ESG moet een vak worden op school

Sophie de Vries Partner, PwC Netherlands 16/12/22

‘Upskilling’ kan niet vroeg genoeg beginnen

Weet u dat kinderen in Denemarken les krijgen in empathie? Ik herinner me mijn tijd op de middelbare school nog goed. Vol enthousiasme volgde ik wiskunde, economie en Engels. We hadden aardrijkskunde en maatschappijleer, maar geen lessen over duurzaamheid, biodiversiteit, mensenrechten of gelijkheid. Laat staan empathie. ESG als vak op school? Dat lijkt me de hoogste tijd. Upskillen kan wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen.

Kennis als fundament van ESG

De wereld om ons heen verandert, dat is een gegeven. Vandaag de dag richten we ons op fintech, metaverse, cryptovaluta, gig-economie én ESG. ESG is overal. Het vooraanstaande Britse weekblad ‘The Economist’ kwam deze zomer met een thema-editie over ESG, de jonge en invloedrijke klimaatactivist Greta Thunberg publiceerde een nieuw boek over de staat van het klimaat en de aflevering van Zomergasten met de hoofdeconoom van ABN Amro stond dit jaar volop in het teken van ‘sustainable finance’ en een duurzame toekomst. En PwC? Wij helpen onze klanten niet alleen op het gebied van ESG-dienstverlening, zoals reporting, assurance, strategie en transformatie, maar we hebben via de ESG Upskilling Hub ook een uitgebreid aanbod aan ESG-trainingen.

Als je ESG écht wilt begrijpen, moet je simpelweg heel veel kennis opdoen. Dat is het fundament. Mijn ESG-reis begon met het opdoen van kennis over ‘sustainable finance regulation’. Wat bleek? Ik wist minder over het klimaat dan ik dacht. Sinds die tijd, nu zeker vier jaar geleden, richt ik me op het belang van ESG en ik leer nog elke dag.

Vaart maken? Maak geen vijfjarenplan

Klanten vragen mij vaak: ‘waar moet ik beginnen?’ en ‘wat is onze eerste stap?’. Dat zijn logische vragen, want je weet niet wat je niet weet. Mijn advies? De complexiteit is zo groot dat ‘gewoon’ beginnen het belangrijkste is. Natuurlijk moeten we leerdoelen vastleggen en trainingen zoeken die aansluiten bij deze leerdoelen, maar een totaalplan voor de komende jaren is vaak te complex om volledig te maken. Mede omdat verschillende doelgroepen nu eenmaal verschillende leerdoelen hebben. Maak dus geen vijfjarenplan, maar houd de vaart erin door te starten en per fase te kijken wat nodig is.

Bewustwording en betrokkenheid

Bewustwording en betrokkenheid zijn altijd belangrijk, binnen iedere fase van transformatie. Zorg dat het gehele bedrijf - en dan bedoel ik echt iedereen binnen de organisatie - de basiselementen van ESG begrijpt en zich betrokken voelt bij het realiseren van de benodigde verandering. Van daaruit bouw je verder. Alleen dan is het mogelijk ESG te integreren in de strategie van de organisatie.

Laatst zag ik de film ‘Don’t Look Up’, met Leonardo Dicaprio en Jennifer Lawrence als astronomen die de wereld proberen te waarschuwen voor een aanstaande ramp die de planeet aarde zal vernietigen. Hun noodkreet wordt niet gehoord. Er wordt gelachen, om hen als personen en om het bericht waarmee ze het grote publiek willen bereiken. Dat zie ik nu, in bepaalde mate, ook gebeuren.

We zien de hevige regenbuien, de overstromingen, de hitte en de extreme droogte, maar zetten ons begrip van de situatie beperkt om in acties op dagelijkse basis. De impact van de opwarming van de aarde gaat vaak verder dan we ons kunnen voorstellen. Om te begrijpen wat we kunnen doen om onze prachtige planeet te redden en om organisaties in deze realiteit toekomstbestendig te houden en te maken, is brede kennis en begrip nodig van de verschillende sectoren en de technologische en regelgevende ontwikkelingen die van invloed zijn op onze planeet én dus op onze bedrijven.

Hoe de metaverse kan helpen bij ESG

Bij de aanpak van sociale en bestuurlijke kwesties - de ‘S’ en de ‘G’ uit ESG - hebben we qua bijscholing over het algemeen een andere aanpak nodig dan bij klimaat. Deze onderwerpen zijn niet zo sterk verbonden met de wetenschap als het milieu en vereisen dat we in de schoenen van anderen gaan staan. De Deense schoollessen ‘empathie’ zijn daarvan een voorbeeld, maar er zijn meer mogelijkheden.

In het PwC-netwerk is bijvoorbeeld een indrukwekkende training ontwikkeld waarbij je via de metaverse virtueel bij een gesprek tussen collega’s kunt zijn. Een gesprek waarbij de een de eer van het klantwerk opstrijkt en op basis daarvan promotie krijgt en de ander gedesillusioneerd achterblijft. Terwijl ik in de metaverse als ‘fly on the wall’ het gesprek aanschouw, hoor ik de gedachten van de persoon die de promotie misloopt hardop. Dat was aangrijpend, omdat het vooroordelen en culturele verschillen uitvergroot en inzichtelijk maakt.

Deze vorm van training over diversiteit en inclusie heeft meer impact dan een platte tekst over het belang van diversiteit. Voor mij was het ‘upskilling’ in de praktijk: zowel op het gebied van ‘Social’ als op het gebied van de metaverse.

De meest gemaakte fout? Niet beginnen

Of het nu gaat om de ‘E’, de ‘S’ of de ‘G’, het is duidelijk dat we door de druk van de samenleving, de overheid, de staat van onze planeet en de groeiende maatschappelijke belangstelling nu actie moeten ondernemen. Dat begint bij feiten en kennis. Als het aan mij ligt begint het bij ESG als vak op school. Want scholing en opleiding zijn essentieel willen we ESG beter integreren in onze dagelijkse activiteiten, iedereen aan boord krijgen en ESG op een slimme en strategische manier in organisaties integreren.

De meest gemaakte fout? Niet beginnen. En daarna? Denken dat iedereen op elk ESG-thema expert moet worden. Dat is ten eerste niet nodig en ten tweede onmogelijk. Aan de slag gaan, is het belangrijkst. Op de werkvloer én op school. Liever vandaag dan morgen.

ESG Upskilling Hub

ESG is meer dan het afvinken van een lijstje. Het gaat om een verschil maken voor uw bedrijf in de wereld. Volgens het laatste IPCC Working Group III rapport, zijn de komende jaren essentieel en is het nu tijd voor actie. Met de toegenomen focus op duurzaamheid krijgen bedrijven een nieuwe kans om zich te onderscheiden van hun concurrenten door goed te doen voor het milieu, te voldoen aan de toenemende verwachtingen van stakeholders en ESG te integreren als hoeksteen binnen de organisatie. PwC kan helpen uw medewerkers bij te scholen in de ESG transformatie en zo uw bedrijf voor te bereiden op de realiteit van morgen.

Contact us

Sophie de Vries

Sophie de Vries

Partner, PwC Netherlands

Tel: +31 (0)61 236 48 24

Volg ons