Verzekeraars die rapporteren onder IFRS dienen vanaf 2022 volgens de nieuwe IFRS 17-standaard te rapporteren. Deze standaard betekent een fundamentele wijziging in de waardering van verzekeringsverplichtingen, met grote gevolgen voor de huidige financiële verslaglegging en bedrijfsvoering. Naast deze directe impact op financiële systemen en processen, zal IFRS 17 ook belangrijke gevolgen hebben voor onder meer pricing van uw producten, KPI’s, renumeratie, hedgingbeleid en communicatie naar uw stakeholders.
In aanloop naar 2022 is er veel werk te verzetten om op tijd klaar te zijn. Heeft uw organisatie inzicht in de impact en een implementatieplan voor IFRS 17? Wij zien de volgende stappen tot 2022, waarmee wij u graag helpen.
Om te beginnen dragen we door middel van ‘blended learning’ onze kennis van IFRS 17 over aan uw kernteam van de finance-, risk- en IT-afdeling. Met e-learnings leggen we de basis voor een beperkt aantal workshops waarin we de opgedane kennis koppelen aan uw specifieke situatie.
Daarna analyseren we samen met het kernteam de impact van de verschillende opties en keuzemogelijkheden op uw financials en de benodigde aanpassingen van uw systemen, data, processen en organisatie.
De modellen, systemen en processen moeten vervolgens klaargemaakt worden om tijdig de nieuwe, complexe berekeningen te kunnen uitvoeren. Daarvoor is data als input nodig die bij de meeste verzekeraars niet altijd standaard voor handen zijn. Als uit de impactanalyse blijkt dat een aanvullende IT-implementatie nodig is, kunnen wij u helpen met de selectie van een aanbieder en de begeleiding van het implementatieproces.
´Om de openingsbalans van 2022 nog te kunnen bijsturen, zou men liefst uiterlijk over 2021 een parallel run doen. En dan komt IFRS 17 ineens erg dichtbij. Wij adviseren u graag over de impact en helpen u bij de implementatie.´
Onze internationale ervaring met verzekeraars die voorop lopen met IFRS 17, leidt tot best practices die wij inzetten bij klanten. We noemen een paar van deze procesversnellers: