Een database met behandelingen van duizenden MS-patiënten leidt tot het eerste concept van het voorspelmodel PHREND. Dit staat voor Predicitive Healthcare with Real-world Evidence for Neurological Disorders. Artsen gebruiken dit model om in overleg met de patiënt te kiezen voor de therapie die het beste aansluit.
Voor de behandeling van multiple sclerosis (MS) kunnen artsen kiezen uit veel verschillende therapieën. Dit betekent dat ze vaak beginnen met de meest gebruikelijke therapie. Als de klachten verergeren, proberen ze een volgende therapie. Daarbij is stabilisatie van de ziekte het doel. Zeker in de tweede fase van MS verbeteren klachten niet meer na een terugval. Een niet-werkende therapie betekent dan een permanente verslechtering van de gezondheid. Artsen hebben behoefte aan informatie en ervaringen van andere artsen om een keuze voor een therapie niet langer alleen te baseren op eigen inzicht. Ook patiënten zoeken een second opinion. Zij willen direct de behandeling die het beste aanslaat.
PwC kwam in contact met een groep Duitse artsen die al vijftien jaar een database bijhield over de behandeling van zo’n 25.000 MS-patiënten. Na uitgebreide bestudering van deze cijfers kwamen onze data-onderzoekers tot een voorspellend model waarvan ook de artsen versteld stonden. Hiermee wordt een passende therapie gedistilleerd uit data van vergelijkbare patiënten, op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, status van de ziekte, kwaliteit van leven, bijwerkingen, enzovoort. Het voorspelmodel MS PHREND is dynamisch. Dit betekent dat nieuwe behandeldata die artsen ingeven, worden geïntrigeerd in het model. Zo wordt het model telkens beter.
MS PHREND werd in het najaar van 2017 getest door Duitse artsen. Hun ervaringen zijn zeer positief. Zij gebruiken de informatie om hun eigen inschatting te toetsen en delen de informatie desgewenst met de patiënt als second opnion. In 2018 wordt de pilot in Duitsland uitgebreid en komt er mogelijk ook een in Nederland. Vervolgens wil PwC het concept ontwikkelen voor andere complexe neurologische aandoeningen. Het model is een geslaagd voorbeeld van predictive healthcare, waarin data van een grote groep patiënten leidt tot personalised medicine – elke patiënt krijgt de therapie die het beste past. Daarmee ondersteunt het value based healthcare, waarin onnodige behandelingen en medicatie zoveel mogelijk worden voorkomen.
Nederlanders maken zich steeds meer zorgen over de betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg, zo blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau....
Analyse van data kunt u op strategisch niveau inzetten om complexe organisatie-gerelateerde vraagstukken op te lossen zodat u de juiste keuzes kunt maken in uw...