
Openhartige gesprekken met CEO’s in nieuwe videoserie van PwC
In de videoserie 'CEO’s op koers' rijdt journalist Paul Laseur met CEO’s naar een gewenste bestemming. Onderweg praat hij met ze over hun ambities en uitdagingen.
‘Die balans is het DNA van ons bedrijf. Op ons hoofdkantoor in Arnhem staat een weegschaal met drie schalen om ons daar voortdurend aan te herinneren. Vraag en aanbod van elektriciteit moeten constant in balans zijn, want anders branden de lichten niet', zegt Van Beek in de vierde aflevering van de video- en podcastserie CEO's op koers.
‘Maar die balans geldt ook op een hoger niveau. Hoe blijven we in de transitie zorgen voor een duurzaam, betrouwbaar en ook betaalbaar netwerk en welke maatschappelijke afwegingen maken we daarin? Die afwegingen zijn natuurlijk aan de politiek, maar ik zie het wel als een taak van TenneT om te zorgen dat ze in Den Haag goed geïnformeerd zijn om tot goede besluitvorming te komen.’
This is a modal window.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Playback of this video is not currently available
Manon van Beek koos ruim vijf jaar geleden bewust voor TenneT, ‘omdat ik een bijdrage wil leveren aan de energietransitie’. Daarbij staat het jaar 2045 rood omcirkeld in haar agenda. ‘In Nederland willen we over twintig jaar een klimaatneutrale economie hebben. Wij zijn dus druk bezig met het realiseren van het elektriciteitsnetwerk dat daarvoor nodig is. Duidelijk is dat we het netwerk flink moeten veranderen. We moeten echt in andere concepten gaan denken.’
Om de energietransitie succesvol te laten zijn, is volgens Van Beek flexibiliteit nodig. ‘Als onze stroom steeds duurzamer wordt, fluctueert het aanbod ook steeds meer. Ook als de zon niet schijnt of het niet waait, moet er elektriciteit zijn. Het is belangrijk dat we gaan meebewegen met het aanbod. De uitdaging daarbij is hoe we voor die flexibiliteit zorgen in niet alleen onze industriële processen, maar ook bij consumenten. Wanneer laden we de elektrische auto op? Wanneer doen we de was?’
De maandelijkse energierekening blijft voor Van Beek wel een belangrijk gegeven. Energie moet voor iedereen wel betaalbaar blijven. ‘De uitslag van de recente verkiezingen heeft wel aangegeven dat veel mensen zich zorgen maken over hun bestaanszekerheid. De energierekening van veel Nederlanders is nog steeds twee keer zo hoog als een paar jaar geleden. Duurzaamheid en betaalbaarheid moeten hand in hand blijven gaan.’
In de videoserie 'CEO’s op koers' rijdt journalist Paul Laseur met CEO’s naar een gewenste bestemming. Onderweg praat hij met ze over hun ambities en uitdagingen.
Een groot deel van de CEO’s heeft nog steeds twijfels over de toekomstbestendigheid van hun businessmodel op lange termijn als zij geen veranderingen doorvoeren. Continue transformatie wordt normaal voor CEO’s.
De energietransitie heeft te maken met het vinden van een evenwicht tussen betaalbaarheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid van de energievoorziening. Wat betekent dit voor uw organisatie?
Met de groei van de wereldbevolking en de mondiale welvaart neemt ook de vraag naar natuurlijke grondstoffen als water, energie, mineralen/metalen en voedsel toe.