Affordable Energy Action Plan

De Europese Commissie heeft een ambitieus Actieplan voor Betaalbare Energie gepresenteerd. Dit maakt deel uit van een breder pakket maatregelen zoals de Clean Industrial Deal om de Europese economie te stimuleren en te reageren op het protectionisme vanuit de Verenigde Staten. Met dit plan wil de Europese Commissie energiekosten voor burgers en bedrijven in Europa gaan verlagen, energiebesparing bevorderen en zorgen voor een betere energie-infrastructuur.

Met het Actieplan wil de Europese Commissie een echte Energie-Unie creëren om zo het Europese concurrentievermogen te versterken, te zorgen voor een betere energieveiligheid, decarbonisatie van bedrijven bevorderen en een rechtvaardige energietransitie waarborgen. De Europese burgers en bedrijven hebben te maken met te hoge energieprijzen. Europa is nog te afhankelijk van geïmporteerde fossiele brandstoffen. Europa wil doorgaan met de transitie naar een duurzame energievoorziening.

Hoofdpijlers van het Actieplan

1. Actiepakket 1 - Verlaging van energiekosten

  • De Europese Commissie wil met het Actieplan Betaalbare Energie zorgen voor efficiëntere netwerktarieven. De kosten voor het beheer van de elektriciteitsnetten moeten omlaag en het is nodig om investeringen in de elektriciteitsnetten te stimuleren. Dit betekent dat er methodologieën moeten komen voor de toezichthouders om de tarieven vast te stellen. De tariefregulering moet flexibiliteit bevorderen en het gebruik van goedkopere energiebronnen optimaliseren.

  • De Europese Commissie wil ervoor zorgen dat de lidstaten minder belasting op elektriciteit gaan heffen en niet-energie gerelateerde kosten uit energierekeningen schrappen. De Europese Commissie wil hiervoor mogelijk de Richtlijn voor de Energiebelasting aanpassen en de BTW-tarieven op elektriciteit verlagen.

  • De Europese Commissie wil de concurrentie onder leveranciers bevorderen door consumenten in staat te stellen gemakkelijker van energieleverancier te wisselen. Verder wil de Europese Commissie energiearmoede aanpakken door in te zetten op energiebesparing en door energiecoöperaties te stimuleren.

2. Actiepakket 2 – Verbeteren van de energie-infrastructuur

  • De Europese Commissie wil de doorlooptijden verkorten voor het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen voor nieuwe energieprojecten, zoals voor wind- en zonne-energie. De Europese Commissie vindt dat de lidstaten stappen moeten zetten om vergunningsprocessen te digitaliseren en de capaciteit van nationale vergunningsautoriteiten te versterken.

  • De lidstaten moeten de energienetten en de interconnectors tussen de lidstaten uitbreiden. De Europese Commissie vindt het nodig elektriciteitsnetten te moderniseren en te digitaliseren. Ook moet de grensoverschrijdende infrastructuur worden verbeterd om zo prijsverschillen tussen de lidstaten te verminderen. 

3. Bevordering van flexibiliteit in het energiesysteem

Het is nodig om opslag van energie en vraagrespons te stimuleren. Dit moet leiden tot een beter evenwicht van vraag- en aanbod. De prijsschommelingen moeten verminderen. Er moet een versnelde uitrol komen van slimme meters om consumenten beter inzicht te geven in hun energieverbruik en hen in staat te stellen hun verbruik aan te passen aan de beschikbaarheid van goedkope energie.

4. Verbetering van de gasmarkten

Er moet een goed functionerende gasmarkt komen door toezicht en samenwerking tussen energie- en financiële toezichthouders te versterken. De Europese Commissie wil een Gasmarkt Task Force opzetten die als taak krijgt de gasmarkten te monitoren en waar nodig in te grijpen. De lidstaten moeten gezamenlijk energie gaan inkopen om betere prijzen en voorwaarden te bedingen met gasleveranciers. Dit kan door middel van vraagaggregatie en gezamenlijke aankoopstrategieën.

5. Stimuleren energiebesparing

De Europese Commissie wil de markt voor energie-besparingsdiensten bevorderen om zo bedrijven en huishoudens te helpen hun energierekeningen te verlagen. Dit omvat het verbeteren van de toegang tot financiering en het opzetten van een EU-garantieregeling voor energiebesparingsprojecten. De Europese Commissie wil de EU-energielabeling en ecodesignregels actualiseren.

6. Voltooiing van de Energie-Unie

De Europese Commissie wil vol inzetten op het voltooien van de Energie-Unie. Dit betekent dat de Europese Commissie elektrificatie en de integratie van hernieuwbare energiebronnen wil bevorderen. Op deze manier wil de Europese Commissie de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in Europa verminderen. De Europese Commissie komt nog met een Actieplan tot elektrificatie en een Strategie voor Verwarming en Koeling. De Europese Commissie wil de samenwerking in de Energie-Unie aanscherpen en de coördinatie tussen de lidstaten verbeteren. Dit omvat het opzetten van een Energie-Unie Task Force en het publiceren van een Witboek voor de integratie van de elektriciteitsmarkten.

7. Voorbereiding op Energiecrises

Er moet een sterk regulatoir kader zijn om de veiligheid van de energievoorziening te waarborgen om zo de veerkracht van het energiesysteem te verbeteren en prijsschommelingen te beperken. Dit omvat het herzien van het huidige EU-regelgevingskader voor energiezekerheid. Er moeten maatregelen komen om de vraag te verminderen tijdens piekuren om prijsstijgingen te voorkomen. Dit omvat het introduceren van beloningsprikkels voor consumenten om hun energieverbruik te verminderen tijdens piekuren.

Contact us

Allard Knook

Allard Knook

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 437 77 85

Peter van Asperen

Peter van Asperen

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)6 38 18 47 73

Volg ons