Douane en internationale handel

in een snel veranderende omgeving

De wereldeconomie verandert in een ongekend tempo, evenals het wetgevingskader. Met PwC heeft u een partner aan uw zijde die uw bedrijfsprocessen op het vlak van douane en internationale handel kan optimaliseren en versnellen en uw interacties met douaneautoriteiten effectief kan begeleiden door onze internationale ervaring. Wanneer u overweegt een ERP-systeem te implementeren of een bestaand systeem te upgraden om uw douane- en internationale handelsverplichtingen (beter) af te dekken, is PwC wereldwijd de aangewezen partij.

De huidige wetgeving is voornamelijk geschreven met eenvoudige transacties in gedachten. Wetgevers zijn daarom druk doende nieuwe benaderingen te zoeken om de uitdagingen van vandaag het hoofd te kunnen bieden. Dit zal de komende jaren zal resulteren in een aanzienlijke herziening van het wetgevingskader.

Dit wetgevingskader moet niet alleen een andere benadering van douane en internationale handel introduceren, het moet ook een grote verscheidenheid aan nieuwe initiatieven omvatten. Dit maakt het nog moeilijker om bij te blijven. Vooral op het gebied van ESG (milieu, maatschappij en goed bestuur) doen veel nieuwe ontwikkelingen hun intrede, zoals:

  • CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism)
  • de invoering van plastic belastingen in veel landen
  • anti-ontbossingswetgeving
  • strengere regelgeving voor afvaltransport
  • EPR (uitgebreide producentenverantwoordelijkheid)
  • ETS (emissiehandelssysteem)
  • CSRD (richtlijn duurzaamheidsrapportage voor bedrijven)
  • ESPR (verordening ecologisch ontwerp voor duurzame producten)

Samen met het sterk toegenomen belang van sancties, handelsbeperkingen, handelsgeschillen en nieuwe vrijhandelsovereenkomsten die worden geïmplementeerd, is het duidelijk dat gegevens nog nooit zo belangrijk zijn geweest.

Neem contact met ons op

Met PwC heeft u een partner aan uw zijde die uw bedrijfsprocessen op het gebied van douane en internationale handel kan optimaliseren en versnellen. Onze experts hebben jarenlange ervaring op dit gebied en staan voor een geïntegreerde aanpak. Laten we het eens hebben over uw uitdagingen op het gebied van internationale handel, zoals:

  • exportcontroles en sanctieregelingen
  • ESG-gerelateerde onderwerpen zoals uitgebreide producentenverantwoordelijkheden, plastic belastingen, CBAM enz. 
  • ERP-implementatie, tuning en douane automatisering
  • naleving van douanewetgeving 
  • accijnzen, verbruiksbelastingen en productgerelateerde heffingen
  • de oorsprong van producten
  • bepaling van de douanewaarde
  • productclassificatie 
  • advies en geschillenbeslechting

De menselijke en technische aanpak van PwC zal voor uw bedrijf het verschil maken

Meer informatie

ERP-implementatie en nog veel meer

Wanneer u overweegt een ERP-systeem te implementeren of een bestaand systeem te upgraden om uw douane- en internationale handelsverplichtingen (beter) te dekken, dan is PwC de aangewezen partij. We kunnen niet alleen de nodige technische capaciteiten leveren (tot aan de volledige werking van het systeem), we zijn ook specialisten in het overbruggen van de kloof tussen operationele behoeften en technologische mogelijkheden. Lees hier meer informatie.

We helpen u bij het opstellen van een blauwdruk die uw eisen duidelijk definieert, van het schetsen van uw toeleveringsketens en efficiënte planning, tot de minder bekende wettelijke vereisten, binnen de grenzen van de ERP-oplossing die in overweging wordt genomen.

Het voordeel van deze aanpak is dat het ERP-systeem nu wel alle relevante informatie bevat om efficiënte controles uit te kunnen voeren, rapportages te maken en data te delen met andere systemen. Dit in tegenstelling tot situaties waarin formaliteiten worden afgehandeld door derden (zoals douaneagenten) of via aparte systemen en applicaties.

Naast onderwerpen als ERP-implementatie, exportcontroles en sancties en douanegeschillen, zijn wij het aangewezen bedrijf voor advies en ondersteuning als het gaat om de kern van de douane, namelijk:

Tariefindeling

Tariefindeling speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de douanerechten en de toepasbaarheid van een groot aantal economische beleidsmaatregelen (zoals vergunningen, quota, aanvullende belastingen of minimum- en maximumprijzen). Een andere tariefindeling van een product kan daarom aanzienlijke gevolgen hebben voor uw bedrijf.

Douanewaarde

De heffingsgrondslag voor de meeste heffingen bij invoer is de douanewaarde. Daarom is het bepalen van de douanewaarde van goederen van het grootste belang. Het wetgevingskader om dit te doen stamt uit de jaren 80 van de vorige eeuw. 

Goederen die worden geïmporteerd kunnen het voorwerp zijn van meerdere transacties en meerdere betrokken partijen die diensten verlenen aan de goederen zelf of aan de verkooptransactie van de goederen. Bovendien heeft een nog steeds groeiend aantal transacties betrekking op verkopen tussen bedrijven en kunnen ze onderworpen zijn aan een verscheidenheid aan royaltybetalingen, distributievergoedingen en kosten voor intellectueel eigendom. Dit alles leidt tot een aanzienlijk grotere complexiteit bij het bepalen van de douanewaarde van goederen.

Vooral bij transacties tussen ondernemingen leidt het verschil tussen douanewaarde en verrekenprijzen tot complexiteit en discussie. Om de concurrerende kwesties effectief te beheren, is het van cruciaal belang dat er niet alleen verrekenprijsstudies worden opgesteld, maar dat er ook een analyse van de douanewaarde wordt uitgevoerd. PwC kan u helpen bij het beoordelen en aanpakken van uw waardebepaling van goederen vanuit zowel douane- als belastingperspectief. Klik hier voor meer informatie.

Oorsprong (preferentieel en niet-preferentieel)

De oorsprong van goederen wordt steeds relevanter omdat deze bepalend is voor een groot aantal mogelijke beperkingen en eisen (zowel bij in- als uitvoer) en voor de mogelijkheid om te profiteren van een verlaagd recht op basis van een vrijhandelsovereenkomst (preferentiële oorsprong).

De complexiteit komt voornamelijk voort uit het feit dat de criteria om de oorsprong van een product te bepalen (preferentieel of niet-preferentieel) worden bepaald door de tariefindeling van het product en kunnen (en dus zullen) verschillen per land van bestemming (vooral als het gaat om preferentiële oorsprong).

{{filterContent.facetedTitle}}

{{contentList.dataService.numberHits}} {{contentList.dataService.numberHits == 1 ? 'result' : 'results'}}
{{contentList.loadingText}}
Volg ons

Contact us

Saskia Hadewegg Scheffer

Saskia Hadewegg Scheffer

Tax Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 385 71 93

Claudia Buysing Damsté

Claudia Buysing Damsté

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 103 04 63

Jos Verstraten

Jos Verstraten

Senior Tax Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 329 63 07

Hide