EU Deforestation verordening

De EU-markt is na China de grootste bijdrager aan wereldwijde ontbossing. De EU Deforestation verordening (EUDR) zal een cruciale rol spelen bij het verminderen van de impact van de EU op wereldwijde ontbossing en aantasting van bossen.
Ontbossing is een urgent wereldwijd probleem met verstrekkende gevolgen voor het milieu, de biodiversiteit en de klimaatverandering. De Europese Unie erkent de urgentie om deze uitdaging aan te gaan en heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet met de introductie van de Deforestation verordening. Deze wetgeving is bedoeld om de bijdrage van de EU aan ontbossing en aantasting van bossen wereldwijd te minimaliseren. Dit wordt bereikt door ervoor te zorgen dat de producten die op de EU-markt komen niet geassocieerd zijn met dergelijke schadelijke praktijken.

Ontbossing groen
10 mln

Hectare bos verliezen wij elk jaar.

11%

Van de uitstoot van broeikasgassen is alleen al door ontbossing.

90%

Van de wereldwijde ontbossing wordt veroorzaakt door uitbreiding van de landbouw.

1/3

Van landbouwproducten geassocieerd met ontbossing waren belangrijk of werden geconsumeerd door de EU (1990-2008).

Due Diligence Systeem

De EU Deforestation verordening stelt een due diligence systeem in dat bedrijven verplicht om de legaliteit en ontbossingsvrije aard van hun toeleveringsketens voor specifieke grondstoffen die bekend staan als belangrijke veroorzakers van ontbossing te verifiëren. De verordening is van toepassing op zowel in de EU geproduceerde als geïmporteerde goederen, waardoor een gelijk speelveld ontstaat en duurzame praktijken wereldwijd worden bevorderd.

Reikwijdte

De Verordening dekt de meest relevante grondstoffen in de consumptie van de Unie wat betreft het aandrijven van wereldwijde ontbossing en aantasting van bossen, inclusief derivaten van deze grondstoffen. Voorbeelden van producten die onder de EUDR vallen, zijn in de opsomming opgenomen, voor een volledig overzicht verwijzen we naar bijlage I van de Verordening.

  • Vee incl. levend vee, vlees, leer
  • Cacao incl. bonen, pasta, boter, poeder, chocolade
  • Koffie incl. gebrand, ongebrand, cafeïnevrij, vervangers
  • Palmolie incl. noten, kern, zuren
  • Rubber incl. natuurlijk, samengesteld, banden, binnenbanden
  • Soja incl. bonen, bloem, olie
  • Hout incl. gedrukte boeken, papier, meubels, pallets
exporteren van goederen

Hoe werkt het? 

Onder deze verordening moeten bedrijven die kwalificeren als ‘operator’ of ‘handelaar’ omdat zij de relevante producten in de EU importeren, exporteren of verhandelen, precieze informatie verzamelen en toegang verschaffen tot deze informatie, om de traceerbaarheid van deze grondstoffen terug naar hun productieplaats te waarborgen. Dit omvat de geografische coördinaten van het land waar de grondstoffen zijn geteeld, die zullen worden gecontroleerd tegen databases van ontbossing en aantasting van bossen en bevestiging dat de grondstoffen zijn geproduceerd in overeenstemming met de regelgeving in het land van productie. Het doel is om te voorkomen dat producten die gelinkt zijn aan ontbossing op de EU-markt worden geplaatst of vanuit de EU worden geëxporteerd.

Het niet voldoen aan de verplichtingen van de Verordening, kan leiden tot het niet kunnen importeren of exporteren van goederen, het uit de handel nemen of inbeslagname van producten, tijdelijke uitsluiting van toegang tot publieke financiering, boetes met een maximumbedrag van minstens 4% van de totale jaaromzet in de Europese Unie van de operator of handelaar en reputatieschade.

Bedrijven die onder de verordening vallen, moeten de volgende stappen vaststellen en implementeren om te voldoen aan de due diligence vereisten:

  • Informatievereisten
    De verifieerbare en afdoende overtuigende informatie over de bronnen van grondstoffen moet worden verzameld. Bovendien moeten bedrijven ervoor zorgen dat de producten zijn geproduceerd in overeenstemming met de relevante wetgeving van het land van productie en hebben documentatie verzameld als bewijs van hun naleving.
  • Risicobeoordelingsmaatregelen
    Verzamelde informatie moet worden gebruikt voor een risicobeoordeling om te verifiëren en te evalueren wat het risico is dat niet-conforme producten de toeleveringsketen binnenkomen. Certificeringsschema's kunnen worden gebruikt om te helpen bij de risicobeoordeling. Echter, operators en niet-MKB (micro- en kleine ondernemingen) handelaren zullen nog steeds due diligence moeten uitoefenen en blijven verantwoordelijk voor eventuele overtredingen. Daarom zal aanvankelijk iedereen moeten voldoen aan de risicobeoordeling en mogelijk mitigatie.

    In een later stadium zullen landen (of regionale niveaus) een risicoclassificatie ontvangen. Vanaf dat moment zullen operators die grondstoffen volledig uit gebieden met een laag risico betrekken onderworpen zijn aan vereenvoudigde due diligence verplichtingen. 
  • Risicobeperkende maatregelen
    Wanneer de risicobeoordeling resulteert in meer dan een verwaarloosbaar risico op niet-naleving, moeten er maatregelen worden genomen om het risico te beperken. Genomen maatregelen moeten worden gedocumenteerd.
  • Due Diligence Verklaring
    Operators en niet-MKB handelaren moeten de vereiste informatie uploaden in een due diligence verklaring. Dergelijke verklaringen zullen moeten worden ingediend door operators en niet-MKB handelaren. Handelaren kunnen vertrouwen op de due diligence die eerder in de toeleveringsketen is uitgevoerd, maar zijn aansprakelijk in geval van een overtreding. Als operators of handelaren de vereiste informatie niet kunnen verzamelen, moeten zij zich onthouden van het op de markt brengen van het betreffende product.
eten ruilers

Tijdlijn 

  • Operators en handelaren moeten de nieuwe regels van de EUDR naar verwachting implementeren vóór 30 december 2025. MKB's krijgen een langere aanpassingsperiode tot 30 juni 2026. Het Europees Parlement heeft halverwege november 2024 ingestemd met dit uitstel van een jaar ten opzichte van de oorspronkelijke ingangsdata maar dit is terugverwezen voor informeel interinstitutioneel overleg (trialoog) voordat het uitstel finaal wordt.
  • Operators moeten ervoor zorgen dat de items die de EU-markt betreden niet afkomstig zijn van land dat sinds 31 december 2020 is ontbost of onderhevig is geweest aan aantasting van bossen. 
  • Dit betekent dat de EUDR-vereisten van invloed zullen zijn op producten die momenteel in productie zijn, producten die gerelateerde ingrediënten of grondstoffen gebruiken, of producten die ermee zijn gemaakt. Als deze producten niet aan de EUDR-normen voldoen, mogen ze vanaf 30 december 2025 niet in de EU worden verkocht (tenzij ze vóór 30 december 2025 worden geïmporteerd).

Wat we voor u kunnen doen 

Nu deze verplichtingen volledig van kracht worden, moeten bedrijven die onder de Verordening vallen zich voorbereiden op de aanzienlijke eisen die de EUDR zal stellen aan hun gegevensbeheer, due diligence van de toeleveringsketen en toereikende systemen en processen in dat kader. Leveranciersbeheer, beschikbaarheid van data, governance en goed ingerichte IT-systemen zijn daarbij cruciaal. Dit is een eenrichtingsweg voor bedrijven in de EU en de regelgeving zal de komende jaren alleen maar strenger worden. Om ervoor te zorgen dat uw bedrijf volledig voorbereid is op wat de toekomst ook mag brengen en dat de synergie met andere duurzaamheidsregelgeving wordt benut, neem gerust contact met ons op voor verdere begeleiding.

Contact us

Claudia Buysing Damsté

Claudia Buysing Damsté

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 103 04 63

Bart Baeschnitt

Bart Baeschnitt

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 856 71 76

Loes van Beurden

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 029 43 72

Volg ons