Groene, sociale en duurzaamheid-gerelateerde obligaties

Een nieuw tijdperk voor duurzame obligaties

Met de invoering van de nieuwe EU Green Bond Standard (EU GBS) loopt Europa voorop in het bevorderen van duurzame financiering. Duurzame obligaties, waaronder groene, sociale, en duurzaamheid-gerelateerde obligaties, spelen een cruciale rol in het financieren van projecten die positieve milieu- en sociale effecten hebben.

De EU GBS zorgt voor een nieuwe standaard door externe beoordelingen verplicht te stellen voor uitgevers van duurzame obligaties. Hetgeen moet zorgen voor meer transparantie en geloofwaardigheid in de markt.  

Ontdek hoe PwC duurzame obligaties, inclusief EU Green Bonds, ondersteunt en duurzame financiering in Europa bevordert.

3 soorten obligaties

Groene obligaties worden gedefinieerd door internationale normen zoals de richtlijnen van de International Capital Market Association (ICMA) of het Climate Bonds Initiative. Het gemeenschappelijke aspect hierin is het gebruik van de opbrengsten, oftewel hoe de obligatieopbrengsten worden toegewezen aan projecten die positieve impact hebben op het milieu en het klimaat.

De Europese Commissie heeft EU Green Bonds ("EU GBS") gedefinieerd als elk type genoteerde of niet-genoteerde obligatie of kapitaalmarktinstrument waarvan de opbrengsten worden gebruikt om groene projecten te financieren die voldoen aan de milieudoelstellingen zoals gedefinieerd in de EU Taxonomie

Sociale obligaties zijn elk type obligatie-instrument waarvan de opbrengsten worden gebruikt om in aanmerking komende sociale projecten te financieren, die zijn afgestemd op de vier kerncomponenten van de Social Bond Principles zoals gedefinieerd door de International Capital Markets Association (ICMA).

Duurzaamheidsobligaties zijn obligaties waarvan de opbrengsten worden gebruikt om een combinatie van zowel groene als sociale projecten te financieren. 

Duurzaamheid-gerelateerde obligaties zijn elk type obligatie-instrument waarvan de financiële en/of structurele kenmerken (meestal de rente) kunnen variëren afhankelijk van of de uitgever zijn duurzaamheids-/ESG-doelstellingen behaalt.

In vergelijking met groene, sociale en duurzaamheidsobligaties, richten duurzaamheid-gerelateerde obligaties zich niet op hoe de opbrengsten van de obligatie worden gebruikt. In plaats daarvan richten ze zich op de vraag of de uitgever zijn duurzaamheids-/ESG-doelstellingen behaalt. 

Hoe kunnen wij helpen?

In de voorbereiding

  • Voorbereiden van het vermogen van de uitgever om publieke of private schulden met een duurzaamheidsfocus uit te geven, inclusief het analyseren van de kapitaalstructuur en duurzaamheidsstrategie van de uitgever.
  • Bepalen van het meest geschikte type obligatie en de juiste markt voor de uitgifte.
  • Ontwikkelen van interne projectselectiecriteria en processen om in aanmerking komende projecten te identificeren, inclusief het opzetten van bijvoorbeeld een taxonomie-alignment beoordelingsproces.
  • Uitvoeren van een milieu- en sociale due diligence.
  • Bepalen van de financiële en niet-financiële informatie die nodig is om te voldoen aan de relevante prospectusvereisten en marketingdoeleinden.
  • Optimaliseren van het financiële en niet-financiële ESG-rapportageproces van de uitgever om continue naleving van alle bestaande en toekomstige rapportagevereisten te waarborgen.
  • Opzetten van datamodellen voor financiële gegevens en niet-financiële ESG-gegevens om te voldoen aan de due diligence vereisten van banken en andere transactiepartijen.
  • Ontwikkelen van een meet- en rapportagekader en belangrijke prestatie-indicatoren om duurzame impact aan te tonen.

Bij het regelen

  • Assisteren van de uitgever bij het creëren van marketingmateriaal voor investeerders.
  • Mede-opstellen met juridisch adviseur van het informatiememorandum of prospectus en de leningsovereenkomst met de informatie die vereist is door investeerders en andere belanghebbenden.
  • Uitvoeren van een krediet- en ESG-rating gereedheidsbeoordeling en opvolgen van aanbevelingen. Op basis van de resultaten van de beoordeling zullen we het management voorzien van "no regrets" aanbevelingen voor verbetering op belangrijke gebieden zoals corporate governance, financiële transparantie en financieel profiel. Deze verbeteringen zijn bedoeld om te helpen bij het behalen van een gunstige kredietrating.

Wil je meer weten over duurzame obligaties?

Contact us

Patrick Theune

Patrick Theune

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 089 63 03

Kees-Jan de Vries

Kees-Jan de Vries

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 069 68 28

Cathy van Stekelenburg

Director, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)65 395 95 45

Volg ons