Generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) is in opkomst en biedt organisaties nieuwe kansen. Marvin de Ridder en Daan Meerdink, experts in fiscale beheersing bij PwC, vragen zich af of GenAI ook de sleutel kan zijn tot het succesvol opzetten van een Tax Control Framework (TCF).
GenAI is momenteel een veel besproken onderwerp. Met deze vorm van kunstmatige intelligentie kun je nieuwe content creëren, zoals tekst, afbeeldingen, video's, audio of softwarecodes. Als belastingadviseurs roept dat bij ons meteen de volgende vraag op: in hoeverre kan GenAI het opzetten van het Tax Control Framework vergemakkelijken of zelfs verbeteren?
Om ervoor te zorgen dat een organisatie haar fiscale verplichtingen voldoende beheerst, is het noodzakelijk dat ze een Tax Control Framework (TCF) inricht. Het opzetten van een dergelijk raamwerk omvat onder meer het opstellen van een fiscale strategie, het in kaart brengen en documenteren van rollen, verantwoordelijkheden en processen, het identificeren van risico’s, het formuleren van beheersmaatregelen en het maken van een monitoring- en testplan.
AI kan helpen bij het opzetten van een dergelijk plan door gegevens te verzamelen uit eerdergenoemde TCF-documenten en daarmee aanbevelingen doen voor geschikte monitoringactiviteiten. GenAI kan ook ingezet worden om de resultaten van verschillende monitoringactiviteiten te verwoorden in rapportages over de voortgang van de monitoringactiviteiten.
Er zijn dus genoeg mogelijkheden waar GenAI kan helpen bij het opzetten van een Tax Control Framework. Er is echter wel een maar. In hoeverre is de gegenereerde content in de praktijk bruikbaar en in hoeverre kun je vertrouwen op de uitkomsten? Zo is de manier waarop je een ‘prompt’, de geschreven opdracht die je aan de AI-tool geeft, opstelt van grote invloed op het antwoord. GenAI-modellen zijn namelijk getraind op menselijke taal.
Een ruim opgestelde vraag zoals: ‘stel een fiscale strategie op’ zal waarschijnlijk wel een antwoord opleveren, maar vaak niet meteen het gewenste antwoord bevatten. Daarnaast kan het antwoord gebaseerd zijn op basis van trainingsdata die mogelijk niet up-to-date zijn met recente regelgeving of de laatste versie van bepaalde standaarden.
Het specifiek formuleren van de opdracht en zelf de relevante criteria opnemen als normenkader, bijvoorbeeld de richtlijnen uit de leidraad Grote Ondernemingen van de Belastingdienst of de VNO-NCW Tax Governance Code, zullen leiden tot een veel accurater resultaat. Bepaalde voorkennis blijft dus nodig om te kunnen verifiëren hoe accuraat een antwoord is en om GenAI goed aan te sturen.
Ook kan er een zogeheten ‘bias’ (vooroordeel) optreden. Dit gebeurt vooral als de prompt in een bepaalde richting stuurt.
Overheden zijn inmiddels begonnen met het invoeren van regelgeving voor het verantwoord gebruik van AI. Zo is sinds 1 augustus 2024 de EU AI Act van kracht. Deze Europese regelgeving is van toepassing op iedereen die AI-systemen maakt, gebruikt, importeert of distribueert in de EU, ongeacht waar ze zijn gevestigd. Het doel ervan is om met uniforme standaarden EU-burgers te beschermen en tegelijkertijd de waardecreatie op het gebied van AI te bevorderen. Ook de Engelse fiscus, de HMRC, onderstreept het belang van verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie. De HMRC heeft onlangs richtlijnen gepubliceerd voor het implementeren van Tax Control Frameworks. Hierin staan een aantal aandachtspunten voor de inzet van kunstmatige intelligentie bij activiteiten, zoals het verwerken van transacties en toewijzen van de juiste belastingcodes. Bijvoorbeeld:
Bovendien is het lastig te achterhalen waar informatie vandaan komt waarmee GenAI content genereert. Een antwoord kan ook inhoud bevatten die door auteursrecht wordt beschermd, waardoor je ongemerkt plagiaat pleegt. Andersom bestaat het risico dat gebruikers gevoelige informatie delen, die weer onderdeel wordt van de trainingsdata en daarmee toegankelijk wordt voor derden, zeker bij gratis of openbare AI-tools.
Goede training om effectief en veilig met GenAI om te gaan, kan helpen om de genoemde nadelen te voorkomen. Denk aan cursussen om goede prompts te schrijven en stil te staan bij de valkuilen van AI. Kortom, terwijl GenAI een krachtig hulpmiddel kan zijn voor het verbeteren van de technische en procesmatige aspecten van een TCF, blijft de menselijke factor essentieel voor het succes ervan. Het is dus van belang dat je rekening houdt met de volgende aspecten:
Director, PwC Netherlands
werkt binnen de fiscale praktijk van PwC Nederland en is gevestigd in Rotterdam. Hij heeft ruim twintig jaar werkervaring op diverse vakgebieden, zoals finance, controlling en tax risk management.Senior Manager, PwC Netherlands
werkt binnen de fiscale praktijk van PwC Nederland en is gevestigd in Amsterdam. Binnen de praktijk heeft hij een focus op tax strategy & operations.