Sustainable Finance EU Taxonomy Tool

Achtergrond van de EU-taxonomie

In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 beloven 200 landen gezamenlijk te streven naar beëindiging van de opwarming van de aarde. De Europese Unie zet zich ervoor in om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze doelen te halen, introduceerde de EU in maart 2018 het actieplan voor financiering van duurzame groei als onderdeel van de Europese Green Deal voor vergroening van de Europese economie. Een cruciale stap bij het verwezenlijken van deze doelen is de invoering van een uniform classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten, kortweg de “EU-taxonomie”.

De EU-taxonomie is een classificatiesysteem waarin een reeks (ecologisch) duurzame economische activiteiten is beschreven. Het betreft een robuuste, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde methodiek die is ontwikkeld om investeerders, bedrijven, uitgevers en verstrekkers van financiële producten en projectpromotoren te begeleiden bij de transitie naar een klimaatneutrale, klimaatbestendige en ecologisch duurzame  economie. Heldere definities van welke economische activiteiten precies duurzaam zijn, op basis van duidelijke, maar strikte screeningcriteria, zorgen voor grotere transparantie en vergelijkbaarheid. Bovendien beoogt de EU met dit systeem het zogeheten ‘greenwashen’ terug te dringen.

Toelichting van EU-taxonomie indicatoren

Sinds 1 januari 2022 zijn de eerste toelichtingsvereisten van kracht. Dit betekent dat alle organisaties die in de scope van de EU-taxonomie vallen in hun jaarverslag EU-taxonomie indicatoren (KPI’s) moeten opnemen. Deze indicatoren hebben betrekking op alle economische activiteiten van de organisatie die in de EU-taxonomie zijn beschreven (“taxonomy-eligible economic activities”) en de activiteiten die voldoen aan de technische screeningcriteria van de EU-taxonomie  (“taxonomy-aligned economic activity”). De belangrijkste indicatoren voor niet-financiële organisaties zijn het aandeel van de EU-taxonomie economische activiteiten in de totale omzet, kapitaaluitgaven en operationele uitgaven. Financiële ondernemingen moeten toelichten welk deel van de investeringen in leningen en aandelen betrekking hebben op de financiering van taxonomy-eligible en taxonomy-aligned activiteiten.

Uitdagingen bij het maken van EU-taxonomie toelichtingen

De EU-taxonomie biedt bedrijven de mogelijkheid om te laten zien hoe ze presteren en welke verbeteringen ze maken bij de verduurzaming van hun bedrijfsmodel. De EU-taxonomie-rapportage kan organisaties echter ook voor uitdagingen plaatsen:

  • Het rapporteren van de KPI’s is sterk afhankelijk van het hebben van goede data, terwijl data (nog steeds) slechts in beperkte mate beschikbaar is.
  • Het ontbreken van een gedetailleerde toelichting van niet-financiële informatie  in het jaarverslag van organisaties waarin wordt geïnvesteerd maakt het lastig om een betrouwbare taxonomie-beoordeling uit te voeren.
  • Het analyseren en beoordelen van economische activiteiten op naleving van de technische screeningcriteria zullen veel tijd in beslag nemen.
  • De regelgeving verbonden aan de EU-taxonomie is omvangrijk, maar nog niet compleet en wordt regelmatig bijgewerkt.

Hoe kan PwC helpen?

De door PwC ontwikkelde tool voor het verzamelen van data voor de taxonomie voor duurzame financiering biedt een oplossing voor het verzamelen van EU-taxonomie indicatoren van een tegenpartij. Het ondersteunt bilaterale communicatie op basis van een gestructureerde en gerichte aanpak. De vragenlijsten die zijn ontwikkeld door ons netwerk van PwC ESG-experts maken het makkelijker voor tegenpartijen om hun economische activiteiten te beoordelen. De tool biedt workflow management, audit trails en het voorleggen van vragen aan collega’s.

Playback of this video is not currently available

0:02:13

Sustainable Finance Taxonomy Tool

Voordelen voor uw organisatie

  • Onze tool maakt regelmatige interactie tussen tegenpartijen en financiële instellingen mogelijk, zodat de meest actuele en betrouwbare informatie wordt verkregen.
  • Onze tool combineert de kracht van een platform met de eenvoud van SaaS en zorgt ervoor dat alle inspanningen van een bedrijf op het gebied van duurzaamheid tot uiting kunnen komen in een gebruiksvriendelijke oplossing. Onze streng beveiligde omgeving waarborgt dat klantgegevens veilig blijven.
  • Onze tool faciliteert een groot aantal gebruikers. Een belangrijk voordeel van de SaaS-oplossing is de schaalbaarheid. Bovendien biedt deze oplossing gebruikers eenvoudige toegang tot het platform vanaf elke locatie.
  • Onze tool zorgt ervoor dat de voortgang van vragenlijsten gemonitord kan worden.
  • Onze tool wordt constant up to date gebracht voor nieuwe technische screeningcriteria en de laatste inzichten op basis van ontwikkelingen rondom de EU-taxonomie.
  • Onze tool genereert waardevolle inzichten in de portfolio van de organisatie en helpt de gebruiker te rapporteren over de mate waarin activiteiten wel of niet aan de taxonomie-criteria voldoen.

Vraag om een demo

Wilt u weten hoe de tool werkt? Wilt u horen hoe onze tool waarde kan toevoegen aan uw organisatie? Meld u dan nu aan voor onze live-demosessie

Vraag om een demo

 

Programma (45 minuten)
  • Waarom een Tool voor het verzamelen van data voor de taxonomie voor duurzame financiering?
  • Demosessie
  • Vervolgstappen
  • Q&A

Contact

Kees-Jan de Vries

Kees-Jan de Vries

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 069 68 28

Ahmet Ozyetkin

Senior Manager, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)6 57482029

Volg ons