Product Sustainability Insights

Uw klanten ondersteunen bij betere inkoop

We willen vaak de juiste beslissingen nemen, maar hebben we voldoende informatie om dat te kunnen doen? Uit onderzoek blijkt dat B2B- en B2C-klanten, samen met andere belanghebbenden, streven naar grotere producttransparantie op ESG-gebied en streven naar meer duurzaamheid bij hun aankopen. Vaak worden deze voornemens echter belemmerd door onvoldoende informatie. Met de toenemende regelgeving op het gebied van duurzaamheid moeten organisaties voldoen aan veranderende normen, mondiale initiatieven zoals ontbossingsvrije productregelgeving en hulpmiddelen zoals het digitale productpaspoort. Duurzaamheid geeft ook steeds meer vorm aan de organisatiestrategie, waardoor onderzoek naar scope 3-emissies en de milieu-impact van producten wordt gestimuleerd.

Onze oplossingen om inzicht te krijgen in productduurzaamheid is gebaseerd op vier pijlers:

  • Weten: begrijp de impact van producten op basis van productimpactgegevens berekend volgens internationaal erkende normen
  • Communiceren: informeer belanghebbenden over de impact, waardoor transparantie wordt geboden en de vraag van de klant wordt beantwoord en het bevorderen van de omzetgroei. 
  • Verbeteren: Stel organisaties in staat hun producten en activiteiten te verbeteren op basis van betrouwbare berekeningen.
  • Comply: Gebruik gegevens en berekeningen op productniveau om te voldoen aan (aankomende) wetgeving, zoals de EUDR of CSRD.

 

Op weg naar de toekomst

Verschillende prominente markttrends maken de behoefte aan meer inzicht in de duurzaamheidsprestaties van producten noodzakelijk.

Klantvraag

Verschillende onderzoeken geven aan dat zowel B2B- als B2C-klanten de voorkeur geven aan ESG-gedreven merken en ernaar streven duurzamer in te kopen. De inconsistentie in de schaarse duurzaamheidsinformatie die momenteel bestaat, maakt het echter moeilijk om te bepalen welk product eigenlijk het beste is.
 

Duurzaamheidswetgeving

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een sterke toename van nieuwe wetgeving en richtlijnen die bedoeld zijn om greenwashing tegen te gaan door het specificeren van regels voor het berekenen en communiceren van de impact op de duurzaamheid van producten. 

Nieuwe regelgeving, zoals de CSRD en de komende Green Claims-richtlijn, sturen bedrijven naar volledige waardeketenmeting en transparantie. Ook dwingt de Verordening ontbossingsvrije producten organisaties af om uiterlijk eind 2024 aan de regelgeving te voldoen. 

  • Relevante wetgeving omvat onder meer en beperkt zich niet alleen tot: ACM (Leidraad duurzaamheidsclaims): Nederlandse richtlijnen bevorderen transparante duurzaamheidsclaims, waardoor het vertrouwen van de consument in milieuvriendelijke producten wordt vergroot.
  • Verordening inzake ontbossingsvrije producten (EUDR): schrijft ontbossingsvrije praktijken voor, waardoor een rigoureus toezicht op de toeleveringsketen wordt gewaarborgd met het oog op duurzaamheidsverantwoordelijkheid. 
  • Green Claims-richtlijn: De EU standaardiseert milieuclaims, beteugelt greenwashing en bevordert waarheidsgetrouwe duurzaamheidscommunicatie. 
  • Digitaal productpaspoort (Ecodesign for Sustainable Products Regulation): Dwingt digitale registratie af van de milieu-impact van producten, stimuleert eco-ontwerp en transparante duurzaamheidscommunicatie. 
  • CSRD / CSDDD: eist uitgebreide openbaarmaking van duurzaamheid, waardoor de transparantie en verantwoording in de rapportage worden vergroot voor geïnformeerde besluitvorming.

Scope 3-emissies

Bedrijven overwegen steeds vaker Scope 3-emissies om inzicht te krijgen in de totale milieu-impact van het bedrijf, inclusief leveranciers, klanten en de levenscyclus van producten. Een groot deel van de ESG-impact van producten en diensten ligt in de waardeketen. Het verkrijgen van inzicht in een grote lijst van ESG-indicatoren is complex en vereist samenwerking, wat mogelijk wordt door het gebruik van nieuwe technologie, zoals AI en digitale waardeketentweelingen, om efficiëntie en transparantie mogelijk te maken.

Groen zijn verkoopt

Onderzoek wijst uit dat producten met duurzaamheidsclaims gemiddeld over alle productcategorieën sneller groeien dan niet-geclaimde producten. Beleggers en financiële instellingen richten zich steeds meer op ESG als motor voor waarde en risico. Het scepticisme ten aanzien van 'greenwashing' door bedrijven maakt succesvolle communicatie over duurzame activiteiten echter een uitdaging. Er zijn ook verschillen tussen productgroepen en de context van belanghebbenden.

Het bevorderen van duurzame productbeslissingen; De eerste stappen

Strategie

Begrijp de voordelen van het rapporteren van informatie over de impact van producten.

Inzichten in de duurzaamheid van producten spelen een cruciale rol bij het stimuleren van positieve veranderingen, het verbeteren van de merkreputatie en het kapitaliseren van markttrends in de richting van duurzaamheid. Door gebruik te maken van inzichten op het gebied van productduurzaamheid kunnen organisaties weloverwogen beslissingen nemen, risico's beperken en voldoen aan de groeiende vraag van consumenten naar duurzame producten. Door de voordelen te begrijpen en uw strategie eromheen te creëren, kunt u prioriteiten stellen voor verdere stappen in uw aanpak.

Vertrouwen

Weet wat u moet meten voor betrouwbare resultaten.

Het is van cruciaal belang dat u zich aansluit bij vertrouwde methodologieën en meetgegevens selecteert die aansluiten bij de doelgroep. Hierdoor wordt geloofwaardigheid en betrouwbaarheid gegarandeerd bij het beoordelen van de duurzaamheidsimpact van producten.

In het licht van de toegenomen scepsis ten aanzien van greenwashing door bedrijven, is het bieden van grondige en transparante verklaringen voor berekeningen en weergegeven claims essentieel om vertrouwen bij belanghebbenden te vestigen en te behouden.

Samenwerking

Ontwerpstrategieën om de betrokkenheid en samenwerking van leveranciers te garanderen.

Voor het verstrekken van informatie over de milieu-impact van producten zijn grote hoeveelheden gegevens nodig die gedurende de levenscyclus van het product worden verzameld. Effectieve betrokkenheid van belanghebbenden, voornamelijk leveranciers, is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze informatie wordt verzameld. Door leveranciers te classificeren op basis van hun bereidheid en vermogen om gegevens te verstrekken, kunt u specifieke strategieën ontwerpen om effectieve samenwerking te bevorderen.

Technologie

Gebruik technologie die data-integratie, berekening en communicatie mogelijk maakt.

Grondig onderzoek is essentieel voor het selecteren van de juiste technologie voor het berekenen van productduurzaamheidsinzichten, en zorgt ervoor dat deze op bekwame wijze duurzaamheidsscores verzamelt, organiseert, analyseert en communiceert. Organisaties kunnen verschillende technologieën inzetten, zoals data-integratieplatforms, analysesoftware, blockchain, cloud computing, IoT-apparaten en datavisualisatietools, om dit doel in de hele toeleveringsketen te bereiken. Door onze ervaring hebben we prototypes, toolingoplossingen en integraties ontwikkeld om deze oplossing te stroomlijnen.

Communicatie

Creëer gerichte communicatie voor uiteenlopende belanghebbenden en persona's.

Het betrekken van leveranciers en klanten zorgt voor transparante communicatiekanalen en toegang tot cruciale gegevens bij het verzamelen en delen van de benodigde informatie. Eén doelgroep kan vaak worden onderverdeeld in subgroepen die verschillen in hun motivaties en waarden rond duurzaam inkopen. Door het creëren van door onderzoek ondersteunde persona's kunt u uw communicatiestrategieën afstemmen op de waarden van elke groep.

Compliance

Zorg voor naleving van bestaande en toekomstige wetgeving.

Het opzetten van transparante duurzaamheidsmeetmethoden vereist samenwerking met duurzaamheidsexperts, naleving van industrienormen en bewustzijn van opkomende best practices en regelgeving. De EU Green Claims-richtlijn schrijft bijvoorbeeld wetenschappelijke onderbouwing voor duurzaamheidsclaims en strenge certificering voor nieuwe claims voor.

Prototype

Pilot om te beoordelen hoe inzichten en communicatie over productduurzaamheid kunnen werken voor uw organisatie en relevante belanghebbenden.

Het uitvoeren van een kleinschalige proef zal helpen de effectiviteit te meten van het integreren van productduurzaamheidsinzichten en communicatiestrategieën binnen uw organisatie, de aanpak te verfijnen en verbeterpunten aan te tonen.

Contact us

Jennifer Nelen

Jennifer Nelen

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 284 15 45

 Vincent le Noble

Vincent le Noble

Partner Consumer Markets, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)64 132 67 11

Volg ons