09/08/23
Toezichthouders houden steeds nauwlettender in de gaten hoe financiële instellingen de risico’s van het witwassen van geld (Anti Money Laundering – AML) mitigeren door middel van hun risicobeleid en kwaliteitsraamwerk. Financiële instellingen spannen zich in om aan de verwachtingen van de toezichthouders te voldoen, maar daarbij bestaat de vrees dat de invoering van robuuste kwaliteitscontroles tot hogere kosten kan leiden terwijl de klantbeleving onder druk staat.
Elke organisatie moet haar eigen unieke balans vinden; er is altijd een delicaat evenwichtspunt waar zowel kwaliteit als efficiëntie geborgd kunnen worden. Zware controles kunnen een structuur creëren die de kosten opdrijft en tot stagnatie leidt. Daarentegen kan een gebrek aan controles leiden tot werk dat niet aan de normen voldoet en dat mogelijk later hersteld moet worden, met alle kosten van dien.
Op basis van de ervaring van PwC op de markt, kunnen wij financiële instellingen die worstelen met het bepalen van hun evenwichtspunt tussen kwaliteit en efficiëntie in twee groepen indelen:
In beide groepen kan het voorkomen dat organisaties over onvoldoende informatie beschikken wat betreft de kwaliteit van het uitgevoerde AML-proces en dat zij niet kunnen bepalen of de maatregelen die zij nemen de risico’s waarmee zij worden geconfronteerd daadwerkelijk mitigeren. Dat is te wijten aan het feit dat de controles geïsoleerd werken en niet op elkaar zijn afgestemd. Er zijn verschillende manieren om het kwaliteitsraamwerk doeltreffender te maken.
Een volledig geïmplementeerd en afgestemd kwaliteitsraamwerk kan de basis vormen van een voortdurende verbetercyclus doordat de operationele doeltreffendheid van het raamwerk periodiek wordt getoetst aan de doelstellingen van de organisatie.
Het beoordelen van onderdelen van het kwaliteitsraamwerk, zoals taken en verantwoordelijkheden, of het opzetten van een systeem voor doorlopende feedback kan helpen inefficiënties die de kosten opdrijven tegen te gaan. Daarnaast kunnen instellingen door duidelijke strategische doelen vast te stellen en governance te creëren over de wijze waarop de doelen periodiek worden beoordeeld, de doelstellingen van het AML-beleid wellicht beter laten aansluiten op de wijze waarop dit beleid operationeel wordt geïnterpreteerd en uitgevoerd.
Technologie kan worden gebruikt om de operationele efficiëntie binnen het AML-proces te verbeteren; ontdekkings- en diagnose-tools kunnen worden gebruikt om gedetailleerde proces inzichten te verkrijgen en gegevens te verstrekken die kunnen worden gebruikt om gebieden met looping of knelpunten te identificeren. Waarbij de aandacht wordt gevestigd op gebieden voor procesontwerp en verbeterstrategieën.
De standaard stappen voor een CDD-proces (Customer Due Diligence) volgend, zijn er een aantal gebieden waar technologie kan worden ingezet om het proces efficiënter te maken.
In de workflow tooling waarmee gegevens kunnen worden verkregen uit bronnen, zoals handelsregisters en gegevensverstrekkers, kunnen specifieke datavelden automatisch worden ingevuld. Geautomatiseerde oplossingen kunnen ook worden gebruikt om diagrammen van de eigendomsstructuur op te stellen, waardoor het operationele proces wordt gestroomlijnd en er minder kans is op menselijke fouten bij het vastleggen van deze informatie.
Geautomatiseerde oplossingen zijn onder meer machine learning-algoritmen, zoals predictive sampling, die gericht zijn op kwaliteitscontroles waardoor analisten doeltreffender kunnen werken. Predictive sampling is een oplossing die helpt de kosten te verlagen en risico’s effectief te beheren door kwaliteitscontrole nauwkeuriger te maken. De methode maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om de cases die moeten worden beoordeeld efficiënter te selecteren, waarbij die gevallen worden aangewezen waar de kans op fouten het grootst is. Op deze manier kunnen instellingen de kwaliteit van operationele processen en de naleving van regelgeving verbeteren door processen te verbeteren en middelen efficiënt te beheren.
Bovendien kunnen door het verkennen en verfijnen van rapportage functies binnen workflow tools rapportage modules worden gecreëerd voor het analyseren van fouten om trends vast te stellen en mogelijke opleidingsbehoeften te belichten. Hierdoor is kwaliteitsbeheer op een meer strategische en proactieve manier mogelijk.
De kwaliteitscontroles zijn ook een manier om de naleving van het risicobeleid van de instelling mogelijk te maken en inzicht te krijgen in de portefeuille en blootstelling aan bepaalde risicogebieden. Tevens vormt het raamwerk een doorlopende feedbackloop die gebruikmaakt van een oorzakenanalyse om problemen binnen de systemen en discrepanties tussen beleidslijnen en werkinstructies op te sporen en te verhelpen. Door gebruik te maken van de beschikbare technologieën om de efficiëntie te verhogen en een passende governance in te stellen, kan het kwaliteitsraamwerk helpen de kosten te verlagen en een betere klantervaring te creëren.