Het fiscale landschap is voortdurend in beweging. Een goed geïmplementeerd systeem voor Enterprise Resource Planning (ERP) helpt u om aan alle nieuwe regels en rapportagevereisten te voldoen.
Om te voldoen aan nieuwe regels en vereisten is een goede inrichting van uw ERP-systeem noodzakelijk – of het nu gaat om directe belastingen, indirecte belastingen of ‘transfer pricing’. Wij zien de volgende ontwikkelingen die belangrijk zijn voor de fiscale functie van uw organisatie:
Wij ondersteunen u graag bij het inrichten van uw ERP-systeem zodat u flexibel kunt inspelen op fiscale compliance- en rapportagevereisten, vandaag en in de toekomst.
Het interne en externe fiscale landschap verandert snel. Zo stappen landen over de hele wereld over van papieren rapportage naar SAF-T en striktere (bijna) realtime rapportage van indirecte belastingen zoals btw. We zagen frequente verhogingen en verlagingen van btw-tarieven als gevolg van COVID-19 en ook ESG-rapportage CBAM wordt ingevoerd. Bovendien worden de handelsstromen van bedrijven steeds complexer.
Al deze trends vragen veel van uw organisatie en uw ERP-systeem. Btw is een transactionele belasting en is daarom op veel plaatsen ingebed in uw ERP-systeem. Uw ERP-systeem wordt gebruikt om de inkomende facturen van uw leveranciers en uitgaande facturen naar uw afnemers te verwerken. Voor al deze transacties moet de juiste btw-behandeling automatisch worden bepaald. In geval van nieuwe btw-regels, rapportageverplichtingen of handelsstromen is het daarom belangrijk om te bepalen welke impact deze hebben op de btw-set-up in uw ERP-systeem.
Aangezien uw ERP-systeem uw ‘single source of truth’ dient te zijn, is de betrokkenheid van het btw-team in een vroeg stadium essentieel als er wijzigingen plaatsvinden in het ERP-systeem. Zo kan worden gegarandeerd dat het systeem gegevens genereert en verwerkt in lijn met de van toepassing zijnde btw-regels. De impact van de wijziging moet zowel vanuit het oogpunt van btw als van het systeem worden beoordeeld. Zodra systeemwijzigingen zijn geïmplementeerd moeten ze worden getest. Onze specialisten kunnen u ondersteunen bij het beoordelen, implementeren en testen van systeemwijzigingen, zodat u correcte btw-aangiften indient bij de belastingautoriteiten en financiële risico's voorkomt.
Naar aanleiding van het publieke debat over transparantie hebben overheidsinstanties nieuwe regels en voorschriften geïntroduceerd, zoals de BEPS-actieplannen. Deze nieuwe wetten en regels hebben gezorgd voor aanvullende rapportagevereisten, denk aan GR, Pillar III en CbCR. Voor een groot deel van deze recent aangekondigde of uitgevaardigde nieuwe regels zijn nieuwe gegevens en data punten nodig die afwijken van de informatie die beschikbaar is voor huidige rapportages. Zo kan het rapportage niveau zoals land of entiteit bijvoorbeeld anders zijn. Daarom is het belangrijk dat uw ERP-systeem zo is geconfigureerd dat het flexibel kan omgaan met nieuwe eisen. Bovendien helpt u dit ook om te anticiperen op veranderingen in de organisatie zelf, zoals bijvoorbeeld de aankoop en/of verkoop van entiteiten.
Daarnaast hebben wijzigingen in de belastingwetgeving gevolgen voor de belastingberekening voor de jaarrekening en de aangifte. Tijdens de implementatie of upgrade van uw ERP-systeem raden wij u aan om te bepalen in welke mate eventuele commercieel-fiscale verschillen geautomatiseerd kunnen worden. Hiervoor is een kosten-batenanalyse vereist. Veranderingen in de belastingwetgeving zijn aan de orde van de dag, vooral in grote geconsolideerde groepen. Desondanks kunt u aanzienlijk besparen door een bijvoorbeeld de opzet van meerdere grootboeken en ‘bolt-on’-oplossingen naast uw ERP-systeem. Gezien de vele verwachte wijzigingen in wet-en regelgeving in de komende jaren is het van belang een oplossing te bouwen die toekomstbestendig is. Wij helpen u graag bij de kosten-batenanalyse en de implementatie van oplossingen.
De nalevingsvereisten rondom ‘transfer pricing’ zijn de afgelopen tien jaar sterk toegenomen door de invoering van nieuwe documentatie-eisen. Naast de masterfile voor groepen en de lokale files, introduceren landen voortdurend aanvullende rapportagevereisten, zoals formulieren waarin de ‘intercompany’-transacties gedetailleerd worden weergegeven. Voor nieuwe compliance-eisen moet een bedrijf vaak nieuwe datasets ontwikkelen.
Daarnaast tonen belastingautoriteiten steeds meer belangstelling voor de processen omtrent de compliance vereisten voor ‘transfer pricing’, inclusief inzicht in de gegevensbronnen en de adequaatheid en nauwkeurigheid ervan, in plaats van enkel de uitkomst van dit proces. De kans dat een belastingautoriteit om informatie over het ERP-systeem en de configuratie daarvan zal vragen, is veel groter dan in het verleden. De processen en controles krijgen, naast de uitkomsten van het systeem, steeds meer aandacht. Om deze reden is het belangrijk voor de fiscale functie om goed vertrouwd te raken met het ERP-systeem, de set-up en de boekhoudkundige beleidsregels die de rapportage bepalen en die worden gebruikt in de fiscale compliance-processen. Onze experts helpen u graag om uw ERP-systeem klaar te maken voor aankomende eisen aan verrekenprijzen en ondersteunen uw mensen om optimaal met het systeem te werken.