De EU-markt is na China de grootste bijdrager aan wereldwijde ontbossing. De EU Deforestation verordening (EUDR) zal een cruciale rol spelen bij het verminderen van de impact van de EU op wereldwijde ontbossing en aantasting van bossen.
Ontbossing is een urgent wereldwijd probleem met verstrekkende gevolgen voor het milieu, de biodiversiteit en de klimaatverandering. De Europese Unie erkent de urgentie om deze uitdaging aan te gaan en heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet met de introductie van de Deforestation verordening. Deze wetgeving is bedoeld om de bijdrage van de EU aan ontbossing en aantasting van bossen wereldwijd te minimaliseren. Dit wordt bereikt door ervoor te zorgen dat de producten die op de EU-markt komen niet geassocieerd zijn met dergelijke schadelijke praktijken.
De EU Deforestation verordening stelt een due diligence systeem in dat bedrijven verplicht om de legaliteit en ontbossingsvrije aard van hun toeleveringsketens voor specifieke grondstoffen die bekend staan als belangrijke veroorzakers van ontbossing te verifiëren. De verordening is van toepassing op zowel in de EU geproduceerde als geïmporteerde goederen, waardoor een gelijk speelveld ontstaat en duurzame praktijken wereldwijd worden bevorderd.
De Verordening dekt de meest relevante grondstoffen in de consumptie van de Unie wat betreft het aandrijven van wereldwijde ontbossing en aantasting van bossen, inclusief derivaten van deze grondstoffen. Voorbeelden van producten die onder de EUDR vallen, zijn in de opsomming opgenomen, voor een volledig overzicht verwijzen we naar bijlage I van de Verordening.
Onder deze verordening moeten bedrijven die kwalificeren als ‘operator’ of ‘handelaar’ omdat zij de relevante producten in de EU importeren, exporteren of verhandelen, precieze informatie verzamelen en toegang verschaffen tot deze informatie, om de traceerbaarheid van deze grondstoffen terug naar hun productieplaats te waarborgen. Dit omvat de geografische coördinaten van het land waar de grondstoffen zijn geteeld, die zullen worden gecontroleerd tegen databases van ontbossing en aantasting van bossen en bevestiging dat de grondstoffen zijn geproduceerd in overeenstemming met de regelgeving in het land van productie. Het doel is om te voorkomen dat producten die gelinkt zijn aan ontbossing op de EU-markt worden geplaatst of vanuit de EU worden geëxporteerd.
Het niet voldoen aan de verplichtingen van de Verordening, kan leiden tot het niet kunnen importeren of exporteren van goederen, het uit de handel nemen of inbeslagname van producten, tijdelijke uitsluiting van toegang tot publieke financiering, boetes met een maximumbedrag van minstens 4% van de totale jaaromzet in de Europese Unie van de operator of handelaar en reputatieschade.
Bedrijven die onder de verordening vallen, moeten de volgende stappen vaststellen en implementeren om te voldoen aan de due diligence vereisten:
Aangezien de EUDR-verplichtingen eind 2025 van kracht worden, moeten bedrijven die binnen de scope vallen zich voorbereiden op de aanzienlijke eisen die de EUDR zal stellen aan hun gegevensbeheer, due diligence in de supply chain, en aan hun systemen en processen. Enkele van de relevante elementen om voor te bereiden op EUDR-compliance zijn: traceerbaarheid, betrokkenheid van leveranciers, beschikbaarheid van gegevens, governance en IT & systemen zijn in dit opzicht essentieel.
Uit gesprekken met klanten begrijpen we dat traceerbaarheid bijzonder uitdagend kan zijn. Dit omvat zowel de herkomst (geografisch) van het product als het waarborgen van deze traceerbaarheid vanuit een IT/systemen perspectief, zoals het koppelen van de relevante set informatie en DDS aan het product in kwestie. Daarnaast zijn uitdagingen met leveranciersbetrokkenheid en het opzetten van een passende governance ook gebruikelijk. Vooral wanneer bedrijven meerdere leveranciers hebben, veel producten onder de reikwijdte vallen of een voortdurend evoluerend productportfolio hebben.
Als u best practices wilt bespreken of als u hulp wilt om ervoor te zorgen dat uw bedrijf volledig voorbereid is op de EUDR-verplichtingen en dat synergieën met andere duurzaamheidswetgeving worden benut, neem dan gerust contact met ons op voor verdere begeleiding.