In 2015 zakten de olieprijzen met 50% in, gevolgd door de aardgasprijzen. Het te grote aanbod en de teruglopende vraag, vooral in China, zorgden voor een van de meest ernstige prijsdalingen die de sector ooit meemaakte. Nu vraag en aanbod bijna in evenwicht zijn, beginnen de prijzen eindelijk weer wat tekenen van herstel te vertonen. Maar zal die opleving doorzetten? Op welk punt zullen de prijzen afvlakken, en hoe snel gebeurt dat? Dat zijn de grootste vragen die we momenteel hebben. Terwijl de wereldwijde vraag naar goedkope, betrouwbare energie in de nabije toekomst naar verwachting toeneemt, maakt de wereld een transformatie door. Technologische doorbraken, veranderend consumentengedrag en vele andere factoren maken de wereldmarkt steeds ingewikkelder. Anticiperen op de toekomst wordt daardoor steeds uitdagender.
Onzekerheid blijft overal ter wereld een van de grootste zorgen. De wereldeconomie is verre van solide en de eerder zo snelle groei van de BRIC-landen is vertraagd. Geopolitieke spanningen blijven grote delen van het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Oost-Europa parten spelen. Terrorisme en datalekken kunnen zich op elk moment en overal voordoen. Wetten en regels worden aangescherpt waardoor olie- en gasbedrijven hun co2-voetafdruk wereldwijd moeten terugdringen. Op veel gebieden lopen olie- en gasbedrijven tegen obstakels aan waarop ze geen invloed kunnen uitoefenen maar die wel consequenties voor hun bedrijf hebben.
Naast de externe factoren die de sector compliceren, hebben deze bedrijven ook nog steeds te maken met interne uitdagingen. Een tekort aan talent, stijgende kosten en financieringsproblemen baren de meeste zorgen. Tegelijkertijd zijn er wereldwijde trends van invloed op hoe en waar de sector groeit of kleiner wordt.
Ook maatschappelijke en gedragsveranderingen spelen een rol. Verstedelijking, de groei van digitale communicatie en sociale media, het verschuiven van talenten en vele andere factoren laten de manier waarop en de plek waar bedrijven zakendoen veranderen. De olie- en gasindustrie wil zijn publieke imago verbeteren en scepsis verminderen. Inspelen op maatschappelijke en gedragsveranderingen is een belangrijke stap in dit proces.
PwC is een toonaangevend adviseur voor de wereldwijde olie- en gasindustrie. We werken met elk segment uit de sector, van olievelddiensten tot upstream-, midstream- en downstream-bedrijven, aan maatoplossingen. Al meer dan 100 jaar lang helpen we olie- en gasbedrijven succesvoller te worden. Wij zijn ook uw bedrijf graag van dienst.
Dankzij onze kennis en ervaring in de olie- en gassector kunnen we u diensten bieden zoals:
Na jaren van groei kampt de (duurzame) olie-, gas- en offshoresector nog steeds met een aanzienlijke neergang van de markt. Door de daling van de wereldwijde olieprijs en de daarvan afgeleide gasprijzen investeerden de grote oliemaatschappijen en NOC's significant minder in de exploratie en ontwikkeling van olie- en gasvelden. De 'rig count' daalt nog steeds en naar verwachting zal dit nog een aantal jaar doorgaan. De vraag zal de aanvoer in de nabije toekomst overstijgen. Maar zelfs dan kan hieraan voldaan worden met Amerikaanse onshore schalieolie voordat nieuwe offshore ontwikkelingen weer winstgevend worden.
Als gevolg daarvan zijn de marges aanzienlijk kleiner geworden, neemt de consolidatie toe, en werden er besparings- en efficiëntieprogramma's in gang gezet. In een poging de olieprijs te stabiliseren besloot de OPEC ondertussen tot een - tijdelijke - productievermindering. Als gevolg van de efficiëntieprogramma's bereikt de productie van onshore schalieolie zijn break even-punt veel sneller dan verwacht. Dat maakt het gemakkelijker de aanvoer aan te zwengelen of juist te verminderen. Daarmee wordt onshore schalieolie de factor waarmee vraag en aanbod wereldwijd in evenwicht gebracht kunnen worden.
In de tussentijd houdt de sector haar talenten vast om op te kunnen schakelen, zodra er weer meer geïnvesteerd wordt en de toeleveranciers weer aan de slag kunnen.
Op dit moment zoeken offshorebedrijven naar nieuwe markten. Ontmanteling op de Noordzee biedt kansen. Tussen 2020 en 2025 zal het grootste deel van de Noordzee-installaties worden afgebroken. Ontmanteling is het nieuwe buzzword, net als offshore windparken. Wordt de sector groener, minder afhankelijk van olie en gas? Wereldwijde macro-economische factoren, het evenwicht tussen vraag en aanbod en niet te vergeten de publieke opinie, spelen allemaal een rol. De tijd zal het leren. Als duurzaamheid sneller aan momentum wint dan de olieprijs terug op het peil van $80 per barrel is, kunnen we allemaal verrast worden. Bent u klaar voor verschillende scenario's?
Dankzij onze kennis en expertise in de sector kunnen wij u helpen bij:
Energy - Utilities - Resources Industry Leader, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)61 003 87 14