Met de invoering van de nieuwe EU Green Bond Standard (EU GBS) loopt Europa voorop in het bevorderen van duurzame financiering. Duurzame obligaties, waaronder groene, sociale, en duurzaamheid-gerelateerde obligaties, spelen een cruciale rol in het financieren van projecten die positieve milieu- en sociale effecten hebben.
De EU GBS zorgt voor een nieuwe standaard door externe beoordelingen verplicht te stellen voor uitgevers van duurzame obligaties. Hetgeen moet zorgen voor meer transparantie en geloofwaardigheid in de markt.
Ontdek hoe PwC duurzame obligaties, inclusief EU Green Bonds, ondersteunt en duurzame financiering in Europa bevordert.
Groene obligaties worden gedefinieerd door internationale normen zoals de richtlijnen van de International Capital Market Association (ICMA) of het Climate Bonds Initiative. Het gemeenschappelijke aspect hierin is het gebruik van de opbrengsten, oftewel hoe de obligatieopbrengsten worden toegewezen aan projecten die positieve impact hebben op het milieu en het klimaat.
De Europese Commissie heeft EU Green Bonds ("EU GBS") gedefinieerd als elk type genoteerde of niet-genoteerde obligatie of kapitaalmarktinstrument waarvan de opbrengsten worden gebruikt om groene projecten te financieren die voldoen aan de milieudoelstellingen zoals gedefinieerd in de EU Taxonomie.
Sociale obligaties zijn elk type obligatie-instrument waarvan de opbrengsten worden gebruikt om in aanmerking komende sociale projecten te financieren, die zijn afgestemd op de vier kerncomponenten van de Social Bond Principles zoals gedefinieerd door de International Capital Markets Association (ICMA).
Duurzaamheidsobligaties zijn obligaties waarvan de opbrengsten worden gebruikt om een combinatie van zowel groene als sociale projecten te financieren.
Duurzaamheid-gerelateerde obligaties zijn elk type obligatie-instrument waarvan de financiële en/of structurele kenmerken (meestal de rente) kunnen variëren afhankelijk van of de uitgever zijn duurzaamheids-/ESG-doelstellingen behaalt.
In vergelijking met groene, sociale en duurzaamheidsobligaties, richten duurzaamheid-gerelateerde obligaties zich niet op hoe de opbrengsten van de obligatie worden gebruikt. In plaats daarvan richten ze zich op de vraag of de uitgever zijn duurzaamheids-/ESG-doelstellingen behaalt.
In het Klimaatakkoord van Parijs, dat in 2015 werd ondertekend, beloven 200 landen gezamenlijk te streven naar beëindiging van de opwarming van de aarde.
Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van de financiële dienstverleningssector. Klanten vragen erom, wetgeving vereist het. Bovendien roept de...
Compliance is pas het begin. Om echt onderscheidend te zijn of zelfs voorop te lopen op het gebied van sustainable finance is het zaak de ESG-aspecten te...
Met de groei van de wereldbevolking en de mondiale welvaart neemt ook de vraag naar natuurlijke grondstoffen als water, energie, mineralen/metalen en voedsel...