Veel Nederlandse vrouwen werken, maar vooral in deeltijd

08/03/23

Women in Work Index 2023

De meeste vrouwen in Nederland hebben een baan, maar werken nog vooral in deeltijd. Mede daardoor blijven de problemen op de arbeidsmarkt bestaan. Dat blijkt uit de Women in Work Index 2023 van PwC. De index geeft jaarlijks een beeld van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt in 33 landen.

In Nederland behoort ruim tachtig procent van de vrouwen tot de werkzame beroepsbevolking. Alleen in IJsland en Zweden is de vrouwelijke arbeidsparticipatie hoger. Steeds vaker stoten vrouwen ook door naar de top van het bedrijfsleven.

Women in Work Index 2023

Nederland al jaren in middenmoot 

In de index neemt Nederland al jaren een plek in de middenmoot in. Dit jaar stegen we van plaats zestien naar vijftien. De scores worden bepaald aan de hand van een aantal variabelen, waaronder de arbeidsparticipatie van vrouwen, de loonkloof, het werkloosheidspercentage en het aandeel vrouwelijke werknemers in fulltimeposities.

Nederlandse vrouwen ‘kampioen deeltijdwerken’ 

Dat Nederland nog steeds veel andere landen voor zich moet dulden, komt doordat Nederlandse vrouwen al jaren ‘kampioen deeltijdwerken’ zijn. Slechts 45 procent van de Nederlandse vrouwen werkt fulltime. Vooral een gevolg van het feit dat de traditionele man-vrouwverdeling maar heel langzaam uit onze werkcultuur verdwijnt, aldus Bastiaan Starink, partner bij PwC en bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University.

‘Door de hoge kosten van kinderopvang en de belastingdruk voor middeninkomens loont volledig werken amper.’

Bastiaan Starinkpartner bij PwC en bijzonder hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University

Volledig werken loont amper

‘Door de hoge kosten van kinderopvang en de belastingdruk voor middeninkomens loont volledig werken amper’, aldus Starink. ‘Er is in de afgelopen tien jaar weinig veranderd. Veel vrouwen die moeder worden, zorgen daarom nog steeds vaker voor de kinderen terwijl hun partner meer uren werkt. Zij raken daardoor achter in hun carrière en halen dat ook niet meer snel in. Maar het ligt niet alleen aan de belastingdruk; ook culturele aspecten en de houding van mannen spelen een grote rol’, aldus Starink.

Bijdrage aan krapte op arbeidsmarkt

Starink benadrukt de dringende behoefte aan beleidsoplossingen die zowel de directe problemen als de onderliggende oorzaken aanpakken. ‘Het is goed dat dit kabinet kinderopvang betaalbaarder wil maken. Dat helpt om meer te kunnen werken als ouder. Tegelijkertijd moeten we inzetten op weer meer gaan werken zodra het gezinsleven dit weer toelaat, in combinatie met later met pensioen gaan. Het actief houden van vijftigplussers kan een belangrijke bijdrage leveren aan de krapte op de arbeidsmarkt.’

Aantal vrouwen in bestuur bedrijven stijgt

Uit de Women in Work Index blijkt Nederland wel positief te scoren op het aantal vrouwen in de bestuurskamer van bedrijven. Dat is in tien jaar gestegen van 13,9 procent naar 34,8 procent. We laten hiermee landen als Duitsland, Spanje, Canada en de Verenigde Staten achter ons.

Contact us

Bastiaan Starink

Bastiaan Starink

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 375 58 28

Volg ons