De digitale aangifte loonheffingen (ook wel ‘loonaangifte’ genoemd) bestaat vanaf 2006. Door analyses bij een groot aantal werkgevers waaronder AEX-fondsen, familiebedrijven en ziekenhuizen, kunnen wij de conclusie trekken dat het 100% juist en volledig aangifte doen een unicum is. Dit terwijl de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en volledigheid van aangifte volledig bij u als werkgever ligt. Om u te helpen om de aangifte 100% juist en volledig in te dienen bij de belastingdienst hebben wij de HR-insights tool ontwikkeld.
De digitale aangifte loonheffingen wordt door iedere werkgever digitaal naar de Belastingdienst toegezonden. Iedere betalingsperiode ontvangt de Belastingdienst de loonaangifte, met daarin 137 verschillende rubrieken per werknemer.
Niet alleen de Belastingdienst, maar ook het UWV, CBS, gemeenten, pensioenfondsen, de FIOD en gerechtsdeurwaarders (in totaal circa 40 afnemers) vullen hun database op basis van de gegevens van uw loonaangifte. Met andere woorden: fouten in de loonaangifte kunnen naast gevolgen voor u, ook gevolgen hebben voor uw (ex)werknemers. Een correcte aangifte en volledigheid van de gegevens is van groot belang.
PwC heeft ruime ervaring met het uitvoeren van data-analyses op de loonaangifte. Via onze high-end analysetool worden door middel van circa 70 integrale (verbands)controles op de aangifte loonheffingen, uw aandachtspunten duidelijk in kaart gebracht. Daarbij kost het u, omdat we gebruik maken van uw aangifte loonheffingen, slechts enkele minuten de data te verzamelen en deze via onze beveiligde verbinding aan te leveren. Uiteindelijk worden de uitkomsten van de data-analyse overzichtelijk weergegeven in een interactief dashboard met constateringen en aanbevelingen. Met dit dashboard kunt u een drilldown maken tot op werknemer niveau. U kunt kiezen welke periode of afdeling u wenst te analyseren. Wij bespreken onze rapportage graag bij u op kantoor en kunnen u uiteraard bij de uitkomsten verder behulpzaam zijn.
Wij blijven de data-analyse continue doorontwikkelen. Zo hebben we naar aanleiding van het per 1 januari 2017 ingevoerde Lage Inkomensvoordeel (LIV) een analyse toegevoegd waarbij we inzichtelijk maken hoe u deze subsidie kunt optimaliseren. Vanaf 1 januari 2020 hebben wij de data-analyse verrijkt met een dashboard dat inzicht geeft in de kosten van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Benieuwd geworden, bekijk de animatie hiernaast of neem direct contact met ons op.
Vernieuwen zonder technologie is ondenkbaar. Wilt u meer weten over digitale transformatie? Neem contact met ons op.
De wereld staat niet stil en u als CFO daardoor ook niet. Lees hier meer over de belangrijkste uitdagingen waar een CFO en de finance functie voor staan.
Information on corporate and individual tax rates and rules in over 150 countries worldwide.
De blik op belastingen verandert wereldwijd. Daarmee verandert ook de fiscale functie binnen organisaties. In onze rapporten Tax Function of the Future neemt...
Magdalene Vliegenthart-den Hartogh
Senior Manager, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)61 061 56 92