Duurzaamheid is een belangrijke strategische pijler voor de publieke sector. Hoewel het voor de meeste publieke instellingen (nog) niet verplicht is, kunnen de kaders van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) de publieke sector helpen bij het structureren van de niet-financiële verslaggeving. In uw bestuurlijke rol dient u niet enkel op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen, maar is ook uw visie en duurzame strategie onmisbaar voor het voortbestaan van uw organisatie.
Om deze belangrijke uitdaging aan te gaan, biedt PwC’s Academy een leerprogramma voor toezichthouders, beleidsbepalers en bestuurders in de publieke sector. Het programma geeft u de nodige kennis over de toenemende ESG eisen, ook in het licht van de Sustainable Development Goals (SDGs). We behandelen vragen, zoals: hoe transparant wilt uw organisatie zijn als het gaat om niet-financiële verslaggeving en hoe pakt u dat aan? Tijdens het programma maken we de individuele doorvertaling naar uw organisatie en situatie.
Dit leerprogramma is uitermate geschikt om te volgen met andere publieke instellingen uit uw regio of (sub)sector. Daarnaast kunnen we samen het programma voor uw instelling(en) waar gewenst aanpassen en op maat maken.
U ontvangt toegang tot ons leerplatform. In uw eigen tijd volgt u naar keuze een aantal e-learning modules:
Wat is ESG (Nederlands)
Stakeholder expectations (Engels)
Double materiality (Engels)
Corporate Sustainability Reporting Directive (Engels)
Duur: 2 uur
In de e-learnings komen onderwerpen aan bod die tijdens de fysieke sessie worden besproken. Wij adviseren u de modules vóór de sessie te doorlopen, zodat u optimaal kunt deelnemen aan de fysieke sessie.
Onder leiding van onze ESG-experts uit de publieke sector wordt er dieper ingegaan op duurzaamheid/ESG ontwikkelingen en de vertaling hiervan naar uw organisatie. Daarnaast begrijpt u welke rol u kan innemen op het gebied van duurzaamheid/ESG voor uw organisatie in de publieke sector.
Duur: 3 uur
heeft u inzicht in de verbinding tussen de SDG’s en CSRD;
bent u bekend met de ESG-rapportageverplichtingen (EU regelgeving, zoals CSRD, EU Taxonomy en CSDDD) en de gevolgen voor de publieke sector;
bent u bekend met het raamwerk dat helpt om (duurzaamheids)risico’s en de financiële gevolgen daarvan in kaart te brengen;
kunt u de dubbele materialiteitsanalyse uitleggen;
begrijpt u welke rol u kan innemen op het gebied van duurzaamheid/ESG voor uw organisatie in de publieke sector;
kunt een dialoog voeren met belanghebbenden/stakeholderanalyse uitvoeren.
Dit programma is voor toezichthouders, beleidsbepalers en bestuurders in de publieke sector.
We maken het programma specifiek voor uw doelgroep.
Het leerprogramma wordt georganiseerd en gefaciliteerd door onze ESG-experts. De trainers hebben ruime expertise op diverse gebieden gerelateerd aan ESG in de publieke sector. De ESG-experts ondersteunen dagelijks instellingen bij onder meer de integratie van ESG in hun organisatiemodel, de implementatie van ESG-regelgeving/nieuwe ESG-gerichte processen in organisaties en het opzetten en verbeteren van ESG-rapportage naar stakeholders.
Heeft u interesse in dit onderwerp en wilt u deze training voor uw organisatie op maat laten maken? Wij bespreken graag met u uw leerdoelen, de casuïstiek en de gewenste leerresultaten. Ook de duur, datum en locatie van de training stellen wij in overleg met u vast. Op basis van een voorgesprek maken wij een trainingsvoorstel voor u op maat.
15.00 - 15.15 uur | Welkom & Introductie |
15.15 - 15.30 uur | De hoofdlijnen van de oorsprong van duurzaamheid en ESG reporting |
15.30 - 15.45 uur | De hoofdlijnen van de oorsprong van ESG reporting |
15.45 - 16.30 uur | De relatie tussen de SDG’s, EU Green Deal, CSRD en CSDDD |
16.30 - 16.45 uur | Pauze |
16.45 - 17.30 uur | Dubbele materialiteitsanalyse: theorie en de koppeling naar strategie van uw instelling |
17.30 - 17.45 uur | Next steps voor uw instelling |
17.45 - 18.00 uur | Afsluiting |
*De tijden van het programma kunnen worden aangepast.
Deze training kunt u opnemen als leeractiviteit in uw PE-portfolio. Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training.
Na afloop van de training ontvangt u van ons een deelnamebewijs met het aantal gevolgde lesuren van de training. U kunt dit zelf registreren op de website van de VRC.