gehouden met deze verschuiving: de “return of experience” (ROX).

Lees meer over winkelen in Nederland in 2019

Sustainability

Nederland staat bekend als een voorloper op het gebied van sustainability. De tiende Global Consumer Insights Survey (GCIS) van PwC laat echter zien dat Nederlandse consumenten wat betreft duurzame winkelgewoontes achterlopen op burgers van veel andere landen. 

Lees meer over sustainability

Contact

Shana Laurie de Hernandez

Shana Laurie de Hernandez

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 013 24 85

Harald Meinders

Harald Meinders

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 191 45 04

Volg ons