Gelijkheid staat hoog op de politieke agenda en die van veel organisaties. De Covid-19-pandemie heeft de ongelijkheid vergroot en tegelijkertijd zichtbaarder gemaakt. Daarnaast zorgt de klimaatverandering en de huidige crises voor nog meer verschillen in welzijn en kansen. De impact op onze klanten en de samenleving is groot.
Ook op de werkvloer is nog steeds sprake van ongelijkheid. Wereldwijd zien we dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen, dat de vertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties achterblijft, dat kinderarbeid in de keten nog altijd bestaat, dat zelfstandigen niet dezelfde sociale rechten hebben als werknemers in dienst en dat discriminatie op het gebied van ras, leeftijd of geloofsovertuiging aan de orde van de dag is.
Onze klanten bieden wij ondersteuning bij de aanpak van ongelijke behandeling op de werkvloer. Dat doen we met een geïntegreerd team met ervaring op het vlak van arbeidsrecht, cultuur en verandering, dataprivacy, informatiebeveiliging, risicobeheersing en IT. We helpen bij een beleid om een evenwichtige verhouding ten aanzien van ras, geslacht en/of leeftijd te bewerkstelligen en brengen de juridische grenzen van dit beleid in kaart. Daarnaast adviseren we over de sollicitatieprocedure en kijken we naar de arbeidsvoorwaarden en het arbeidsreglement.
In het verleden was dit vooral de verantwoordelijkheid van de HR-afdeling, maar we zien dat organisaties steeds meer externe hulp zoeken. Gezien de omvang van het thema, de noodzaak van een geïntegreerde strategie en de uitdagingen op het gebied van data en privacy is dat verklaarbaar.
Om gelijkheid in de maatschappij te bevorderen, ondersteunen we pro bono projecten en organisaties die groepen aan de minder bedeelde kant van de gelijkheidskloof helpen. Hieronder enkele voorbeelden:
PwC is al meer dan twintig jaar een trotse partner van de Johan Cruyff Foundation (JCF). Wij steunen haar missie om kansenongelijkheid op te lossen door kwetsbare jongeren de kans te geven te sporten, door ruimte te geven om te bewegen, samen te komen en zelfvertrouwen op te bouwen. We dragen niet alleen financieel bij, maar ook met de kennis en expertise van onze eigen mensen.
PwC heeft ook geholpen bij de oprichting van de Brutus Art Space Foundation. Hierdoor is in het Rotterdamse Merwe-Vierhavensgebied de exploitatie van een museum en de ontwikkeling van een educatief programma mogelijk gemaakt. In het museum vinden onder meer laagdrempelige activiteiten voor minderbedeelden plaats om hen in contact te brengen met hedendaagse kunst en cultuur.
PwC werkt samen met BrandedU, een instituut dat is opgezet om de carrières van vrouwen in het bedrijfsleven te versnellen. We hebben bijgedragen aan BrandedU's AmplifyHER-evenement en hebben een Board of Believers-ontbijt bij PwC georganiseerd.
Samen met BrandedU en de Refugee Talent Hub hebben we dertig getalenteerde vrouwen uit onze adviespraktijk geselecteerd en ze gekoppeld aan dertig getalenteerde vrouwen met een vluchtelingenachtergrond. Deze vrouwen kregen allemaal de kans om AmplifyHER bij te wonen, een training over personal branding te volgen en met elkaar in contact te komen om elkaars netwerk te benutten.
Wineke Ploos van Amstel - Haagsma
Chief Sustainability Officer, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)65 170 13 44