17/04/20
PwC voert een wereldwijd tweewekelijks onderzoek uit onder financiële leiders om de zakelijke en economische impact van de coronacrisis te identificeren. Hoewel 73 procent van de respondenten van PwC’s Covid-19 CFO Pulse erg bezorgd is over de effecten van Covid-19 en 45 procent van plan is gebruik te maken van overheidssteun verwacht 56 procent - als de crisis vandaag eindigt – binnen drie maanden terug te zijn op het niveau van voor de crisis.
Een meerderheid van de CFO's (73 procent) die in alle landen zijn ondervraagd - onder wie 25 CFO's in Nederland - maakt zich grote zorgen over de mogelijke impact van het coronavirus op hun bedrijf, tachtig procent verwacht een omzetdaling. CFO’s zijn het meest bezorgd over de wereldwijde recessie en de financiële effecten van de coronacrisis op de activiteiten van hun bedrijf, liquiditeit en kapitaalbronnen. 53 procent is van plan de bespreking van Covid-19 op te nemen in de jaarrekening en 48 procent als onderdeel van hun risicofactoren. Verrassend genoeg noemen relatief weinig CFO's problemen met financiering of onvoldoende informatie om goede beslissingen te nemen onder hun belangrijkste zorgen. Cybersecurity staat nog lager, maar dat komt waarschijnlijk omdat het een meer urgente zorg is voor CIO’s. Het beveiligen van gegevens en het waarborgen van privacy terwijl werknemers op afstand werken, blijft wel een sleutelthema voor de C-suite tijdens deze crisis.
Bij het beoordelen van mogelijke financiële maatregelen om de effecten van de coronacrisis te verzachten, overwegen de meeste CFO's kostenbeheersingsmaatregelen (77 procent) en het uitstellen of het annuleren van geplande investeringen (65 procent). Het sentiment verschilt van land tot land. Van de CFO's die wijzigingen in hun beleggingsstrategie overwegen, zijn de meeste (tachtig procent) van plan algemene CapEx-investeringen te verminderen. Met veel werknemers buiten kantoren en fabrieken willen bedrijven mogelijk de uitgaven voor faciliteiten en andere onderhoudskosten verlagen. Andere potentiële reducties zouden kunnen komen in operaties (zestig procent) en personeel (55 procent). Nu meer werknemers op afstand werken, geven relatief weinig CFO's aan dat ze zullen bezuinigen op digitale transformatie (21 procent) en cyberbeveiliging of privacy (vijf procent).
Bijna de helft (45 procent) van de CFO's zegt dat hun bedrijf van plan is gebruik te maken van door de overheid geboden steunprogramma's die worden aangeboden als reactie op Covid-19. Dat lijkt misschien wat aan de lage kant, maar dit aantal zal wellicht toenemen naarmate meer organisaties de tweede golf van crisisrespons ingaan en een duidelijker beeld gaan krijgen van hun behoeften en de bijbehorende strategische beslissingen. Van de CFO's die zeggen dat hun bedrijven gebruik zullen maken van overheidssteun zijn de acties die zij zullen ondernemen afhankelijk van de aangeboden programma's.
Als de coronacrisis onmiddellijk zou eindigen, verwacht 56 procent van de CFO's binnen drie maanden een terugkeer naar 'business as usual'. Voor sommige bedrijven in sommige landen kan de stabilisatie snel komen, maar volledig herstel zal tijd vergen. Het is niet verwonderlijk dat CFO's in landen die relatief minder bezorgd waren over de potentiële impact van de pandemie op hun bedrijf, ook zekerder zijn over het vermogen van hun organisatie om terug te stuiteren. Veel landen, zelfs die landen die de ergste impact hebben vermeden, functioneren echter nog steeds in crisismodus. Andere landen ervaren mogelijk een piek van vertrouwen vanwege de verwachte voordelen van stimuleringsplannen van de overheid.
PwC’s Covid-19 CFO Pulse biedt sinds de week van 23 maart inzicht in de zakelijke en economische impact van de coronacrisis. In de eerste survey zijn meer dan 150 financiële managers uit Bahrein, Nederland, de Filipijnen, Portugal, Qatar, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten ondervraagd.
In de week van 6 april zijn er 824 CFO’s uit Armenië, Brazilië, Colombia, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Japan, Kazachstan, Mexico, Bahrein, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Egypte, Jordanië, Libanon en Palestina, Nederland, Filipijnen, Portugal, Singapore, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Staten aan toegevoegd.
De komende weken zullen we dit blijven doen, om een robuust beeld te geven van hoe de crisis mensen en bedrijven wereldwijd raakt. De volgende reeks resultaten wordt op 28 april 2020 bekendgemaakt via PwC’s Covid-19 CFO Pulse.
Jan Willem Velthuijsen
Energy Transition Economist, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)62 248 32 93