In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 beloven 200 landen gezamenlijk te streven naar beëindiging van de opwarming van de aarde. De Europese Unie zet zich ervoor in om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om deze doelen te halen, introduceerde de EU in maart 2018 het actieplan voor financiering van duurzame groei als onderdeel van de Europese Green Deal voor vergroening van de Europese economie. Een cruciale stap bij het verwezenlijken van deze doelen is de invoering van een uniform classificatiesysteem voor duurzame economische activiteiten, kortweg de “EU-taxonomie”.
De EU-taxonomie is een classificatiesysteem waarin een reeks (ecologisch) duurzame economische activiteiten is beschreven. Het betreft een robuuste, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde methodiek die is ontwikkeld om investeerders, bedrijven, uitgevers en verstrekkers van financiële producten en projectpromotoren te begeleiden bij de transitie naar een klimaatneutrale, klimaatbestendige en ecologisch duurzame economie. Heldere definities van welke economische activiteiten precies duurzaam zijn, op basis van duidelijke, maar strikte screeningcriteria, zorgen voor grotere transparantie en vergelijkbaarheid. Bovendien beoogt de EU met dit systeem het zogeheten ‘greenwashen’ terug te dringen.
Sinds 1 januari 2022 zijn de eerste toelichtingsvereisten van kracht. Dit betekent dat alle organisaties die in de scope van de EU-taxonomie vallen in hun jaarverslag EU-taxonomie indicatoren (KPI’s) moeten opnemen. Deze indicatoren hebben betrekking op alle economische activiteiten van de organisatie die in de EU-taxonomie zijn beschreven (“taxonomy-eligible economic activities”) en de activiteiten die voldoen aan de technische screeningcriteria van de EU-taxonomie (“taxonomy-aligned economic activity”). De belangrijkste indicatoren voor niet-financiële organisaties zijn het aandeel van de EU-taxonomie economische activiteiten in de totale omzet, kapitaaluitgaven en operationele uitgaven. Financiële ondernemingen moeten toelichten welk deel van de investeringen in leningen en aandelen betrekking hebben op de financiering van taxonomy-eligible en taxonomy-aligned activiteiten.
De EU-taxonomie biedt bedrijven de mogelijkheid om te laten zien hoe ze presteren en welke verbeteringen ze maken bij de verduurzaming van hun bedrijfsmodel. De EU-taxonomie-rapportage kan organisaties echter ook voor uitdagingen plaatsen:
De door PwC ontwikkelde tool voor het verzamelen van data voor de taxonomie voor duurzame financiering biedt een oplossing voor het verzamelen van EU-taxonomie indicatoren van een tegenpartij. Het ondersteunt bilaterale communicatie op basis van een gestructureerde en gerichte aanpak. De vragenlijsten die zijn ontwikkeld door ons netwerk van PwC ESG-experts maken het makkelijker voor tegenpartijen om hun economische activiteiten te beoordelen. De tool biedt workflow management, audit trails en het voorleggen van vragen aan collega’s.
Playback of this video is not currently available
Wilt u weten hoe de tool werkt? Wilt u horen hoe onze tool waarde kan toevoegen aan uw organisatie? Meld u dan nu aan voor onze live-demosessie