Impact op belastingen

De Clean Industrial Deal (CID) omvat verschillende belastingmaatregelen ter ondersteuning van de CO2-reductiedoelstellingen van de EU, het verbeteren van de concurrentiekracht, en het verzekeren van een rechtvaardige transitie voor industrieën en werknemers. Dit heeft grote invloed op de energiebelasting, het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) en het Emission Trading System (ETS), en heeft als doel de overgang naar een schonere voetafdruk van organisaties te stimuleren.

De voorgestelde wijziging van de Energiebelasting richtlijn is een belangrijk onderdeel van de Clean Industrial Deal, gericht op het verlagen van energiekosten en het bevorderen van het gebruik van schone energie boven fossiele brandstoffen. In de Clean Industrial Deal wordt het volgende aangekondigd met betrekking tot energiebelastingen.

  1. Onderhandelingen over de herziene Energierechtenrichtlijn afronden
    De Clean Industrial Deal benadrukt de dringende noodzaak om de onderhandelingen over de herziene Energierechtenrichtlijn af te ronden. Het belangrijkste doel van deze herziene richtlijn is om een belastingkader te creëren voor lidstaten om energietaxaties te implementeren die elektrificatie ondersteunen en het gebruik van fossiele brandstoffen vermijden, en zo de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU te ondersteunen. De herziene Energierechtenrichtlijn maakte al deel uit van de Fit for 55-plannen, maar er is tot dusver geen overeenstemming bereikt over de wijzigingen tussen de lidstaten. Zie hier voor details en achtergronden over de eerder gepubliceerde herziene Energierechtenrichtlijn.
  2. Verlaging van elektriciteitsbelasting
    Om kortetermijnverlichting te bieden aan energie-intensieve industrieën die investeren in CO2-reductie, worden lidstaten aangemoedigd om de belastingen op elektriciteit te verlagen. Dit omvat het elimineren van heffingen die beleid financieren dat niet gerelateerd is aan energie.
    De Europese Commissie zal aanbevelingen uitbrengen om de lidstaten te helpen bij het effectief verlagen van elektriciteitsbelastingen op een kosteneffectieve manier. Deze aanbevelingen zijn bedoeld om de CO2-reductie-inspanningen van de industrie te ondersteunen.
  3. Netwerkkosten
    De Commissie zal een geharmoniseerd ontwerp van tariefmethodologieën voor netwerkkosten voorstellen. Dit initiatief is bedoeld om ervoor te zorgen dat energie efficiënt stroomt van productieplaatsen naar waar het nodig is, om zo de kosten te verlagen en de concurrentiekracht van Europese industrieën te verbeteren.

De Commissie stelt voor de Carbon Border Adjustment Mechanism richtlijn aan te passen ter vereenvoudiging van de rapportageverplichtingen voor importeurs van goederen in de Europese Unie, de nalevingsefficiëntie te verbeteren en de administratieve lasten te verminderen.

Op basis van marktfeedback zijn twee primaire vereenvoudigingen essentieel voor het effectieve functioneren van CBAM.

  • Ruimere uitzonderingen: importeurs van zeer kleine hoeveelheden CBAM-goederen worden vrijgesteld van CBAM-vereisten.

  • Vereenvoudigde vereisten: een reeks van vereenvoudigingen gericht op importeurs van CBAM-goederen die de vrijstellingsdrempel overschrijden om de naleving van complexe rapportage-eisen te vergemakkelijken.

Deze voorgestelde vereenvoudigingen zullen naar verwachting ongeveer 90 procent van de importeurs die nu nog onder de CBAM-verplichtingen vallen daarvan vrijstellen, terwijl tegelijkertijd meer dan 99 procent van de ingebedde emissies binnen de reikwijdte van CBAM blijft, waardoor de milieu-integriteit van het mechanisme wordt gewaarborgd. Hierna volgen de belangrijkste updates.

1. Nieuwe CBAM-toepassingsdrempel

De nieuwe drempel voor rapportage is vastgesteld op 50 ton nettomassa voor cumulatieve importen van CBAM-producten (exclusief elektriciteit en waterstof), zoals aluminium, cement, meststoffen, en ijzer en staal. Deze drempel komt overeen met gemiddeld ongeveer 80 ton CO2-equivalent per importeur.

2. Uitstel van de financiële impact

De recente updates hebben de financiële impact van CBAM verschoven van 2026 naar 2027. Deze uitstel adresseert onzekerheden met betrekking tot het eerste jaar van de post-transitieperiode en stroomlijnt informatie-uitwisselingen tussen het CBAM-register en het gemeenschappelijke centrale platform. Vanaf 1 februari 2027 zullen lidstaten CBAM-certificaten verkopen aan geautoriseerde CBAM-declaranten via een centraal platform. Verder zal de jaarlijkse deadline voor het indienen van CBAM-verklaringen verschuiven van mei naar oktober. Declaranten zullen in februari 2027 CBAM-certificaten kunnen kopen om de ingebedde emissies te dekken van CBAM-goederen die tijdens 2026 zijn geïmporteerd. Ze zullen nog steeds twee maanden hebben (van februari tot eind maart 2027) om de benodigde certificaten aan te schaffen voordat de nieuwe “50%-regel” van toepassing wordt die de vorige "80%-regel" vervangt voor het eerste kwartaal van 2027.

3. Herziening van CBAM-producten binnen reikwijdte

Niet-gecalcineerde kaolinische kleien worden uitgesloten van de producten die onder CBAM vallen. Bovendien zal de Commissie onderzoeken of de reikwijdte van CBAM kan worden uitgebreid.

4. Vereenvoudigde methode voor het bepalen van ingebedde emissies

Het proces voor het bepalen van standaardwaarden voor ingebedde emissies zal nu prioriteit geven aan daadwerkelijke gegevens. Declaranten mogen vrij kiezen tussen daadwerkelijke ingebedde emissies en standaardwaarden met een toeslag. Standaardwaarden zullen worden vastgesteld op basis van de best beschikbare gegevens en periodiek worden herzien via uitvoeringshandelingen om ervoor te zorgen dat ze de meest nauwkeurige informatie weerspiegelen.

Het Emissiehandelssysteem (ETS) is een hoeksteen van de EU-strategie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Belangrijke aspecten met betrekking tot ETS omvatten:

  • Industrie CO2-reductiebank: De Commissie zal een Industrie CO2-reductiebank voorstellen met een doel van 100 miljard euro aan financiering, gebaseerd op middelen uit het Innovatiefonds, extra inkomsten uit delen van het ETS en de herziening van InvestEU.

  • Herziening ETS-richtlijn: De geplande herziening van de ETS-richtlijn in 2026 zal ook de uitstoot van moeilijk te reduceren sectoren omvatten. In dat licht streeft de Commissie ernaar om een Industrieel CO2-beheerstrategie te ontwikkelen (deels) verbonden met ETS, die als doel heeft de business case voor permanente koolstofverwijderingen op te bouwen om te compenseren voor resterende emissies uit moeilijk te reduceren sectoren.

  • Maximaliseren van emissiereductie: De Commissie ziet ook de EIB-faciliteiten als financiële ondersteuning om de uitstoot van broeikasgassen, geprijsd via ETS, te verminderen. De Clean Industrial Deal heeft tot doel de nodige financiële steun te bieden om deze investeringen haalbaar te maken. Door het aanbieden van garanties, leningen en andere financiële instrumenten helpt de EIB bij het verminderen van de risico's van investeringen in CO2-reductieprojecten, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker wordt om de financiering te verkrijgen die ze nodig hebben om te voldoen aan het ETS en hun koolstofvoetafdruk te verminderen.

  • CO2-boekhoudmethodologieën: De Commissie zal werken aan het vereenvoudigen en harmoniseren van kCO2-boekhoudmethodologieën, waarbij prioritaire gebieden en mogelijke wegen voor vereenvoudiging en harmonisatie tegen het vierde kwartaal van 2025 worden geïdentificeerd.

Het Groene BTW-initiatief is een belangrijk onderdeel van de Clean Industrial Deal, die gericht is op het bevorderen van de circulaire economie en het ondersteunen van de decarbonisatie van Europese industrieën. Door ingebedde BTW in tweedehands producten aan te pakken en aanvullende maatregelen te implementeren, streeft het initiatief ernaar het belastingstelsel meer bevorderlijk te maken voor het hergebruik en recyclen van materialen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een duurzamer en veerkrachtiger industrieel ecosysteem in de EU.

Als onderdeel van het Groene BTW-initiatief zal de Europese Commissie de regels voor de tweedehandsregeling in de BTW-richtlijn herzien. De huidige EU-BTW tweedehandsregeling (BTW-margeregeling) heeft tot doel de cumulatie van BTW op te lossen door het standaard BTW-tarief toe te passen op een verlaagd belastinggrondslag (de marge). Deze herziening beoogt de bestaande BTW-regels te vereenvoudigen en bij te werken om de circulaire economie beter te ondersteunen. Door ingebedde BTW in tweedehands producten aan te pakken, beoogt het initiatief het financieel aantrekkelijker te maken om materialen te hergebruiken en te recyclen, waardoor afval wordt verminderd en duurzaamheid wordt bevorderd.

Contact us

Niels Muller

Niels Muller

Partner, Energy transition and sustainable energy, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 160 08 61

Sander Borremans

Sander Borremans

Senior Manager Indirect Taxes, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 029 42 75

Juliette Marsé

Juliette Marsé

Director (Tax) - Energy, Utilities & Resources, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)63 419 61 08

Claudia Buysing Damsté

Claudia Buysing Damsté

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 103 04 63

Maxime den Boer

Maxime den Boer

Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)62 053 05 41

Volg ons