Playback of this video is not currently available
Onlangs hebben de EU-landen en het Europees Parlement een voorlopig akkoord bereikt over de regels voor kunstmatige intelligentie (AI). Mona de Boer, partner bij PwC, licht toe wat dit betekent.
De goedkeuring van ’s werelds eerste AI-regelgeving, de EU Artificial Intelligence Act (AI Act) is een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement heeft formeel overeenstemming bereikt over wettelijke regels in wording om AI-risico’s te beheersen en het gebruik van AI te bevorderen op een manier die in overeenstemming is met de waarden van de EU, waaronder menselijk toezicht, privacy en non-discriminatie.
Gebouwd op de fundamenten van consumentenbescherming en productintegriteit, classificeert de AI Act toepassingen naar risicogehalte. Organisaties met AI-systemen met een hoog risico moeten voor deze toepassingen voldoen aan een reeks ‘digitale veiligheidseisen’ en dit aantoonbaar (blijven) maken.
Nadat de ontwikkeling van technologische toepassingen op schaal lange tijd vooral in de ‘move fast and break things’-versnelling stond, geeft een van de grootste economieën ter wereld met de aankomende regels het signaal af geen scherven meer te accepteren. Zonder overigens de innovatiekracht van organisaties in de weg te willen staan.
Wat gaan we in het dagelijks leven merken van deze naderende regelgeving? Dat zal voorlopig nog even een onbeantwoorde vraag blijven. Want hoewel het signaal van de EU naar de markt luid en duidelijk is, is de uitwerking van de AI Act in de gevolgen voor het bedrijfsleven en overheden dat nog allerminst.
Mijn ‘two cents’ met betrekking tot de belangrijkste valkuilen in het kader van de implementatie van de AI Act:
Ondanks de vele onbeantwoorde vragen rondom de implementatie van de AI Act zullen organisaties al op korte termijn actie moeten gaan nemen. Zonder verdere vertraging treedt de AI Act naar verwachting in 2024 in werking.
Nu de EU AI Act er is, staan organisaties voor de uitdaging om passende maatregelen te nemen. Mona de Boer geeft drie acties die u meteen kunt uitvoeren.
De EU AI Act is een juridisch kader dat door de Europese Unie is voorgesteld om de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI)-systemen...
De koplopers van straks zijn de AI-adopters van nu. Wilt u meer weten over AI? Neem contact met ons op.
Legal Business Solutions experts krijgen exclusieve toegang tot het AI platform Harvey. PwC verwacht hiermee nog strategischer en efficiëntere adviezen te...
Mona de Boer
Partner, Data & Artificial Intelligence, PwC Netherlands
Tel: +31 (0)61 088 18 59